Educație

Concluzii cu privire la examenele naționale din acest an

Rezultatele obținute la examenele naționale din acest an de elevii buzoieni – la Evaluarea Națională și Examenul Național de Bacalaureat -, precum și cele ale cadrelor didactice la Examenul de Definitivare în Învățământ și la Examenul Național de Titularizare au fost centralizate de inspectorul școlar general Daniela Palcău într-un raport pentru Colegiul Prefectural.

Raportul înaintat de Inspectoratul Școlar scoate la iveală mai multe aspecte. Unul dintre acestea ar fi că Buzăul ține pasul cu ceea ce se întâmplă la nivel național, și chiar este puțin peste. Cel puțin așa reiese din datele statistice care arată că procentul de promovare pentru județul Buzău la Concursul de Evaluare Națională a fost mai mare decât cel de la nivel național cu 0,71 procente. Tot la plusuri ar putea fi trecute și rezultatele notelor de 10 la examenele naționale, care țin județul pe primele locuri.

Pe de altă  parte, raportul reliefează  și faptul că se mențin distanțele  între rezultatele obținute în rural și cele în urban la evaluările naționale, ceea ce reflectă, mai în profunzime, și un „nivel de interes diminuat pentru performanță personală (atingerea nivelului maxim al potențialului individual), reflectat în procentele de promovare”. Nivelul de interes diferă însă și de la o școală la alta, dovadă fiind faptul că în județul Buzău sunt  atât școli cu procent de promovare de sută la sută, dar și unități de învățământ în care niciun elev nu a promovat examenul național. Mai exact,  doar 11 unități școlare au procent de promovare sută la sută la Examenul de Evaluare Națională, iar la polul opus există  două  unități școlare cu procent zero și alte opt unități școlare cu procent mai mic de 50 la sută. La nivelul județului Buzău au existat și  nouă absolvenți care au obținut media 10.

Un lucru îmbucurător este faptul că la nivelul județului Buzău procentul de promovare al examenului de Evaluare Națională a fost de 83 la sută, adică cu 7,8 procente mai mare decât procentul de promovare din anul 2021 (75,82 la sută).

Care sunt concluziile

Chiar dacă în comparație cu anii anteriori, în anul 2022 procentul de promovare pentru județul Buzău a fost mai mare decât cel la nivel național,  conducerea Inspectoratului Școlar a tras câteva concluzii privind posibilitatea de îmbunătățire a acestor rezultate.

Inspectorul general școlar Daniela Palcău

În primul rând s-au stabilit cauzele care au condus la rezultatele respective. S-a observat că cele mai slabe rezultate se înregistrează în mediul rural. „Inspectoratul Şcolar Județean Buzău a identificat principalele cauze care au determinat rezultatele relativ slabe la examenul de evaluare națională ale unor elevi din mediul rural în special și a elaborat propriul plan de măsuri remediale”, informează ISJ Buzău. Astfel, printre cauzele identificate privind  mediile sub 5 la acest examen național se numără: „Nivel de interes diminuat pentru performanță personală (atingerea nivelului maxim al potențialului individual), reflectat în procentele de promovare; Absența pragului minim (nota 5 la Evaluarea Națională), care să condiționeze admiterea la liceu;  pregătirea examenelor se desfășoară, în unele cazuri, formal, doar în perioadele planificate la nivel de școală; frecventarea sporadică a cursurilor de către elevii rromi;  solicitarea elevilor din mediul rural, de către părinți, în activitățile pe care aceștia le desfășoară; formalismul unor cadre didactice în timpul desfășurării programului de pregătire suplimentară; nefamiliarizarea elevilor de către profesori cu modelele de subiecte propuse de CNEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, n.r.) pentru examenul de Evaluare Națională;  lectura superficială a itemilor, ceea ce a condus la o înțelegere eronată a sarcinilor”, se  mai arată în raport.

Pentru desfășurarea examenului de Evaluare Națională în condiții de eficiență și corectitudine, în județul Buzău s-au organizat 32 centre de examen, două  centre zonale de evaluare (Școala Gimnazială „George Emil Palade” Buzău și Școala  Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” Buzău), precum și un centru regional de contestații (Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Buzău).

La examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a – 2022, în județul Buzău s-au înscris 3.391 absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 1.654 din mediul urban și 1.737 din mediul rural. Comisia județeană de organizare a examenului de Evaluare Națională din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău a aprobat 27 de solicitări privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform normelor metodologice și a procedurilor în vigoare.

Examenul de Bacalaureat, evaluat pe materii

Examenul Național de Bacalaureat din vara acestui an s-a desfășurat în zece centre de examen, cu două subcomisii. La nivelul județului Buzău s-au înscris 2.557 candidați în anul 2022, iar procentul de reușită la nivelul județului Buzău, în anul 2022, a fost de 74,38 la sută (înainte de contestații) și 78,14 la sută (după contestații).

La proba de Limba română, procentul de promovare a fost de 90,2 la sută, media fiind 6,89, pentru 2.557 candidați.

La proba de profil Matematică rezultatele au fost, în funcție de profilul absolvit de candidați, următoarele:

  • la Matematică-Informatică, procentul de promovare este 93,9 la sută, media fiind 8,05, pentru 476 candidați;
  • la Științele naturii, procentul de promovare este 92,8 la sută, media fiind 7,87, pentru 263 candidați;
  • la profilul Pedagogic, procentul de promovare este sută la sută, media fiind 8,47, pentru 55 candidați;
  • la profilul Tehnologic, procentul de promovare este 66,7 la sută, media fiind 5,91, pentru 633 candidați.

La proba de Istorie, procentul de promovare înregistrat a fost de  86,3 la sută, media fiind 7,45, pentru 1.130 candidați.

La nivelul județului Buzău, patru candidați au obținut media 10 la Examenul de Bacalaureat, toți patru provenind de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”.

Cea de-a doua sesiune a examenului Național de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, s-a desfășurat în două centre de examen și un centru de evaluare; și s-au înscris 618 candidați, procentul de promovare fiind de 34,81 la sută.

Articole similare