Opinii

Copan del Mondo! 2030, cea mai nebună Cupă Mondială din toate timpurile

2030 va marca o sută de ani de la primul campionat mondial de fotbal, eveniment găzduit de Uruguay, la care au participat 13 țări, printre care și România. La un secol distanță, FIFA a pus la cale o ediție cu totul specială, organizată pentru prima dată de trei țări de pe două continente: Spania, Portugalia și Maroc. În plus, Argentina, Paraguay și Uruguay vor servi drept națiuni care deschid evenimentul, cu câte un meci așa-zis inaugural în fiecare dintre cele trei țări.

Primul joc din 2030 va avea loc la Montevideo, în semn de prețuire pentru moștenirea Uruguayului, gazdă și câștigătoare a primei Cupe Mondiale. Al doilea joc va avea loc în Argentina, iar al treilea în Paraguay, locul de naștere al federației sud-americane CONMEBOL. Apoi, vor mai fi de jucat „doar” 101 meciuri, în Spania, Portugalia și Maroc.

Ca o decizie bizară, ceremonia de deschidere va avea loc în Spania, Portugalia sau Maroc, deși primul joc se va disputa la mii de kilometri distanță, în Uruguay.

Ce i-o fi determinat pe șefii de la FIFA să pună la cale o asemenea megalomanie, nimeni nu știe. Cel mai probabil banii. Evident, încasările vor depăși toate recordurile, mai ales că toate meciurile se vor juca în locuri unde sportul rege se mânâncă pe pâine. Organizatorii au neglijat, totuși, un aspect esențial. Cel cultural. O parte din magia marilor evenimente sportive, precum Cupa Mondială sau Jocurile Olimpice, constă în faptul că fanii au ocazia de a descoperi lucruri noi despre țara gazdă și despre oamenii ei. Nu va fi mai nimic din toate astea în 2030! În schimb, vor exista mii și mii de fani extenuați, mass-media, oficiali și fotbaliști obligați să călătorească permanent între punctele A și B.

În ciuda discursurilor mustind de demagogie ale șefilor de la FIFA, decizia face deja obiecul multor critici. Dincolo de disconfortul creat fanilor, vor avea de suferit și fotbaliștii. Poate mai rău decât la ultimul mondial. Concret, din cauza faptului că se va juca pe două emisfere, unele echipe ar putea bate mingea în două sezoane diferite. Nici cei care vor privi la televizor evenimentul nu vor avea parte de multe ore de somn, fiind nevoiți să-și programeze cu rigurozitate agenda, întrucât vor participa la eveniment nu mai puțin de 48 de țări. Pe cale de consecință, numărul meciurilor va fi uriaș. Iar orele de somn, puține. Din fericire, România este despărțită doar de un fus orar de Spania și de două de Portugalia și Maroc.

Articole similare