Administrație

Consiliul Județean investește în două atracții turistice din Buzău

Consiliul Județean Buzău plănuiește să investească în două atracții turistice cunoscute din județ, aflate în satul Pietroasele și în Sărata Monteoru, iar autoritățile județene speră că investițiile substanțiale vor crește astfel și gradul de interes al turiștilor pentru ambele obiective. În acest fel, turiștii vor avea locuri special amenajate unde să petreacă timpul atunci când vizitează cele două atracții turistice, nu doar să le vadă și să plece.

Ansamblul roman de la Pietroasele va fi restaurat

Prima investiție vizează achiziția unui teren proprietate privată în suprafață de 1.698 mp, situat în sat Pietroasele, pentru care Consiliul Județean va plăti proprietarilor suma de 23.100 euro. Terenul, aflat în vecinătatea Ansamblului roman din localitate, este necesar pentru a îndeplini cerințele din procedura de conservare și restaurare a sitului arheologic. După ce intervențiile vor fi fost terminate, autoritățile au de gând să amenajeze terenul pentru activități destinate copiilor.

„Proiectul de hotărâre inițiat are scopul de a definitiva elementele necesare implementării proiectului cu finanțare europeană «Valorificarea potențialului turistic natural și antropic pentru dezvoltarea durabilă a județului Buzău» (…)  Ministerul Culturii a transmis în administrare temporară Consiliului Județean Buzău suprafața de 3.143 mp – aferentă sitului, aflat în proprietatea statului, UAT comuna Pietroasele a dat în administrare Consiliului Județean Buzău suprafața de 391 mp și, pentru a întregi terenul necesar realizării obiectivului menționat este absolut necesară și achiziționarea (cumpărarea) terenului proprietate privată persoane fizice, aflată la limita de vecinătate a sitului arheologic.

În acest mod, vor putea fi îndeplinite exigențele pentru intervenția de reabilitare, consolidare, protecție și conservare a monumentului istoric. După implementarea și finalizarea proiectului, pe acest teren poate fi organizat de către Muzeul Județean Buzău un șantier arheologic demonstrativ pentru copii ceea ce ar crește atractivitatea obiectivului de patrimoniu”, se precizează într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Buzău.

Dealul Murătoarea, noua atracție de la Sărata Monteoru

Cea de-a doua investiție se leagă de stațiunea Sărata Monteoru, acolo unde Consiliul Județean plănuiește să investească în amenajarea unei zone de petrecere a timpului liber pe dealul Murătoarea, cel pe care se regăsesc principalele izvoare cu apă sărată. În plus, la intrare va fi amenajat un ansamblu memorial dedicat lui Grigore Constantinescu Monteoru, întemeietorul stațiunii Sărata Monteoru.

Autoritățile județene susțin necesitatea investiției de peste 3,5 milioane euro prin aceea că stațiunea este vizitată de un număr mare de turiști anual, însă aceștia nu au la dispoziție prea multe activități în zonă. Investiția este planificată să se facă din fonduri nerambursabile obținute în cadrul Programului Regional (PR) Sud -Est 2021 – 2027, cu o mică parte suportată din bugetul Consiliului Județean.

„Inițiativa a apărut în urma solicitărilor primite din partea vizitatorilor stațiunii de a beneficia de noi facilități de petrecere a timpului liber pe durata sejurului. În prezent, stațiunea Sărata Monteoru înregistrează un număr de peste 21.000 vizitatori anual (conform datelor INS), însă arealul de 10,52 ha pe care se intenționează realizarea investiției, pe Dealul Murătoarea, este vizitat doar sporadic de turiștii care apreciază priveliștea panoramică oferită de locație, neexistând înregistrări oficiale ale acestor vizite.

La nivelul punctului de interes «Dealul Murătoarea» nu există o infrastructură de turism specifică și nici posibilitatea practicării activităților sportive, de promenadă și de petrecere a timpului liber, activități care asigură creșterea numărului de vizitatori în stațiunea balneoclimaterică Sărata – Monteoru”, se specifică în proiectul de hotărâre al CJ Buzău.

Printre investițiile propuse se numără o expoziție cu imagini vechi din stațiune, foraje pentru captarea apei minerale subterane, amenajarea de colonade/foișoare pentru evidențierea izvorului captat, a proprietăților acestuia, precum și a rețetelor tradiționale din zonă de pregătire a conservelor culinare cu ajutorul apelor minerale. „Doritorii vor putea ca, în mod gratuit, să folosească apa astfel captată pentru realizarea propriilor preparate”, se mai precizează în document.

De asemenea, în zonă va fi amenajat și un amfiteatru în aer liber pentru desfășurarea de activități culturale și o zonă de promenadă (alei pietonale și spații verzi pentru zone de relaxare în aer liber, zone verzi amenajate cu mobilier urban, șezlonguri, foișoare, pergole, umbrare, locuri de joacă pentru copii și zonă cu jocuri de societate). Mai multe panouri informative vor prezenta istoria bogată a zonei, dar și proprietățile curative ale izvoarelor de apă sărată, pe care localnicii le folosesc de multe generații pentru a se trata de diverse boli.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker