Sănătate

Studiu al chirurgului buzoian Marius Anastasiu, publicat într-o prestigioasă revistă de specialitate

Medicul buzoian Marius Anastasiu, șeful secției de Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență – medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, secretar general al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie (SRCUT) și membru în numeroase societăți internaționale de chirurgie – a publicat, în ediția internațională a revistei „Chirurgia”, studiul „Managementul abdomenului deschis”. Studiul urmează prezentării unei lucrări cu titlul „Rezultate ale restabilirii continuității digestive după intervenția Hartmann” la Congresul Societății Franceze de Chirurgie – Paris 2021, lucrare ce s-a bucurat de comentarii elogioase.

Articolul „Managementul abdomenului deschis”, realizat cu doi co-autori prestigioși (profesorii Valeriu Surlin și Mircea Beuran) pleacă de la o serie personală de 34 cazuri la care s-a practicat aceasta strategie chirurgicală raportată la o revistă bibliografică din literatura medicală internațională etalată pe ultimii 20 ani, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Județean de Urgență. „Tehnica abdomenului deschis (laparostomia) reprezintă o componentă esențială a conceptului <Damage control surgery> fiind în fapt o procedură prin care abdomenul este deliberat abandonat <deschis>, conținutul visceral fiind temporar protejat prin multiple mijloace tehnice, de la cele artizanale până la device-urile comerciale elaborate tip VAC (Vacuum assisted closure)”, mai arată sursa citată.

„În cazuistica Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău există de mai multă vreme o bună reprezentare a patologiei traumatice severe cauzate de creşterea numărului de accidente rutiere, care implică victime, acestea fiind aduse în urgenţă, cu multiple leziuni viscerale şi de structură osoasă. Tehnica abdomenului deschis este valorizată în arsenalul terapeutic chirurgical începând cu anul 1990, când este prezentat conceptul Damage-Control-Surgery. Abdomenul deschis (laparostomia) este o modalitate extremă de a salva viaţa pacientului politraumatizat, în situaţii critice, care prezintă multiple leziuni vasculare, de origine intraabdominală, aflaţi în hipotermie, hipotensiune şi stare de acidoză. La aceşti pacienţi se instalează rapid un cumul de modificări fizio-patologice ce includ apariţia sindromului de compartiment abdominal (ACS). Această procedură depășește tiparul clasic al intervențiilor programate și reduce substanțial mortalitatea cazurilor grave in politraumatologia viscerala”, precizează dr. Marius Anastasiu pentru aceeși sursă.

Indicațiile metodei au fost extinse de la controlul marilor hemoragii abdominale post-traumatice la abdomenul cu sepsis sever (peritonite, pancreatite necrotico-hemoragice) si nevoia re-explorării peritoneale programate (planned re-laparotomy). Tehnica a făcut obiectul unor update-uri succesive fiind standardizată prin Conferințele de Consens ale Societății internaționale de Chirurgie de Urgenta (WSES 2018 Guideliness).

În prezent, practica chirurgicală de urgenţă promovează o nouă paradigmă în care conceptul „Less is good” şi strategia operațiilor seriate constituie recomandările esențiale. În acest context operația index rezolvă starea de șoc, hipotermia şi starea de acidoză metabolică, ulterior pacientul politraumatizat, stabilizat hemodinamic şi resuscitat metabolic, putând suporta intervențiile definitive cu intenție salvatoare.

 

Articole similare