Actualitate

Delegări fără număr la Parchete și instanțe

Consiliul Superior al Magistraturii continuă seria delegărilor pe funcții la Parchete, iar Buzăul nu face excepție. Spre exemplu, săptămâna trecută, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în unanimitate prelungirea delegării în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a procurorului Gheorghe Du­țoiu, începând cu data de 15 iulie, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

De asemenea, membrii aceleiași secții a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât, tot cu unanimi­tate de voturi, prelungirea delegării în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătâr­lagele a procurorului Geor­gel Bodoc, procuror la Parchetului de pe lângă Jude­că­toria Pogoanele, înce­pând cu data de 17 august, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, dar nu mai mult de 6 luni.

Procurorul Gheorghe Duțoiu a fost delegat pentru a doua oară pe funcția de prim procuror al Parchetul de pe lângă Judecă­toria Buzău începând cu 15 ianuarie. Duțoiu a deținut această funcție până în iunie 2020, prin numire, după promovarea concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Gheorghe Duțoiu a solicitat CSM, în vara lui 2019, ca la momentul încetării mandatului funcției de condu­ce­re pe care o exercita la acel moment să își continue activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. Potrivit legii, la încetarea manda­tului funcției de conducere, atât judecătorii, cât și procurorii, pot ocupa o funcție de conducere la aceeași instanță sau la același Parchet, ori la altă instanță sau Parchet, ori revin la instanțele sau Parchetele de unde provin, sau la o instanță sau Parchet unde au dreptul să funcțio­neze potrivit legii. Secția pentru procurori din cadrul CSM i-a respins însă cere­rea, din cauză că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău nu erau posturi de execuție vacante, în timp ce situația stătea altfel la unitatea de Parchet unde activează în prezent Gheorghe Duțoiu și unde era vacant un post de execuție. Astfel că Duțoiu nu a putut schimba unitatea de Parchet, deși în 2014 Secția pentru procurori a stabilit, cu valoare de principiu, că, în perioada mandatului de conducere, procurorul poate solicita ca la încetarea activității în funcția de conducere să funcționeze pe un loc de execuție la o altă unitate de Parchet, alta decât cea de la care provine, dacă la acea unitate există post vacant și are dreptul să funcționeze potri­vit gradului profesional, post ce va fi rezervat fără să fie blocată această funcție de la modalitățile de ocupare prevăzute de lege – promovare, transfer, încetarea activității la structurile specializate. Ulterior, a fost delegat în funcția de șef al PJ Buzău. Din decembrie 2013, Gheorghe Duțoiu a fost prim procuror adjunct la această unitate de Parchet.

Și procurorul, fost po­lițist, delegat la începutul anului trecut prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele, rămâne pe funcție încă jumătate de an după ce Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât din nou prelungirea delegării lui Georgel Bodoc. Fost polițist, Georgel Bodoc este procuror la Parchetul de pe lângă Judecă­toria Pogoa­nele și a primit sarcina de a conduce Parchetul de la Pătârlagele la începutul lunii februarie 2020. Bodoc activează în magistratură din februarie 2012, după ce, în 2011, ca inspector de poliție la Direcția Generală a Poliției Municipiului București, a fost admis la Institutul Național al Magistraturii. Inițial, după absolvirea cursurilor la INM, și-a desfă­șurat activitatea la Parchetul de pe lângă Judecă­toria Negrești Oaș. La Pogoanele a fost transferat începând cu luna mai 2015, iar ulterior a avut mai multe încercări de transfer la un Parchet din Capitală. Georgel Bodoc este originar din Rm. Sărat.

La începutul acestei luni, tot Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării în funcția de prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a procurului Nicoleta Cecilia Iana, în­cepând cu 1 iulie, până la revenirea titularului pe post, dar nu mai mult de 6 luni. Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, Iana a fost delegată în funcția de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău la începutul acestui an. Ea face echipă cu procurorul Valerică Văsâi, delegat și el pe funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău la finalului anului trecut, acesta fiind titular de drept al funcției de prim procuror adjunct la această unitate de parchet. Decizia a intrat în vigoare începând cu data de 21 octombrie, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen.

Decizia vine după ce șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a ieșit  la pensie. Procurorul Camelia Nicoleta Iepure a cerut Secției pentru pro­curori a Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de cererea de eliberare din funcție prin pensiona­re, dat fiind că a împlinit vârsta de 60 de ani și are peste 20 de ani vechime ca procuror, iar solicitarea a fost avizată pe 6 octombrie 2020.

A patra delegare și la conducerea Judecătoriei Buzău

Judecătorul Leontin Dră­gulescu va mai rămâne și el șase luni la conducerea Judecătoriei Buzău. Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în ședința din 12 iulie, prelungirea delegării în funcția de președinte al Judecătoriei Buzău a magistratului, începând cu data de 6 iulie 2021, până la ocuparea funcției, prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Este a patra delegare pe funcție decisă de secția pentru judecători a CSM în cazul judecătorului Drăgu­lescu. La sfârșitul lui 2016, magistratul Leontin Dră­gulescu a câștigat concursul pentru ocuparea primei funcții din cadrul Judecătoriei Buzău pentru o perioadă de trei ani. Mandatul a expirat la 1 ianuarie 2020, ulterior fiind delegat succesiv pe funcție pentru șase luni.

Drăgulescu activează în magistratură de 17 ani, după o carieră de jurist în administrația publică locală. Judecătorul Leontin Drăgu­lescu a intrat în magistratură în 2004, după ce a deținut funcția de șef al Biroului Juridic din cadrul Consiliului Județean. În perioada 2008–2013 a fost șeful Secției Penale a Judecătoriei Buzău și apoi a devenit vicepreședinte al instituției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker