Economic

Crește numărul insolvențelor raportate în luna mai. Buzăul, pe linia de plutire

Spre deosebire de alte județe care au înregistrat un număr mai mare al ca­zurilor de insolvențe, Buzăul reușește să își mențină o traiectorie dreaptă.

Oficiul Național al Regis­trului Comerțului (ONRC) a făcut publice datele privind numărul firmelor care au intrat în insolvență din fiecare județ al țării. Astfel, de la începutul anului și până în prezent, în Buzău au fost înregistrate 28 de cazuri de insolvență, la fel ca anul trecut în aceeași perioadă. Prin urmare, Buzăul este staționar din acest punct de vedere, conform statisticilor lunii mai. Men­ționăm că în luna mai au fost înregistrate nouă insolvențe la Buzău, un număr mai mare comparativ cu cel din luna aprilie când doar cinci firme  și-au anunțat insolvența.

În total, la nivel națio­nal au fost înregistrate în luna mai 512 cazuri de insolvență. Cum era de așteptat, pe primul loc în topul celor mai multe cazuri de insolvență se află Capitala, unde 89 firme au intrat în insolvență. De la începutul anului și până în luna mai, în București au fost înregistrate 503 firme care au intrat în insolvență, iar numărul acestora este în creștere cu 138,39 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Bucureștiul este urmat de județele Cluj, cu 49 de cazuri de insolvență, și Bihor, care a înregistrat 39 de firme care au intrat în insolvență. La polul opus, cele mai puține insolvențe au fost raportate, în luna mai, în județele Caraș-Seve­rin, Harghita și Vaslui, fiecare cu câte un singur caz de insolvență. Câte două cazuri de insolvență au fost înregistrate în Vrancea și Alba.

În România au fost înregistrate, de la începutul anului și până în luna mai, 2.520 de cazuri de insolvență, cu 54,03 la sută mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când la nivel național se înregistrau 1.636 insolvențe.

Comerțul cu ridicata și amănuntul, cel mai afectat domeniu

Comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și a motocicletelor rămâne în continu­are cel mai afectat domeniu. Aici au fost înregistrate, în perioada menționată, 172 de firme care au intrat în insolvență. De la începutul anului, 774 firme din acest domeniu au pus lacătul pe ușă și au decis să închidă activitatea. Men­ționăm că în acest domeniu numărul insolvențelor de anul acesta, compartiv cu cel de anul trecut, este în creștere cu 69,74 la sută.

Majorarea prețurilor materialelor de construcții începe să producă consecințe. Chiar dacă în țară sunt deschise foarte multe șantiere, iar domeniul construcțiilor este unul dintre cele care au rezistat și pe timpul stării de urgență impuse de pandemia de Covid-19, mulți antreprenori aleg să închidă șantiere din cauză că nu mai au bani să cumpere materiale pentru a fina­liza lucrările începute. Criza materialelor de construcții i-a lovit puternic pe cei care lucrau în acest domeniu. În luna mai, 88 de firme și PFA și-au depus insolvența. Comparativ cu anul trecut, când în aceeași perioadă a anului erau înre­gistrate 262 de firme care intrau în insolvență, în acest an numărul lor aproape că s-a dublat. 409 firme din domeniul construcțiilor au intrat în insolvență de la începutul anului, înre­gistrând o creș­tere de 56,1 la sută.

Domeniul industriei prelucrătoare numără, în luna mai, 66 de firme care au intrat în insolvență. De la începutul anului, în acest domeniu de activitate au fost înregistrate 317 insolvențe, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut când doar 213 firme intrau în insolvență.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker