Economic

Cultivarea pepenelui de iarnă, o afacere nouă pentru buzoieni

Pepenele de iarnă este o specie nouă, aclimatizată în  Laboratorul de Genetică, Ameliorare și Conservarea Biodiversității din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Aici au fost obți­nute trei soiuri dintre care, spune cercetătorul Costel Vînătoru, a fost omologat unul care urmează să fie extins, și în producție.

Cultivatorii interesați de semințele acestui pepene  le pot obține  de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Potrivit omului de știință buzoian, pepenele de iarnă, denumit științific <benincasa hispida>, s-a aclimatizat bine la condițiile țării noastre și poate fi utilizat foarte bine în sezonul rece în stare proaspătă, fără a avea nevoie de spații cu atmosferă controlată. Pe lângă faptul că această plantă este apreciată din punct de vedere alimentar, cercetătorul spune că este și un portaltoi foarte bun, la pepeni, în special, și la castraveți. Nu în ultimul rând, cercetătorul buzoian vorbește și despre proprietăți medicinale ale plantei foarte valoroase, descoperite de cercetători din Germania și Franța. „E bogat în vitamine : vitamina C, tiamină, riboflavină și în calciu, potasiu, fosfor. Are proprietăți benefice pentru cei care au probleme de diabet; de asemenea, poate fi folosit pentru a stopa dependența de  anumite substanțe, inclusiv de analgezice, a bolnavilor   care, o perioadă, ca să își trateze boala, au ajuns la morfină. Cel mai recent studiu, care a zguduit lumea științifică, arată  că sucul celular  al acestui fruct este cel care ajunge cel mai rapid și anihilează, blochează dezvoltarea celulei canceroase. Studiile acestea sunt făcute în institute prestigioase ale lumii, în Germania, Franța”, a declarat cercetătorul Costel Vînătoru.

Seamănă cu pepenele obișnuit

Pepenele de iarnă nu poate fi cultivat iarna, ci poate fi comercializat în sezonul rece, dat fiind că se păstrează foarte bine, fără a avea nevoie de condiții speciale.

„Denumirea populară este de <pepene de iarnă> pentru că fructul seamănă ca și formă cu pepenele obișnuit, dar  este o altă specie, care se păstrează toată iarna, fără a avea nevoie de condiții speciale pentru aceasta. El poate fi păstrat în magazie, în beci, în depozit, oriunde, la fel cum păstrăm cartofii sau dovlecii. Nu  are gustul pepenelui pentru a fi consumat ca și desert. E un fel  de pulpă de castravete dulce-acrișor. Când este crud, poate fi consumat și utilizat și în locul dovlecelului. Pe măsură ce se mărește, poți să îl utilizezi pentru salate și delicatese, însă el este foarte mult utilizat pentru proprietățile medicinale”, mai spune cercetătorul.

Pepenele de iarnă, o soluție împotriva dăunătorilor plantelor

Pepenele de iarnă este utilizat ca portaltoi pentru pepeni și castraveți pentru a le crește rezistența la dăunători.

„M-am bucurat că am reușit să aclimatizăm specia care poate fi utilizată în zona alimentară și în zona medi­cinală. Noi  am utilizat-o însă cu rezultate foarte bune și în altoirea plantelor, pentru că, deși în urmă cu ceva timp nu părea de viitor altoirea pepenilor, altoirea castraveților, de câțiva ani de zile s-a dezvoltat –  în zona Dăbuleni și alte zone care cultivă pepeni – să se utilizeze pepeni altoiți.

 Pepenele de iarnă, ca și portaltoi, ca și rădăcină, este foarte bun  pentru pepenii ceilalți, fie că aceștia sunt  galbeni sau roșii, și pentru castraveți. Le oferă rezistență la boli, la dăunători și în special la  dăunătorii de sol care se combat foarte greu. Mare  parte a plantelor suferă din cauza nematozilor, acei dăunători minusculi care se instalează pe rădăcinile plantelor și consumă sucul celular al plantei. Din această cauză, în timp, planta pierde din producție și chiar moare. Dăunătorii se combat greu pentru că trebuie să ai substanțe pe care să le introduci în sol, să pregătești solul, să scapi de ei, iar substanțele  de combatere nu sunt bune pentru mediu, pentru apă, pentru plante. Ca și soluții pentru dăunători s-a avut în vedere să folosim creații rezistente,  fie să altoim unde avem resurse genetice naturale. Specia aceasta este ca și portaltoi pentru speciile din familia cucurbitacee  și chiar și pe tomată și pe vânătă. E compatibilă aproape cu toate legumele  care se consumă pe scară largă. Dar cel mai indicat este să-l folosești ca portaltoi pentru pepeni”, a explicat cercetătorul Costel Vînătoru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker