Economic

Cu cât au crescut salariile buzoienilor în pandemie

Buzăul nu a reușit să țină, în perioada pandemiei, pasul creșterilor cu județe din topul celor mai mari salarii. În perioada octombrie 2019 – octombrie 2021, salariile din Buzău au crescut cu 12 la sută, în timp ce în județele Cluj și Timiș creșterile înre­gistrate au fost de 22 la sută, respectiv 23 la sută.

Angajații cu cele mai mari salarii sunt cei din București, Cluj și Timiș, iar cei care câștigă cel mai prost sunt cei din Teleorman, Caraș-Severin și Maramureș, arată datele centra­lizate de Ziarul Financiar pe baza informa­țiilor de la Ins­titutul Național de Statistică. Cu toate acestea, nici Capitala nu a înregistrat o creștere semnificativă a salariului, comparativ cu cele două județe fruntașe. Salariile bucureștenilor au înre­gis­trat o creștere de doar 16 la sută în perioada mențio­nată.

Astfel, bucureștenii au încasat, în medie, 4.612 de lei net pe luna octombrie 2021, în creștere cu 16 la sută față de aceeași lună din anul 2019, clujenii au ajuns la un salariu mediu net de aproape 4.300 de lei, în creștere cu 22 la sută față de octombrie 2021, perioada de dinaintea pandemiei, iar salariile din Timiș au depășit 3.830 de lei, în creștere cu 23 la sută față de octombrie 2021.

Buzoienii nu au câștigat la fel de mult, dar salariile lor au fost în creștere. În luna octombrie a anului precedent, angajații din Buzău au câștigat, în medie, câte 2.894 lei, înregistrând o creștere de 12 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.

Cele mai mici creșteri salariale au fost înregistrate în perioada octombrie 2019-octombrie 2021 în Arad, Covasna, Dâmbovița, Mehedin­ți, toate cu o creștere de 7 la sută, mai puțin Sălaj, unde creșterea nu prea s-a simțit în buzunarul angajaților, respectiv 1 la sută.

La nivelul Regiunii Sud-Est, regiune din care face parte și județul Buzău, cea mai mare creștere în perioada menționată a fost înregistrată în județul Vrancea, acolo unde angajații au încasat salarii cu 14 la sută mai mari. O creștere de 13 la sută a fost înregistrată în Constanța, iar Buzăul și Galațiul ocupă același loc, având un procent de 12 la sută; ultimele locuri revin județelor Brăila și Tulcea, cu o creștere de 11 la sută, res­pectiv 10 la sută a salariilor.

Dacă am analiza salariile din perspectiva sumelor pe care le-au încasat angajații, în top se află gălățenii, care au încasat, în medie, în luna octombrie a anului precedent, 3.283 lei, mai mult decât cei din Constanța, unde salariile au fost, în medie, 3.148 lei. Locul trei este ocupat de Tulcea, cu un salariu de 3.075 lei încasat de angajații de acolo în octombrie 2021. Abia pe locul patru se găsesc buzoienii, cu salariul de 2.894 lei, în fața județelor Brăila și Vrancea.

Salariile buzoienilor au fost sub media națională în anul 2020, în plin an pandemic, în care economia  Buzăului a fost vizibil afectată, lucru care este dove­dit și de rata mare a șomajului pe care județul a avut-o la începutul anului 2021. La Buzău, câștigul salarial mediu lunar brut a fost în anul 2020 de 4.283 lei, în creștere comparativ cu anul precedent, iar câștigul sala­rial mediu net a fost de 2.644 lei. Bărbații au câștigat în medie 2.655 lei net lunar, în timp ce femeile 2.632 lei net.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker