Actualitate

Cum a devenit Rm. Sărat raiul escrocilor prin metoda ,,șmen”

Înșelăciunile prin metoda șmen sunt printre cele mai comune în rândul escrocilor. Deși frecvent și aparent ușor de depistat, acest tip de escrocherie continuă să facă victime printre români.

Metoda „șmen” se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Țeparul solicită schimbarea unor bancnote în unele mai mici sau efectuarea unui schimb valutar, după care se ,,răzgândește” și cere banii înapoi, distrage atenția victimei și, în același timp, subtilizează o parte din banii primiți în schimb, restituind doar o mică parte din ei. Totul se întâmplă sub ochii victimelor în timp record.

În ziua de 30 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rm. Sărat au identificat principalul bănuit de comiterea unei infracțiuni de înșelăciune prin metoda „șmen”, un bărbat în vârstă de 39 de ani din județul Neamț. Fapta fusese sesizată Poliției la sfârșitul lunii iulie, de către o râmniceancă de 51 de ani. Din discuțiile purtate cu aceasta s-a stabilit că, în timp ce se afla în zona unei case de schimb valutar cu intenția de a schimba valută, a fost abordată de un necunoscut care i-ar fi oferit un curs de schimb avantajos. În timpul tranzacției râmniceanca ar fi constatat lipsa sumei de 250 de lei, fapt pentru care a restituit toată suma pentru verificare. Ulterior, bărbatul ar fi adăugat suma ce lipsea și i-ar fi înmânat banii pentru schimbul efectuat. La scurt timp, femeia a constatat că din banii primiți lipsea suma de 2.700 de lei, bani ce ar fi fost sustrași în momentul în care a ­pri­mit toată suma pe tranzacția efectuată. Prejudiciul, în valoare de 2.700 de lei, a fost recuperat integral, dar polițiștii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale a individului care, se pare, și-a făcut o profesie din a păcăli cetățeni prea creduli. Acesta este bănuit de mai multe fapte similare comise în județele aflate pe drumul către județul din care provine.

De la începutul anului, polițiștii din Rm. Sărat s-au confruntat cu mai multe cazuri de înșelăciune prin metoda “șmen”, în pofida numeroaselor acțiuni preventive desfășurate în acest sens și a recomandărilor transmise prin intermediul canalelor media.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, polițiștii recomandă evitarea schimburilor de monedă sau ­ba­ncnote către persoane suspecte. În cazul în care consimțiți un astfel de schimb, când primiți suma solicitată, numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o sumă derizorie și, sub diverse pretexte, infractorii dispar, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată! Totodată, polițiștii reamintesc buzoienilor că, pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de înșelăciune, trebuie să dea dovadă de prudență mai ales atunci când necunoscuții care îi abordează sub diferite pretexte le solicită sume de bani sau alte servicii avantajoase.

Un comentariu

  1. Acolo in Ramnic, mai ales in zona pietei, este mare si multa tiganie. Tigani cat cuprinde dar si multa prostie, parca coborata toata, din amontele raului Ramnic. Primii vin, poate le „pica” ceva, cu ghicitul, cu fraieritul, cu pusul mana pe neatenia unui amarat de la tara, dar sunt si multi din a doua categorie ce vin pe acolo sa caste gura. Este multa mizerie, piata nu-i controlata si nici politie nu vad pe acolo, asa ca toti neavenitii vin aici facand viata amara celor care isi vad de treaba si chiar sunt in regula pe acolo. Doamna pacalita cu „smenul” este un caz , dar ele se intampla zilnic acolo in piata si de rusine, de impertinenta autoritatilor majoritatea nu mai sesizeaza. Siruri de tiganci cate doua -cate trei, vin, se uita, ocheste, da roata petei, pleaca si vin iar si tot asa. „Smardoii” lor stau pe acolo , pazesc si chipurile sunt oameni cu dare, oameni integri ca si cei care se perinda aici in Buzau in Piata Mare acolo la intrare, de pe Independentei, dupa D-na Neaga.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker