Actualitate

Covrigii de Buzău, mai scumpi în 2022

Ne-am obișnuit, deja, cu tradiționalele scumpiri de la început de an, dar, iată că nici măcar covrigii nu scapă de aceste măriri de preț.

Dan David, singurul buzoian care a atestat covrigii ca produs tradițional și care respectă rețeta originală a acestora, anunță că scumpirea este inevitabilă, luând în calcul condițiile economice actuale. Costurile de producție destul de ridicate, creșterea prețurilor la utilități sau a materiilor prime, dar și forța de muncă din ce în ce mai greu de găsit, l-au determinat pe producătorul locul să ia o serie de măsuri pentru a-și proteja afacerea. „Din punctul meu de vedere, este foarte greu să produci în domeniul panificației. Costul cu producția este destul de ridicat și, coroborând și cu această criză sanitară, cu creșterea prețurilor la utilități, a materiilor prime și forța de muncă care devine din ce în ce mai greu de găsit, putem spune că ne este destul de dificil. Este inevitabi să fie și scumpiri. Un covrig de Buzău se vinde acum cu 20 de bani și este posibil să mai crească prețul. Estimăm o creștere de circa 10-15 la sută. La fel și pâinea se va scumpi, cu același procent”, a spus Dan David, potrivit Agrotv.

Adevărații covrigi de Buzău se fac după o rețetă veche, iar un covrig tradițional trebuie să aibă o formă rotundă, coaja netedă, lucioasă, de culoare brun aurie, miez poros, fără goluri și să fie bine copt. Din cauza modului de preparare, producătorul nu poate vinde o cantitate prea mare în supermarketuri, așa că se bazează pe comercializarea lor în diverse puncte de lucru din Buzău. „Am atestat covrigii tradiționali de Buzău, un produs cu care noi buzoienii ne mândrim, și care, dacă respectăm rețeta lor tradițională, ne dă ceva bătăi de cap. Sistemul lor de coacere este unul tradițional, foarte vechi, moștenit din generație în generație, un sistem destul de costisitor, cu un consum destul de ridicat. Meseriașii care au pornit covrigii de Buzău sunt foarte greu de găsit. Din ce în ce mai puțini, mai bătrâni. Ne confruntăm cu probleme destul de delicate cu forța de muncă. Sunt mândru că pot să duc mai departe această rețetă tradițională. Îmi place să cred că avem clienți fideli care încă ne caută pentru calitatea și gustul adevărat al covrigului de Buzău”, a mai spus Dan David, citat de aceeași sursă.

Articole similare