Actualitate

Costul încălzirii școlilor buzoiene, mai mare cu 26 la sută în această iarnă față de sezonul rece trecut

Încălzirea unităţilor de învăţământ ar putea costa cu 26 la sută, respectiv 2,36 milioane lei, mai mult în iarna acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care peste o sută de unităţi, din 457, nu au beneficiat de lucrări de creştere a performanţei energetice ori sunt reabilitate termic doar parţial.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), o pondere importantă dintre unităţile şcolare deţine combustibilul necesar pentru încălzirea imobilelor în care elevii îşi vor desfăşura cursurile în iarna acestui an. Faţă de perioada sezonului rece a anului trecut, cheltuielile generate de încălzire ar putea creşte cu 2,36 milioane lei. Cele mai multe dintre unităţile de învăţământ folosesc lemn, drept combustibil.

„Unităţi şcolare care au achiziţionat toată cantitatea de combustibil solid necesară pentru perioada de iarnă 2023-2024 – 294. Unităţi şcolare care au achiziţionat parţial cantitatea de combustibil solid necesară pentru perioada 2023-2024 – 6. Menţionăm că Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) pe raza cărora funcţionează aceste unităţi şcolare vor aproviziona în perioada următoare cantităţile de combustibil solid necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii educaţionale.

Suma achitată de unităţile şcolare pentru încălzirea spaţiilor şcolare în anul 2022-2023 a fost de 9.060.357 lei. Suma estimată a se achita pentru încălzirea spaţiilor şcolare pentru anul 2023-2024 este de 11.430.000 lei. În prezent sunt reabilitate termic 346 unităţi şcolare, 25 sunt în curs de reabilitare, 78 sunt nereabilitate termic. La această dată au fost depuse 15 proiecte în cadrul Apelului de proiecte cu titlul <Construirea şi dezvoltarea unei reţele-pilot de şcoli verzi’ finanţat prin PNRR Componenta C15>”, a transmis, pentru „Agerpres”, Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Conform aceleiași surse, au fost alocate sumele necesare pentru combustibil în vederea funcţionării microbuzelor şcolare destinate transportului elevilor, reparaţia vehiculelor urmând să fie asigurată de primării. „În ceea ce priveşte transportul şcolar, cele 119 microbuze şcolare care deservesc unităţile de învăţământ din judeţul Buzău sunt în stare de funcţionare, fiind asigurate şi fondurile necesare achiziţionării combustibilului pentru funcţionarea lor. În situaţia în care unul dintre aceste microbuze şcolare se defectează, UAT iau toate măsurile ce se impun pentru repararea acestora în regim de urgenţă”, mai informează IŞJ.

În judeţul Buzău funcţionează 457 de unităţi de învăţământ care sunt prevăzute cu centrale termice pe gaz, pe curent electric sau motorină, racordate la reţeaua de termoficare, cele mai multe fiind dotate cu centrale sau sobe pe lemne.

Articole similare