Politic

Pufu se pregăteşte să-l bată pe Toma. Cu roşii!

Senatorul liberal Vlad Pufu a anunţat, pe un canal media local, că una dintre iniţiativele sale de interes public se apropie de final. Deocamdată este vorba despre etapa de strângere de semnături, pentru ca la nivelul Primăriei Buzău să fie înfiinţat un mini-laborator care să asigure exerciţiile de testare rapidă a legumelor în pieţele agroalimentare. Politicianul buzoian anticipează o a doua etapă a demersului său şi dezvăluie că la nivel de consiliu local municipal, aleșii liberali pregătesc un proiect de hotărâre pentru ca acele teste chiar să devină o realitate printre tarabele din pieţe, fie ale ţăranilor neaoşi, fie ale samsarilor speculanţi. În caz contrar, mai zice senatorul Pufu, dacă primarul Toma şi consilierii săi social democraţi, majoritari în deliberativul municipal, se vor opune, respectiva iniţiativă se va transforma într-un obiectiv electoral, pentru localele de anul viitor. Să înţelegem că la localele de la anul senatorul Pufu se va bate cu primarul Toma?! Acesta pare a fi mesajul subliminal, pe care liberalul ar fi dorit să-l disemineze… pentru că intriga din titlu este, desigur, o glumă jurnalistică!

Despre senatorul Vlad Pufu am mai scris în termeni de apreciere, pentru că deţine o calitate rară, tenacitatea,  o trăsătură formată, zic eu, şi lângă pana maestrului Cristoiu, pe vremea când actualul politician era jurnalist de anchete pe domeniul economic. Şi nu am adus vorba la întâmplare!

Senatorul Pufu propune o „anchetare” permanentă a produselor agricole ce se vând pe tarabe – roşii, castraveţi ş.a. -, pentru un scop nobil: asigurarea şi garantarea sănătăţii populaţiei. Dar, ce am spus şi cu alte ocazii, reiau şi pentru senatorul liberal Vlad Pufu: demersul este unul discriminator, pentru că vizaţi sunt doar producătorii autohtoni, fermierii şi ţăranii buzoieni, în timp ce roşiile, castraveţii şi alte legume, de pe rafturile supermarket-urilor multinaţionale se vând, şi ca pâinea caldă (la preţuri de dumping!) şi necontrolate. Da, senatorul Vlad Pufu va veni cu replica: acele mărfuri sunt controlate, pentru conformitate, la intrarea în ţară! Putem avea încredere, domnule senator, când ştim ce şi cum se întâmplă lucrurile în timpul exerciţiilor de vămuire?!

De aceea, vă relatez şi dumneavoastră o scenă la carte am asistat, cu ceva ani în urmă, în care un producător buzoian vindea recolta de ceapă unui samsar prahovean. De altfel, cumpărătorul nu era speculant sadea, pentru că, spunea el, lucra acasă şi un solar cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Cu alte cuvinte, era înscris în programul guvernamental, la acel timp, pentru subvenţionarea producţiei de roşii. Ce a povestit, însă, producătorul prahovean despre cum obţinea roşiile ce ajungeau pe galantarele magazinelor, este de-a dreptul stupefiant. Atenţie, domnule senator! Producătorul spunea că încheiase contract pentru livrarea producţiei de roşii cu un lanț multinaţional de super/hipermarketuri. La momentul înfiinţării culturii, reprezentantul multinaţionalei „a descărcat la uşa solarului un palet cu substanţe chimice şi mesajul: la data de… roşiile trebuie să fie pe galantar!”. În limbajul legumicultorilor, acele substanţe chimice sunt numite „mâncare” pentru răsaduri, pentru ca planta să ajungă la maturitate mai repede. Ce e cu adevărat grav în ceea ce povestea prahoveanul, când fructele ajungeau la o anumită dimensiune, „mâncarea” se folosea, fie prin îmbăierea fructului, fie prin stropire, pentru ca timpul de coacere să fie redus la maxim!

Multinaţionala importă, desigur, legume, cu siguranţă şi roşii, dar cele mai multe cantităţi le produce chiar aici, sub nasul nostru, inclusiv al autorităţilor, dar fiecare priveşte în altă parte… De aceea, pentru că ştiu ce spun, domnule Pufu, cunoscându-vă şi tenacitatea, atunci când vă propuneţi o întreprindere, vă îndemn să priviţi, de la înălţimea scaunului de senator, către acea zonă, în care activează, iată, unele multinaţionale care, în reclamele de la televizor sunt atât de… curate! Apropo, aţi observat, poate, la izbucnirea scandalului cu roşiile „otrăvite” de la Buzău, când legumicultorii de la Glodeanu au fost
de-a dreptul măcelăriţi, o anume multinaţională îşi coafa imaginea şi ne asigura că ei au cele mai curate legume! Rezolvaţi această problemă, domnule senator! Aveţi timp să vă bateţi şi cu Toma! Nu cu roşii!

Articole similare