duminică, 24 ianuarie 2021

Copiii României, abandonați de Guvernul Orban

Liliana SBÎRNEA
Senator PSD

De mai bine de 9 luni, dublarea alocației se plimbă între Parlament, Guvern și Curtea Constituțională. În tot acest timp, printr-o rectificare bugetară făcută în august, Guvernul Orban a găsit 2,2 miliarde de lei pentru primarii PNL. Acum, la rectificarea bugetară, au pus din nou un miliard de lei pentru a-și asigura fidelitatea primarilor proprii. Sumă care ar fi fost mai mult decât necesară pentru a dubla alocațiile.  De aproape o lună, parlamentarii PNL și USR nu mai vin la serviciu, dar își iau banii, iar preșe­­din­tele Iohannis a respins le­gea prin care Parlamentul spunea „Nu!” ordonanței Guvernului de amânare a creșterii alocației.

În zilele acestea, când tot mai mulți părinți rămân fără locurile lor de muncă și din cauza lipsei de acțiune a Guvernului Orban, orice sumă în plus la bugetul unei familii contează pentru o viață mai bună a celor mici. Ne dorim să venim la guvernare pentru a pune capăt incompetenței guvernului de dreapta care îi nedreptățește pe copii din mai multe puncte de vedere.

De aceea, din prima zi de guvernare noi vrem să dublăm alocațiile în baza legii deja adoptate de Parlament. Venim în Programul de Guvernare cu măsuri concrete pentru stimularea natalității și sprijin pentru educația timpurie a copiilor noștri.

Pentru stimularea nata­lității propunem acordarea de vouchere în valoare de câte 400 de euro la nașterea fiecărui copil, acestea putând fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor cu creșa și achiziția articolelor necesare creșterii minorilor pentru părinții care muncesc. În plus, programul PSD mai cuprinde și creșterea stimulentului pentru mamele care se întorc mai devreme în câmpul muncii. Ne dorim majorarea stimulentului de reinserție în muncă de până la cel puțin 1,5 salarii minime în primul an de la naștere și un salariu minim net în al doilea an. Totodată, ­pro­punem acordarea acestuia pe o perioadă de 3 ani în cazul nașterii celui de-al treilea copil.

De asemenea, fiecare familie care are copii va putea obține un credit cu dobândă mică, subvenționată de guvern, pentru a-și putea achiziționa sau renova locuința, iar pentru copiii care provin din medii vulnerabile, defavorizate, se vor acorda vouchere pentru rechizite pentru aceia dintre ei care nu au absențe la cursuri.

PSD vrea să vină la guvernare cu soluții pentru copiii noștri: deschidem școlile, nu îi lipsim de educație pe cei din mediul rural și nu îi lăsăm în voia sorții pe cei fără niciun fel de apărare împotriva situației generate de pandemia de COVID-19.

loading...
error: Content is protected !!