Sănătate

Copii dependenți de oxigen! Ce se întâmplă la Spitalul Județean

În acest an, sezonul virozelor este unul mult mai agresiv față de anul trecut, spun specialiștii. Cei mai afectați sunt copiii foarte mici, care dezvoltă o formă mai gravă a bolii și au nevoie de internare.

La Buzău, numărul pacienților care au fost diagnosticați cu pneumonii și viroze respiratorii este dublu comparativ cu anul trecut. Epidemiologii trag un semnal de alarmă și spun că sezonul acesta este mai agresiv și pentru că a început mai devreme, din pricina faptului că școlile au fost deschise mai devreme în acest an. Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău este ocupată în proporție de mai bine de 70 la sută. Cu toate acestea, cei mai afectați sunt sugarii, care prezintă febră mare și tuse, spun medicii.

Dr. Gina Anica, medic pediatru

În momentul de față, secția are 70 de locuri, iar noi avem undeva la 50 de copii internați. Sunt și sugari, sunt echilibrați. Atât sugari cât și copii, undeva până în vârsta de 10 ani sunt copiii. Dependenți de oxigen avem destui, adică au nevoie de oxigen pe mască obișnuită. Este o perioadă obișnuită, adică noi în Pediatrie suntem obișnuiți să avem în perioada aceasta a anului viroze și penumonii mai urâte, mai ales că, într-adevăr, a fost o perioadă de pauză și acum normal că ni se pare că dintr-odată este un boom. Dar nu este așa. Copiii și înainte de pandemie, în perioada noiembrie-decembrie- ianuarie-februarie erau internați, făceau pneumonii care aveau nevoie de oxigen. Pentru noi este ceva obișnuit ca și cazuistică”, precizează dr. Gina Anica, medic pediatru.

La Spitalul Județean, pentru a proteja copiii, programul de vizită este puțin mai strict, spun medicii. Astfel, în cazul în care părinții vor să viziteze un copil care este internat singur, aceștia o pot face la orice oră, dar în situațiile în care copiii sunt internați cu unul dintre părinți atunci nu mai pot fi făcute vizite de către ceilalți membri ai familiei, pentru a nu intra în contact direct cu pacienții.

„Pentru a proteja puțin copiii, programul de vizită este altfel decât la adulți; în sensul că vor intra să viziteze părinții ai căror copii sunt singuri internați. Acești aparținători pot intra oricând, iar dacă marea majoritate a copiilor au deja un aparținător cu ei – ori mamă, ori tată -, consider că nu este cazul să vină toate rudele să îi viziteze. Ei pot ține legătura prin telefon. Mamele, tații pot ieși să vorbească cu aparținătorii, nu trebuie să intre pe secție efectiv, să vină în contact cu ceilalți copii internați”, mai spune medicul pediatru.

Dacă în alte secții ale Spitalului Județean numărul medicilor este într-o continuă scădere, la Secția de Pediatrie nu este vorba despre acest lucru. „Momentan avem pe Secția de Pediatrie cinci medici care lucrează în fiecare zi, avem un medic rezident care a început activitatea la noi acum, începând cu luna noiembrie și va rămâne la noi, avem un medic specialist în unitatea de primiri urgențe și va mai veni din decembrie încă un medic specialist care a fost în concediu de creștere copil”, a spus medicul pediatru Gina Anica.

Pentru a evita aglomerația, medicii recomandă părinților să aibă răbdare și să se prezinte la spital doar în situațiile grave. Virozele îi ajută pe copii să își facă imunitate, mai spun specialiștii. „Le recomand părinților să aibă răbdare, într-adevăr să nu abuzeze de antibiotic decât la recomandarea medicilor pediatri sau a medicilor de familie; să înțeleagă că așa își fac copiii imunitatea, venind în contact cu diverși viruși, că așa se manifestă toți virușii, indiferent cum se numesc ei, manifestarea este aceeași și de asta au senzația că copiilor nu le mai trece răceala. Pentru că ei, în momentul în care contactează un virus, organismul se reface, se întorc în colectivitate, se menține un proces inflamator la nivelul tractului respirator, vine următorul virus, manifestarea este aceeași. Și atunci, ei trebuie să se ghideze mai mult după starea clinică a copilului. Dacă copilul este bine, se joacă este vioi, atunci nu trebuie să intrăm în panică și să înțelegem că o tuse poate să dureze și trei săptămâni și o lună. Poate să aibă un caracter productiv. O tuse care apare dimineața sau în momentul în care copilul depune efort și este o tuse productivă, practic se rupe tusea, aceasta este o tuse reziduală și nu trebuie să intrăm în panică. În momentul în care tusea are un caracter spastic, uscat, deranjează copilul noaptea, atunci trebuie să mergi la un medic să vezi care este cauza, dar în principiu trebuie văzut fiecare copil individual, tratat cu multă răbdare și să nu intrăm în panică. Să înțelegem că așa își fac copiii imunitatea”, a declarat medicul pediatru Gina Anica.

Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, referindu-se la valul de îmbolnăviri în rândul copiilor care acuză simptome specifice virozelor respiratorii, că nu se înregistrează foarte multe cazuri grave, dar că părinţii, alertaţi, merg la Urgenţă, informează News.ro. În acest context, pentru a scurta timpul de aşteptare, ministrul anunţă că ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiţi şi văzuţi de medici.

„Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numeşte virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de faţă, în Statele Unite, dar şi în unele ţări europene. Ceea ce au, de foarte multe ori, copiii este o bronşiolită, deci o inflamaţie a bronhiilor care determină dificultăţi în respiraţie, în principiu, şi un sindrom febril. Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă daţi seama că toţi părinţii sunt alertaţi, se îndreaptă spre camerele de primiri urgenţe care sunt supraaglomerate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi seară, la România Tv.

Ministrul a dat exemplul Spitalului pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde se înregistrează, zilnic, 400 de prezentări, însă fără ca în toate aceste cazuri să fie vorba despre viroze respiratorii. „Mă gândesc foarte serios şi am discutat deja ca să redeschidem centre ambulatorii, pentru copii de data aceasta, în care părinţii să poată să meargă şi să nu aştepte ore întregi pentru că unităţile de primiri urgenţe sunt foarte limitate”, a adăugat ministrul. Rafila a menţionat că aceste centre ambulatorii ar urma să fie deschise pe lângă spitale şi să primească pacienţi care nu sunt în stare gravă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker