Actualitate

Cum a ajuns controversatul Dan Adamescu să pună mâna pe terenurile Stațiunii de Cercetare Legumicolă

Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău nu va mai folosi vreodată terenurile de la intrarea în municipiul Buzău dinspre Rm. Sărat, pe care le avea în administrare atunci când fostul primar al orașului, Constantin Boșcodeală, cu sprijinul șefei Oficiului de Cadastru, Viorica Stana, și a directorului Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură, și al lui Nicolae Tranda­fir, a făcut posibilă în 2001 trecerea unei suprafețe de 33 hectare teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău. Inițiativă urmărea reconstituirea izlazului municipiului, prin preluarea a două tarlale aflate la intrarea în oraș dinspre Focșani și pe o parte a străzii Frăsinet, în loc de două tarlale aflate de la ieșirea din oraș spre Ploiești, așa cum se dispusese prin ordin al prefectului de la acel moment, Ion Vasile. Astăzi, practic terenurile nu mai pot fi redate statului și destinației inițiale, având o altă destinație în acest moment, deși procesul verbal de predare – primire a terenului a fost anulat, în primă instanță, prin sentința judecătorească.

În sentința pe fondul cauzei, motivată după mai bine de un an de la pronunțare pe nu mai puțin de 106 pagini, președintele completului de judecată menționează că solicitarea SCDL privind restituirea în natură a terenurilor nu poate fi admisă și, implicit, nu mai poate fi posibilă, în condițiile în care terenurile și-au schimbat proprietarul. Potrivit motivării instanței, la nici cinci luni după ce Primăria Buzău, sub semnătura lui Boșcodeală, primea cele 33 de hectare de teren, primite în folosință de Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură, 2,27 ha aflate în tarlaua 32, parcela 416 erau cedate în baza unei asocieri în participațiune a Consi­liului Local al municipiului Buzău și SC Complex Hotelier Modern SRL București. Firma în cauză îl avea ca acționar pe controversatul dezvoltator imobiliar Dan Adamescu – decedat între timp. Ulte­rior, terenul a fost scos la vânzare în baza unei clauzei din contractul de asociere potrivit căreia societatea în cauză avea prioritate la cumpărare. Pe terenul ­res­pectiv a fost construit, tot de către o firmă a lui Adamescu, complexul ­co­mercial Aurora Mall, pentru Dan Ostahie, proprietarul Altex, care, la rândul său în 2014 a vândut afacerea către un fond de investiții din Africa de Sud, Nepi (New Europe Property Investments), care deține mai multe malluri și clădiri de birouri în România. Cum a ajuns terenul de la Buzău în posesia controversatului Adamescu, știu doar cei care se fac responsabili de tranzacție.

În data de 15.06.2014, tot în baza unei hotărâri a Consiliului Local, Primăria Municipiului Buzău încheia un contract de vânzare cumpărare cu SC EXIM PROD SRL Buzău pentru o suprafață de 61.979 mp, situată tot în tarlaua 32, parcela 385. La acel moment, se vorbea că societatea în cauză vrea să dezvolte acolo un parc industrial, însă acesta nu s-a mai făcut, dar EXIM PROD a rămas cu terenul, care și astăzi este așa cum era și acum 17 ani.

Singura asociere în participațiune profitabilă a fost cea semnată în 2005 de Primăria Buzău cu SC CONCAS SA, pentru 23,90 hectare în tarlaua 31, vizavi de terenul ajuns în posesia EXIM PROD.

Subiectul a fost dezbătut de jurnaliștii OPINIA înainte și după trimiterea în instanță a dosarului în care fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost deferit justiției pentru abuz în serviciu.

Faptele, prescrise încă din 2016

Dosarul cunoscut ca ,,Orizont” a fost trimis de procurorii Direcției Națio­nale Anticorupție pe masa judecătorilor de la Tribunalul Dâmbovița la sfârșitul lunii mai 2015.

Anchetatorii au încercat să arate că „s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Municipiului Buzău – reprezentată de inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian – a obținut o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apro­piere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (așa cum s-a și întâmplat în realitate) și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau – de fapt – terenurile S.C. SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut”. După aproa­pe trei de cercetare judecă­torească, a venit și sentința pe fond.

Potrivit primei soluții în dosar, fostul primar al municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a scăpat de o condamnare în dosarul Orizont, însă a fost obligat de instanță să plătească, împreună cu ceilalți inculpați, prejudiciul în cauză. Fostul primar Constantin Boșcodeală a scăpat de răspunderea penală în Dosarul Orizont, nu pentru că nu ar fi vinovat, ci din cauză că prescripția faptelor penale intervenise încă din 2016, însă judecătorul cauzei a decis continuarea judecării laturii civile a cauzei.Astfel, Boșcodeală, împreună cu ceilalți doi inculpați din dosar, Viorica Stana și Nicolae Trandafir, au de plătit împreună peste 5 ­mi­lioane de lei, sumă ce reprezită contravaloarea lipsei de folosință a terenului în litigiu.  Instanța a hotărât, de asemenea, să mențină sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea celor trei inculpați Constantin Boșcodeală, Viorica Stana și Nicolae Trandafir.  Soluția este nedefinitivă, toate părțile din dosar, procurori, inculpați și părțile civile putând să atace decizia cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În soluție se arată că instanța a constatat că faptele s-au prescris, anume infracțiunea de abuz în serviciu, dar judecătorii au precizat că infracțiunea a fost săvârșită, de aceea au hotărât ca, pe latură civilă, să-i oblige pe cei trei la plata unor despăgubiri către Stațiunea de ­Cer­cetare și Dezvoltare legumicolă Buzău. Totodată, incupații vor avea de plătit Agenției Domeniilor ­Sta­tului, deținătorul de drept, la momentul ingineriei imobiliare, al celor 33 de hectare de teren, suma de 531.062 lei.

Schimb de parcele

Faptele pentru care cei trei inculpați din dosarul Orizont – Constantin Boșcodeală, Viorica Stana și Nicolae Trandafir – au fost trimiși în judecată, datează din 2001. Procurorii anticorupție au susținut că cei trei au făcut posibilă trecerea unei suprafețe de 33 hectare teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, și că, potrivit legii, suprafața nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni.

Altfel spus, Boșcodeală și complicii săi au luat cu japca 33 de hectare din cel mai valoros teren, la acel moment, din Buzău, de la ieșirea înspre Mărăcineni, deși prefectul Ion Vasile semnase ordin de împroprietărire cu 33 de hectare, dar la ieșirea din Buzău înspre Ploiești, lângă podul peste calea ferată, unde a funționat înainte de ­re­voluție fosta fermă de creștere a viermilor de mătase.

Documentele au fost însă sucite, iar pe acest subiect vom detalia într-un alt articol, și în loc de terenul ieftin dinspre Ploiești, au fost preluate loturile valoroase de la ieșirea înspre Mărăcineni care erau administrate de SCDL.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker