Administrație

Consiliul Județean Buzău vrea să devină prosumator

„Nu puteam să ratăm această oportunitate de a accesa un proiect pe producerea de energie verde, prin înfiinţarea unui parc pe panouri fotovoltaice”, şi-a început declaraţia în faţa presei preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, după ce consilierii au dat votul, în majoritate absolută, la proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare proprie a locaţiei care, până la 1 noiembrie 2019, adăpostise Centrul de copii nr. 5 Beceni.

Despre ce este vorba? La şedinţa ordinară de joi, 16 noiembrie, consilierii judeţeni au fost de acord cu preluarea în administrarea judeţului a imobilului şi terenului din imediata apropiere a Primăriei Beceni, unde până în toamna anului 2019 a funcţionat Centrul de copii nr. 5, aflat în subordinea şi sub administrarea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGAPSC). În toată această perioadă, locaţia din Beceni a fost în conservare, iar acum Executivul Consiliului Judeţean şi-a propus să acceseze o finanţare cu fonduri europene, pentru amenajarea şi înfiinţarea unui parc cu panouri fotovoltaice.

„De altfel”, spune preşedintele Neagu,  „suntem destul de avansaţi în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiilor (partea tehnică) pentru asta mulţumesc celor care s-au ocupat, funcţionarilor din Departamentul Proiecte Europene, ca să devenim eligibili şi să putem accesa o astfel de finanţare pe fonduri europene”. La momentul votului obţinut de la consilierii judeţeni, proiectul se află în faza de execuţie a Studiului de Fezabilitate, după care documentaţia va fi depusă spre finanţare. Atât funcţionarii din serviciul Consiliului Judeţean, dar şi alte opinii obţinute de la specialişti pe domeniu, au formulat ideea că proiectul ce va fi înaintat de instituţia buzoiană este perfect eligibil şi va obţine finanţarea. Astfel, se conturează ideea că odată racordat la reţeaua naţională, parcul fotovoltaic de la Beceni va produce energie electrică „verde” şi nepoluantă, iar plata facturilor va scădea considerabil.

„La acest moment, facturile la energia electrică achitate, practic, de Consiliul Judeţean, sunt destul de mari, pentru că este vorba de instituţiile care sunt coordonate de noi, spune preşedintele Neagu. Sunt facturi care însumează şi 100.000 de euro pe lună. În anumite perioade ale anului aceste plăţi ajung şi la 200-300.000 de euro lunar. Cu siguranţă vom avea acolo, la Beceni, cel puţin două parcuri cu celule fotovoltaice, care ne vor reduce plăţile cu aproximativ 60 la sută. De asemenea, într-un astfel de context, Consiliul va bifa şi la capitolul poluare, pentru că vom vorbi despre producerea de energie verde”.

Valoarea investiţiei pentru proiectul fotovoltaic de la Beceni va fi de aproximativ un milion de euro.  La finalul investiţiei, Consiliul Judeţean Buzău va deveni producător de electricitate, adică prosumator, ceea ce în limbajul de specialitate înseamnă  atât producător, cât și consumator de energie electrică, ceea ce va permite să reducă facturile la electricitate și să contribuie la reducerea amprentei de carbon.

Articole similare