Actualitate

FOTO / Cum vede bavarezul buzoian Thorsten Kirschner dezvoltarea Geoparcului Ținutul Buzăului

Vineri, 6 octombrie, Buzăul a avut ocazia de a sărbători Georparcul Ținutul Buzăului, alături de Geoparcurile Internaționale UNESCO,  zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă. A fost o sărbătoare excepțională organizată la Galeriile de Artă de Consiliul Județean Buzău prin reprezentanți ai Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, la care a pus umărul și președinta ANTREC, Cristina Partal, în special pentru organizarea unei expoziții de excepție cu produse tradiționale din Ținutul Buzăului. Această expoziție, realizată cu produse oferite de Asociația Ținutul Buzăului și de partenerii acesteia, a fost vernisată în prezența președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a managerului de destinație din cadrul Geoparcului „Ținutul Buzăului”, Irina Țârdea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Buzău, Valeriu Șușnea, pr. prof. dr. Mihail Milea, și a altor personalități și entități preocupate de dezvoltarea zonei, pe care le-a amintit moderatoarea evenimentului Cristina Partal.

„Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Buzău cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară <Ținutul Buzăului>, asociația comunelor, împreună cu Centrul de Cultură Buzău și cu sprijinul a ONG-urilor, mișcarea <Slow Food Buzău>, Asociația Ținutul Buzăului, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Meșterilor și Artiștilor Populari din Buzău”, a făcut o scurtă introducere președinta ANTREC. Alături   de președintele ConsiliuluI Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, s-au aflat și Thorsten Kirschner, „neamțul mutat la Buzău care promovează Buzăul la mișcarea <Slow Food>”, cum l-a prezentat Cristina Partal, dar și antreprenorii din județ care susțin Geoparcul, precum și Asociația Ținutul Buzăului, partener al Consiliului Județean în dezvoltarea Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului.

Expoziție-invitație la călătorie

Președintele Consiliului Județean a lansat, cu această ocazie, o invitație la călătorie în Geoparcul internațional UNESCO Ținutul Buzăului, despre care a afirmat că „este o poveste frumoasă de viață, deoarece avem satisfacția și onoarea să sărbătorim și noi această zi importantă <Ziua Internațională a Geodiversității>” și că un astfel de demers este unul care are ca ingredient credința și dragostea de oameni. „Ne-am dat întâlnire cu oameni care iubesc Buzăul și care îl pun în valoare prin arta lor. Am călătorit împreună în Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului  prin intermediul fotografiei, picturii, tradițiilor și gastronomiei locale. Ne-am bucurat papilele gustative cu o degustare de geoproduse, realizate impecabil de partenerii noștri. Mulțumesc tuturor că ne-ați fost alături! Reușim împreună să aducem în atenția buzoienilor și să promovăm concepte precum geodiversitate, geoturism sau geoproduse”, sunt gândurile pe care Neagu le-a împărtășit cu această ocazie.

La rândul său, preotul Mihail Milea și-a exprimat bucuria de a fi buzoian, pentru că, spune acesta, județul Buzău, „este o Românie în miniatură, cu toate formele de relief. Buzăul este chiar inima României, un sens giratoriu mare de unde pornesc toate drumurile în orice provincie”.

Președintele UAP Buzău și-a exprimat bucuria că în această expoziție a putut participa cu lucrări pe care le-au realizat artiștii plastici profesioniști în Ținutul Buzăului cu ocazia unei tabere pe care a inițiat-o și care a ajuns la a 11-a ediție cu sprijin din partea Consiliului Județean, aceasta din urmă fiind și cu participare din Republica Moldova. „Ultimele două ediții au avut ca temă pincipală a artiștilor Ținutul Buzăului iar lucrările lor vor face parte din pinacoteca Consiliului Județean. Lucrările artiștilor noștri sunt adevărate cărți de vizită pentru Buzău. Și arta face parte din ceea
ace se întâmplă aici și Geoparcul este o sursă inepuizabilă de motive pentru următoarele noastre tabere”
, a spus președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

 „Sunt două lucruri de făcut: să promovăm tradiția și inovația”

Un punct de vedere interesant l-a avut Thorsten Kirschner care, deși spune că se simte buzoian, a explicat totul „nemțește”, adică foarte precis, foarte exact. Să revenim, la tradiție și să ne reinventăm a fost mesajul acestuia pentru buzoieni. „Pentru ca proiectul Geoparcului să devină o poveste de succes sunt de părere că sunt două lucruri de făcut: să promovăm tradiția și inovația în același timp. Sună ca o contradicție, dar de fapt nu este. Primul lucru care trebuie făcut este să ne întoarcem la rădăcini. Aceasta înseamnă că trebuie să creăm o legătură mai profundă cu pământul. Francezii, de exemplu, au pentru pământ două cuvinte: <la terre>, pământ, dar există și <terroir>, care vorbește de mult mai mult decât de pământ, el poartă calitatea zonei respective, este clima, solul, poziția geografică, tradiția, ingrediente care se folosesc. A fost un succes enorm la festivalul internațional al Cârnaților de Pleșcoi, dar ne bucurăm de fiecare antreprenor care are succes. Trebuie să ne întrebăm dacă acest produs mai are ingrediente din regiune sau nu”, a încercat acesta să explice situația cârnaților de Pleșcoi, care este un produs al Geoparcului, dar nu mai sunt oi în regiune pentru ca acesta să fie în totalitate un produs local. „Acesta este tot un produs al Geoparcului și nu este vina celor care conduc, ci pur și simplu nu mai sunt oi. Adică noi trebuie să le punem împreună, să lucrăm la pormovare, tebuie să creăm lanț valoric alimentar, să sprijinim producătorul la scară mică, pentru a crea valoare adăugată. Trebuie să promovăm conceptul acesta  de <ferma la masă>”, a mai explicat Thorsten Kirschner, pe care cel mai mulți îl știu ca proprietar al conacului „Grigorescu”.

El a vorbit la această sărbătoare din punct de vedere al proiectului „Slow Food” Buzău, un proiect de suflet pe care l-a inițiat în urmă cu un an și care are un viitor, fiind în strânsă legătură cu Geoparcul Ținutul Buzăului.

Și dacă primul lucru pe care l-a recomandat a fost să ne întoarcem la rădăcini, în al doilea rând acesta spune că, noi, buzoienii, trebuie să ne reinventăm. „Să punem inovație, să creăm noi atracții. Să combinăm atracțiile Geoparcului cu trasee culinare, cu trasee sportive. Nu dorim să devenim a doua <Vale a Prahovei>. Dorim să diversificăm; nu să avem 1.000 de turiști la Vulcanii Noroioși, ci o sută la Mânzălești, o sută acolo, o sută dincolo, care să nu mai stea o zi, ci două-trei zile, să se bucure de natură, să facă rafting, să meargă pe jos sau cu bicicleta electrică. Să fie folosite  produse ale pământului din Ținutul Buzăului, cu ingrediente de pe acest pământ și rețete de la locuitorii săi, produse care spun  poveștile teritoriului, produse care pot fi vândute și care apoi crează o valoare”, a explicat acesta modul în care vede dezvoltarea Ținutului Buzăului și a Geoparcului, venind pentru exemplificare la expoziție cu produse specifice zonei, produse de la membrii comunității „Slow Food”, dar și de la locuitori.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker