Economic

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a luat la verificat solariile din Glodeanu-Sărat

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a luat la verificat bazinul legumicol Glodeanu Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a scos la iveală faptul că mai multe persoane au vândut şi folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii.

Direcția Agricolă Buzău a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că vor fi prelevate probe din loturile de roșii pentru a se stabili nivelul de pesticide folosit. „În contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind utilizarea de produse de protecţie a plantelor cu încălcarea prevederilor legale, astăzi, 11 mai 2023, vor fi desfăşurate controale în bazinul legumicol Glodeanu Sărat cu participarea reprezentanţilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău şi autorităţilor publice locale. Vor fi prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului”, a transmis Direcţia Agricolă Buzău.

Mai mult, instituția a solicitat și lămuriri din partea procurorilor cu privire la identitatea persoanelor care ar fi introdus pe piaţă substanţe interzise. „Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a făcut demersuri pe lângă Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în vederea comunicării de date şi informaţii privind persoanele bănuite că au introdus pe piaţă substanţe şi produse de protecţie a plantelor din categoria celor interzise sau neomologate în România, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate tip solar. În vederea monitorizării calităţii tomatelor, precizăm că au fost prelevate 9 probe de roşii, neconstatându-se până în prezent depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă”, informează directorul Direcţiei Agricole, Cosmin Florea, în comunicatul de presă.

Conform unor surse, două dintre persoanele cercetate ar fi folosit pesticide concentrate pentru a forţa coacerea legumelor, în schimb, procurorii care se ocupă de caz precizează că la acest moment nu se cunoaşte exact dacă nivelul era peste cel admis, motiv pentru care au fost prelevate probe. Totodată, anchetatorii au subliniat că sunt cercetate persoane din comuna  Glodeanu Sărat.

Articole similare