Actualitate

Cum a fost ținut un dosar celebru aproape patru ani la ușa sălii de judecată

După mai bine de trei ani și jumătate de la trimiterea pe masa judecătorilor, unul dintre dosarele celebre și intens mediatizate în ultimii ani ale DIICOT Buzău va intra, în sfârșit, la judecare pe fond. Este vorba depre cauza în care afaceristul Dorin Marinescu, zis ,,Piticu”, a fost trimis în judecată alături de un fost judecător de la Tribunalul Buzău, între timp decedat, patru polițiști – trei de la IPJ Buzău și unul de la IGPR – și un expert tehnic judiciar pentru constituire de grup infracțional organizat.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins marți, ca nefondate, contestațiile declarate de inculpații Dorin Marinescu, Carmen Marinescu, Gheorghe Chiur­ciu, Petruța Rusu, Mihai Sandu, Vartan Roșioru, Gheorghe Băjan, Dănuț Drăghia, Ioan Stoica, Liviu Gavrilă și Ionel Onel împotriva încheierii din data de 9 martie 2020, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Ploiești – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie. Decizia este definitivă, astfel că dosarul se va întoare la Curtea de Apel Ploiești pentru începerea judecății pe fond.

În luna mai, dosarul a ajuns pentru a cincea oară pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru judecarea contestațiilor depuse de inculpați la soluția din camera preliminară de la Curtea de Apel Ploiești, după ce judecătorii constataseră remedierea de către DIICOT a neregularităților rechizitoriului.

Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită – acestea sunt acuzațiile cu care procurorii ­DIICOT Buzău au trimis în judecată douăsprezece persoane, între care controversatul om de afaceri Dorin Marinescu, zis Piticu, un judecător de la Tribunalul Buzău, patru polițiști – trei de la IPJ Buzău și unul de la IGPR-, și un expert  tehnic judiciar din cadrul Tribunalului Buzău, în dosarul în care primul a fost arestat preventiv la sfârșitul lui 2016.

Dosar stufos

Potrivit DIICOT, Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârșire, inițiere și constituirea unui grup infracțional organizat, împiedicarea sub orice formă a organelor competente, de control financiar, de a intra în condițiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale și vamale, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită. Din același lot au mai fost trimiși în judecată Carmen Marinescu, acuzată de 17 fapte, dar și angajați ai omului de afaceri, suspectați de numeroase infracțiuni economice și de constiuire sau aderare la un grup infracțional organizat. În același dosar, a mai fost trimis în judecată Mihail Stănescu, decedat între timp, la data faptelor judecător la Tribunalul Buzău, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, pentru săvârșirea a șase infracțiuni de luare de mită. Au mai fost trimiși în judecată și patru polițiști: Liviu Gavrilă, la data faptelor șef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor și Gheorghe Chiurciu, la data comiterii faptelor comisar șef în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Dănuț Draghia din cadrul IPJ Buzău și Ionel Onel, de asemenea angajat al Poliției Județene Buzău. Gavrilă este cercetat pentru 15 fapte, infracțiunile de care este suspectat fiind complicitate la delapidare, abuz în serviciu în dauna intereselor publice, când prin faptă s-a cauzat un folos necuvenit pentru sine și pentru altul și luare de mită. Chiurciu este ­cer­cetat la rândul său pentru două infracțiuni de luare de mită și favorizarea făptuitorului.

Dănuț Drăghia, la data faptelor agent șef principal la I.P.J. Buzău – Serviciul de Investigare a Fraudelor, este  cercetat pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu în dauna intereselor ­pu­blice când prin faptă s-a obținut un folos necuvenit pentru sine și pentru altul și pentru două fapte de luare de mită.

Ionel Onel, la data faptelor comisar la I.P.J. Buzău – Serviciul de Investigare a Fraudelor, este  cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de compromitere a intereselor justiției.

În același dosar a mai fost tri­mis în judecată Vartan Roșioru, expert tehnic și contabil judiciar în cadrul Biroului local de expertize tehnice și contabile de pe lângă Tribunalul Buzău, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

Procurorii susțin că, începând cu anul 2012 și până în luna iunie 2015, omul de afaceri Dorin Marinescu, zis Piticu, care a administrat și controlat trei societăți comerciale cu sediul în municipiul Buzău, având ca obiect de activitate producerea de alcool etilic, precum și producerea și comercializarea de băuturi alcoolice, a inițiat și constituit împreună cu trei angajați, însărcinați cu ținerea evidenței contabile și cu activități de gestionare a firmelor, un grup infracțional.

Prin această rețea, Marinescu a urmărit sustragerea de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, ­nee­vidențierea tuturor veniturilor rezultate din vânzarea de vin alb, roșu și băuturi intermediare, ­unele dintre acestea fiind calificate în mod nereal ca vin, întrucât aveau în componență alcool etilic – drept materie primă accizabilă.

Procurorii susțin că în iunie 2015 omul de afaceri a impiedicat accesul echipei comune de inspectori fiscali ai DGAF si DGAOV în perimetrul punctului de lucru Greceanca al uneia dintre firmele deținute, unde se aflau patru rezervoare cu vin. Inspectorii descinseseră la firma controverstului om de afaceri buzoian în ve­derea efectuării de verificări financiare fiscale și vamale.

Comisarii nu au fost lăsați să facă controlul, în condițiile în care inspectorii au fost puși pe fugă de patru câini agresivi, pe care Piticu a refuzat să îi îndepărteze din calea echipei de control, iar ulterior, prin mai multe mesaje telefonice, a adus injurii echipei de control fiscal și vamal. Pentru a justifica lipsa de la dosar a evidenței contabile a unuia dintre agenții economici controlați de către DGAF și DGAOV, ulterior, Marinescu ar fi înscenat furtul unor documente de evidență contabilă a agenților economici verificați, respectiv a documentelor  pe care nu le predase echipei de control și care, în fapt, nu existau.

În urma probelor administrate în cauză s-a constatat că sesizarea privind sustragerea documentelor a fost nereală, nefiind comisă nicio faptă de furt, Marinescu declarând în mod mincinos că trei membri ai echipei de control financiar fiscal i-au sustras do­cumentele contabile.

În acest dosar, procurorii spun că prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală se ridică la peste 6 milioane de lei prin infracțiunea de evaziune fiscală, la peste 7, 2 milioane de lei prin infracțiunea de delapidare cu consecințe deosebit de grave, în timp ce suma de 1,57 de milioane de lei a cărei origine este, de asemenea, ilicită, a fost ascunsă prin infracțiunea de spălare de bani.

De la trimiterea în instanță, rechizitoriul a fost modificat de două ori de procurorii DIICOT în urma contestațiilor inculpaților.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker