Economic

Fabrica de zahăr din Buzău, venituri importante după criza din Ucraina

Războiul din Ucraina a determinat o schimbare în profitul Agrana pentru anul 2021, din cauza costurilor mai mari pentru producție, dar și din cauza transportului, care nu s-a mai realizat atât de ușor. Potrivit raportului Agrana, veniturile grupului pentru anul financiar 2021-2022 au fost de 2.901,5 milioane de euro, înregistrându-se o creștere semnificativă față de anul anterior. În schimb, profitul operațional (EBIT) a fost de 24,7 milioane de euro, înregistrându-se o scădere față de anul anterior. Această scădere s-a datorat unei cheltuieli nete cu elemente excepționale care au însumat 68,9 milioane de euro (comparativ cu 11,9 milioane de euro anul trecut), cauzată în principal de pierderile din depreciere în legătură cu războiul din Ucraina.

Dacă anul precedent Agrana era  încercată de criza războiului din Ucraina, în acest an vânzările au mai crescut, iar veniturile au fost pe măsura așteptărilor.

Veniturile Grupului AGRANA de 3.637,4 milioane EUR în exercițiul financiar 2022|23 au fost semnificativ mai mari decât în ​​anul precedent, iar profitul operațional (EBIT) de 88,3 milioane EUR a depășit cu mult cifra din anul precedent de 24,7 milioane EUR.

„Operând într-un mediu marcat de războiul din Ucraina și de creșterea ulterioară asociată a prețurilor materiilor prime și energiei și a volatilității pieței, am gestionat foarte eficient provocările din ultimul an financiar. Pe segmentul Zahăr am realizat o redresare, iar segmentul Amidon a avut o performanță solidă a câștigurilor datorită, în special, prețurilor ridicate la etanol din prima jumătate a anului 2022|23 și unei afaceri înfloritoare cu gluten de grâu. Pe segmentul Fructe, ne bucurăm că colegii noștri din Ucraina au rămas până acum nevătămați fizic de ostilități”, a declarat CEO-ul AGRANA, Markus Mühleisen.

Veniturile din segmentul Zahăr au crescut cu 34,6 la sută față de anul precedent. Volumul vânzărilor a fost stabil în ansamblu, cu creșteri moderate ale volumelor vândute pe piața industrială și cu scăderi în sectorul revânzătorilor.

Profitul operațional EBIT considerabil a marcat o revenire foarte semnificativă față de pierderea din anul precedent. Creșterile substanțiale ale prețurilor de vânzare a zahărului au depășit semnificativ creșterile bruște ale prețurilor materiilor prime și energiei.

Pentru anul financiar 2023/24, AGRANA se așteaptă la o creștere foarte semnificativă a profitului operațional (EBIT). Se estimează că veniturile grupului vor avea o creștere semnificativă.

Pentru următorul an financiar, Agrana are în plan să investească 150 de milioane de euro, în cele trei segmente de afaceri, sumă care va depăși valoarea din anul precedent.

Aproximativ 16 la sută din aceste cheltuieli de capital vor fi pentru măsuri de reducere a emisiilor în operațiunile de producție proprii ale Grupului, ca parte a strategiei Agrana privind clima. Scopul este de a reduce emisiile proprii ale Grupului la zero net până în 2040. Până în 2050, Grupul Agrana se angajează să atingă emisiile nete zero în întregul său lanț valoric.

Articole similare