Actualitate

Cum au scăpat basma curată buzoienii care au vândut diplome de Bac false

Examenul de Bacalaureat tocmai s-a încheiat, însă nu toți absolvenții de liceu aleg calea oficială care le permite să se îndrepte, după promovarea „maturității”, către învățământul superior sau să obțină un job cât de cât „elegant”. Aceasta atât timp cât există diverși „binevoitori” care, în schimbul unor sume de ordinul a mii de euro, le procură diplome false.

De altfel, vânzarea de diplome false de Bacalaureat pare a fi o afacere prosperă în România, tot mai mulți clienți fiind dispuși să plătească mii de euro pentru a intra în posesia documentelor care le-ar asigura un loc de muncă mai bine plătit sau accesul la facultate. Povestea unor buzoieni este relevantă pentru această situație. Oamenii au plătit 7.000 de euro pentru o diplomă de Bacalaureat și s-au ales cu falsuri grosolane produse de un cuplu de escroci, soț și soție.

Au ajuns chiar să se înscrie la facultate, fiind la un pas să devină studenți, unul la Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, altul la Medicină veterinară, deși absolviseră doar zece clase în realitate.

Voiau să devină funcționari la Primărie

M.E.C și V.M.S., absolvenți doar de 10 clase, au decis să-și continue studiile vizând posturi în primăriile unor comune din Buzău. Oamenii au fost inițial de bună-credință și s-au interesat de licee private care le-ar fi putut oferi cursuri cu frecvență redusă și participarea la Bacalaureat. Printr-o cunoștință au aflat că există un astfel de liceu în București, iar pentru o taxă de 1.000 de euro se poate aranja înscrierea la cursuri.

Pe fir au intrat intermediarii, doi soți din Buzău, Gheorghiță și Mihaela V., care le-au făcut celor doi „liceeni” o ofertă mult mai avantajoasă: 7.000 de euro – sumele au variat în timpul negocierilor până la 9.000 de euro – și aveau în mână diploma de Bacalaureat și adeverința care atesta că au absolvit liceul în 2017, fără să mai fie nevoie să meargă la cursuri sau să susțină vreun examen. Încântați de ofertă, cei doi au plătit parțial suma cerută, urmând ca diferența să fie achitată când primeau actele.

Într-o primă etapă, cei doi au primit adeverința, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberată și diploma de Bacalaureat. Cu dosarul de absolvent de liceu aproape complet, M.E.C și V.M.S. s-au înscris la facultate, unul la Medicină Veterinară în București, iar cel de-al doilea la Universitatea Bioterra.

Nerăbdător să intre în posesia diplomei, unul dintre „liceeni” a mers personal la sediul liceului privat din București unde a aflat că nu este pe lista absolvenților și nu va primi niciun document care să ateste finalizarea studiilor liceale. Abia atunci a realizat omul că a dat bani unor escroci care
i-au vândut pe mii de euro cartoane fără valoare. Bărbatul a mers direct la poliție și a reclamat situația în care se află.

Ce au decis judecătorii

Cei doi soți au fost trimiși în judecată pentru fals și înșelăciune în formă continuată, fiind condamnați în primă instanță de Judecătoria Buzău. Femeia a negat orice implicare în afacere, dând vina asupra soțului. Expertiza grafoscopică a dovedit contrariul, anchetatorii indicând asemănări vizibile între scrisul de pe actele false cu cel al femeii.

Bărbatul a primit închisoare cu executare în regim de detenție, iar soția a fost condamnată la închisoare cu suspendare. Sentințele au fost apelate, iar Curtea de Apel Ploiești a decis pe 26 iunie 2023 ca procesul penal să înceteze întrucât faptele s-au prescris.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker