Actualitate

Cum a ajuns fosta soție a magnatului Dan Adamescu să spele bani prin firme fantomă din Buzău

Arestată pe 10 octombrie 2018 și pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare a Centrului Comercial Unirea din Capitală pentru zeci de milioane de lei, jocurile periculoase de fraudă ale controversatei văduve a magnatului Dan Adamescu, mort în 2017 în timp ce executa o condamnare, ies la iveală și în Buzău. Fosta soție a omului de afaceri mort în pușcărie este cercetată într-un dosar penal instrumentat la Buzău pentru manevre financiare ilegale prin firme înregistrate fiscal în județul nostru.

Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat în urmă cu zece ani, prin mai multe tranzacții fictive, cu complicitatea administratorului firmelor, un bărbat din Prahova. Potrivit unor surse judiciare, Carmen Adamescu s-a folosit de firmele fantomă de la Buzău pentru spălare de bani. În fapt, sub coordonarea acesteia, ar fi fost înregistrate cheltuieli privind efectuarea unor construcții și lucrări de reparații la Unirea Shopping Center din București și la un mall din Brașov, în condițiile în care firmele respective ar fi efectuat amenajări și, implicit, demolări cu o firmă acreditată și plătită de către aceștia în regie proprie. Banii rezultați din decontarea acestor prestări de servicii fictive au fost virați integral prin bancă în conturile celor patru societăți administrate de bărbatul din Prahova și apoi ridicați în numerar sau transferați pe carduri bancare asociate conturilor celor patru societăți, apoi retrași de la bancomate. Astfel s-ar fi pierdut urma a peste 2,6 milioane lei.

,,La data de 19 ianuarie a.c., polițiștii de investigarea criminalității economice au finalizat cercetările și au propus întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată față de două persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor evaziune fiscală în formă continuată și formă agravată și spălare de bani, respectiv complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, fapte prevăzute și pedepsite de Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, respectiv de Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor. Din cercetări a reieșit că o femeie în vârstă de 63 ani, din București, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din localitatea de domiciliu, ar fi înregistrat în contabilitatea societății, în perioada 1 februarie 2011-10 octombrie 2012, 19 tranzacții comerciale fictive, în relație cu patru societăți de tip fantomă, administrate de un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Prahova. În acest mod, s-a sustras de la plata unei taxe pe valoare adăugată în cuantum total de 636.631 lei.

Tranzacțiile comerciale fictive au constat în înregistrarea unor cheltuieli privind efectuarea unor construcții și lucrări de reparații la mari centre comerciale din București și Brașov, în condițiile în care, printre altele, firmele respective ar fi efectuat amenajări și implicit demolări cu o firmă acreditată și plătită de către aceștia în regie proprie. Banii rezultați din decontarea acestor prestări de servicii fictive au fost virați integral prin bancă în conturile celor patru societăți administrate de bărbatul din Prahova și apoi ridicați în numerar sau transferați pe carduri bancare asociate conturilor celor patru societăți, apoi retrași de la bancomate. În acest fel s-ar fi disimulat adevărata proveniență a sumei 2.665.129 lei. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 80% prin instituirea de sechestru asigurător”, se precizează într-un comunicat al IPJ Buzău.

Facturi fictive și în alt dosar

Fosta soție a lui Dan Adamescu, Carmen Adamescu (acum Palade), a fost reținută în 2018 de polițiștii de la IGPR după mai multe ore de audieri, pentru evaziune fiscală de peste 43.000.000 de lei. „În cadrul dosarului penal privind infracțiuni de delapidare și evaziune fiscală, ofițerul de caz din cadrul DICE a dispus reținerea suspectei Adamescu Carmen”, au anunțat polițiștii. Prejudiciul în acest caz este de aproape 10 milioane de euro. Perchezițiile, șapte la număr, au avut loc în urma unui denunț depus de Alexander Adamescu – fiul lui Dan Adamescu -, precum și de magazinul Unirea Shopping Center. Fiul magnatului decedat în pușcărie a denunțat activitățile ilicite și contractele fictive în cazul firmelor controlate de mama să vitregă. Ulterior, acesta a depus o plângere și la Unirea Shopping Center, societate care, la rândul ei, a sesizat autorităților.

,,Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite, în virtutea funcțiilor de conducere deți­nute în cadrul unei societăți comerciale având ca obiect principal de activitate <închirierea și subînchirierea bunurilor proprii>, ar fi încheiat mai multe contracte de management, respectiv de prestări servicii, prelungite sau modificate prin acte adiționale succesive, cu alte societăți comerciale controlate direct sau prin intermediari. În baza acestor contracte, s-ar fi efectuat plăți cu consecința prejudicierii societății, prin delapidarea acesteia cu sumele plătite în baza facturilor fictive”, preciza IGPR într-un comunicat. Potrivit polițiștilor, plățile efectuate ilegal în conturile acestora sunt de aproximativ 43.000.000 de lei. Alexander Adamescu a fost arestat preventiv a două oară, în cursul lunii martie 2018, în Marea Britanie după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. Alexander Adamescu a mai fost arestat în vara anului 2016, fiind acuzat de dare de mită, dar a fost eliberat pe cauțiune.

„În fapt, în perioada octombrie 2004 – iulie 2017, în mod repetat, cu intenție și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de președinte al consiliului de administrație și director general al persoanei vătămate U.S.C. SA, inculpata Adamescu Carmen a însușit: în favoarea a 4 societăți comerciale controlate de aceasta, suma totală de 44.895.390,97 lei, prin încheierea cu aceste societăți a unor contracte fictive, de natură a crea aparența ieșirii licite a acestei sume din patrimoniul persoanei vătămate (contracte de management/consultanță în afaceri, contracte de prestări servicii, contracte de intermediere comercială); în interes personal, suma de 3.049.547,67 lei, fie prin ridicare directă în numerar din casieria persoanei vătămate, fie prin efectuarea unor plăți din conturile bancare ale persoanei vătămate”, arată un comunicat al Parchetului Capitalei.

Cine este Carmen Adamescu?

Carmen și Dan Adamescu s-au cunoscut în 1993. Este momentul în care Dan Adamescu, stabilit în Germania din anii ’80, decide să-și orienteze atenția spre România și intră în afaceri cu tiruri întregi de televizoare color. Cei doi trăiesc primul deceniu al relației lor în Monaco, unde se și căsătoresc în 2003. Împreună pun bazele unui imperiu financiar care conținea Unirea Shopping Center, Astra Asigurări, Hotelul Rex din Mamaia, Hotelul Intercontinental din București.

Unda de șoc declanșată de condamnarea lui Dan ­Adamescu la patru ani și patru luni de pușcărie, pentru că ar fi mituit doi judecători, a fost amplificată de anunțul divorțului cerut de soția lui Dan Adamescu. Nu puțini au fost cei care au speculat că acest divorț ar fi, de fapt, o încercare a omului de afaceri de a-și pune la adăpost averea, sau ceea ce a mai rămas din ea, după ce ,,perla coroanei”, Astra Asigurări, a intrat în faliment. Dan Adamescu era, în 2013, al doilea miliardar al țării, cu o avere estimată la 950 de milioane de euro.

Condamnarea soțului său la închisoare ar fi umplut, se pare, paharul, iar Carmen Adamescu s-a decis să renunțe la căsnicie. Dar cum nu putea să plece cu mâna goală dintr-un parteneriat de 22 de ani, din care 12 cu acte, Carmen a emis pretenții la jumătate din averea lui Dan Adamescu. În plus, a cerut 10 milioane de euro, ,,plata” pentru jignirile și infidelitățile îndurate de-a lungul timpului, în calitate de ,,soție inocentă”. Pentru asta însă, Carmen ar trebui să scoată o sumă fabuloasă din buzunar cu titlul de taxă de timbru, 55 de milioane de euro.

Miza a fost însă Unirea Shopping Center, compania care controlează magazinul cu același nume de la kilometrul zero al Capitalei, și un mall din Brașov. De altfel, Unirea Shopping Center a fost unul dintre motivele de scandal din familia Adamescu, soțul acuzându-și în numeroase rânduri soția de management defectuos și, mai rău, de furt. Ulterior, după moartea lui Dan Adamescu, scandalul a fost continuat cu fiul acestuia dintr-o relație anterioară, Alexander Adamescu, urmărit de autoritățile române după ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă. În 26 mai 2016, instanța supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro și 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, de la Tribunalul București, pentru soluții favorabile în dosare de insolvență.

Insolvență amânată cu ajutorul unei judecătoare din Buzău

Elena Rovența este o fostă judecătoare originară din Buzău, condamnată la 4 ani și 6 luni pentru că ar fi luat mită de la Adamescu. Anchetatorii susțin că, potrivit probelor din dosar, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovența, Ciprian Sorin Viziru și Mircea Moldovan, personal sau prin intermediari, au pretins și primit bani sau bunuri în scopul de a îndeplini sau a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, modalității de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari, desemnării preferențiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferențiale a unor dosare de insolvență, exercitării influenței pe lângă magistrații judecători de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.

Judecătoarea Elena Rovența a lucrat ani buni la Buzău, mai întâi ca judecător financiar al Colegiului Jurisdicțional al Camerei de Conturi. Ea a fost numită judecător la Tribunalul Buzău prin Decretul 24/1 iulie 1996, semnat de președintele Ion Iliescu. După decesul soțului, Rovența s-a mutat în Capitală, unde se ocupa de insolvențe din postura de magistrat al Secției a VII-a Civilă a Tribunalului București. Mai multe site-uri care monitorizează activitatea magistraților specifică faptul că mai multe rude ale judecătoarei Elena Rovența, care se ocupa, în calitate de judecător al Tribunalului București, de proceduri legale privind falimentul ori insolvența, au fost angajate ale unor birouri de avocatură care aveau printre preocupări și asemenea spețe. Este vorba despre fiica judecătoarei, Andreea Rovența, și despre nepoții acesteia, Ana și Mihai Anghel, ultimul angajat la ,,Șova și asociații”, firmă aparținând controversatului social-democrat Dan Șova. Rovența a fost implicată și în retrocedări dubioase de terenuri în Buzău.

Despre ingineriile magnatului Dan Adamescu cu terenuri la Buzău OPINIA a scris pe AICI

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker