Administrație

Noi investiții la Spitalul Județean

În luna septembrie a acestui an au fost alocate peste 150 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în minimum 25 de spitale publice din țară. Infecția nosocomială este cea pe care pacienții o contractează pe timpul spitalizării, fiind cunoscută și sub numele de infecție intraspitalicească. În Ordinul ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial în luna septembrie, se arată că nevoia investițiilor în echipamente cu care să se combată fenomenul infecțiilor nosocomiale este una acută, cu precădere în spitalele vechi.

„În spitalele vechi cu circuite deficitare, controlul infecțiilor nosocomiale este deficitar, cu impact asupra siguranței pacientului și cheltuieli evitabile. Dotarea cu echipamentele necesare este încă departe de standardele din țările europene avansate, și deseori distribuția echipamentelor în profil teritorial este insuficient echilibrată și calibrată în funcție de nevoi. În măsura în care aceste structuri vor fi dotate la nivelul standardelor internaționale în ceea ce privește asigurarea izolării pacienților (saloane cu un singur pat), a precauțiilor suplimentare de contact (accesul la echipament personal de protecție, produse medicale pentru asigurarea asepsiei, educația continuă a personalului în privința igienei), a precauțiilor suplimentare pentru transmiterea respiratorie sau prin aerosoli (echipament special de protecție, camere/saloane cu presiune negativă), aceste investiții vor conduce, pe termen lung, la consolidarea sistemului de sănătate din România și la reducerea impactului major pe care circulația germenilor mulți rezistenți la antibiotice îl are, nu doar la nivel național”, se arată în document.

Consiliul Județean Buzău vrea să aducă fonduri la Spitalul Județean

Consiliul Județean Buzău vrea să profite, de asemenea, de sumele generoase cu finanțare nerambursabilă și intenționează să acceseze fonduri pentru a dota Spitalul Județean cu echipamentele necesare luptei cu infecțiile. Valoarea totală a finanțării pe care autoritățile de la Buzău ar putea să o primească se ridică la 38.023.431,24 lei (inclusiv TVA), dintre care 2.793.243,24 lei (cu TVA) reprezintă contribuția Consiliului Județean Buzău pentru cheltuielile neeligibile. Data limită pentru depunerea cererii de finanțare este 30 noiembrie, iar data de implementare este mai 2024.

„În măsura în care această structură va fi dotată la nivelul standardelor internaționale în ceea ce privește asigurarea izolării pacienților (saloane cu un singur pat), a precauțiilor suplimentare de contact (accesul la echipament personal de protecție, produse medicale pentru asigurarea asepsiei, educația continuă a personalului în privința igienei), a precauțiilor suplimentare pentru transmiterea respiratorie sau prin aerosoli (echipament special de protecție, camere/saloane cu presiune negativă), aceste investiții vor conduce, pe termen lung, la consolidarea sistemului de sănătate de la nivel județean/național și la reducerea impactului major pe care circulația germenilor, mulți rezistenți la antibiotice, îl are, nu doar la nivel național. Acest proiect transpune viziunea autorității publice județene în domeniul sănătății”, se arată într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Buzău.

23 de saloane vor fi reorganizate

La Spitalul Județean Buzău, potrivit informațiilor de anul trecut, era raportată o rată a infecțiilor nosocomiale de 0,96 la sută, în timp ce rata infecțiilor cu Clostridium difficile era de 0,069 la sută, iar cea cu microorganisme MDR (bacterii cu rezistență multiplă la antibiotice), de 0,35 la sută, dintr-un număr de 1.749 de probe de microbiologie analizate.

Conform noului proiect, ar urma ca la Spitalul Județean să se ia o serie de măsuri prin care se va crește capacitatea de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale. 23 de saloane vor fi organizate cu un singur pat și grup sanitar, cu funcția de izolator pentru izolarea sau tratarea pacienților cu infecții asociate asistenței medicale determinate de germeni MDR în cadrul a mai multor secții. 19 izolatoare vor avea secțiile de Neurologie, Cardiologie, Chirurgie generală, Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), Urologie, Chirurgie plastică și arși, Ortopedie, Otorinolaringologie (ORL), Medicină internă, Nutriție, Pediatrie și Chirurgie pediatrică din Pavilionul Central al spitalului. Alte două izolatoare vor merge la Pavilionul Pneumoftiziologie, iar unul va ajunge în Pavilionul Boli Infecțioase, ambele aflate pe strada Plevnei.

În proiect sunt propuse lucrări de arhitectură și instalații în vederea igienizării, modernizării și, respectiv, organizării izolatoarelor cu un pat și baie proprie și dotarea lor cu echipamente de înaltă performanță (cele mai recente tehnologii disponibile) specifice acestui tip de activități. Aici vor fi aduse sisteme individuale de purificare a aerului cu presiune negativă pentru izolator, monitoare ale funcțiilor vitale pentru fiecare izolator, concentratoare de oxigen, echipamente de resuscitare pentru prim-ajutor, precum și seturi complete de mobilier medical.

Echipamente noi pentru laboratorul de microbiologie

Și laboratorul de microbiologie din cadrul Spitalului Județean este prins în proiect pentru a fi dotat cu mai multe echipamente, care vor ajuta la depistarea bacteriilor periculoase, precum un analizor pentru identificare microbiană prin spectrometrie de masă MALDI-TOF, un echipament de incubare medii de cultură de capacitate mare și un analizor automat pentru hemocultură pentru detectarea unei probe pozitive mai rapid.

De asemenea, aici vor mai fi aduse și un sistem automat de identificare și testare a sensibilității la antibiotice și antifungice și un echipament automat rapid pentru antibiograme hemoculturi, însoțite de implementarea extinsă și uniformă a standardelor europene de interpretare (EUCAST);

În ceea ce privește reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul spitalului prin achiziționarea de echipamente și materiale sanitare performante, unitatea medicală ar putea primi 24 de lămpi UV-C mobile, câte 12 echipamente pentru dezinfecția suprafețelor, cu aburi și pentru dezinfecție prin nebulizare. Șase roboți de dezinfecție complet autonomi cu tehnologie UV-C, mașini de spălat cu barieră igienică, precum și echipamente pentru sterilizarea aparatelor pentru investigații endoscopice și bronhoscopice, cu dulap de păstrare igienică a fibroscoapelor sterilizate, vor fi, de asemenea, duse la Spitalul Județean. Acestea sunt doar câteva dintre echipamentele prinse în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean, iar lista celor care vor apărea la unitatea spitalicească din Buzău este una destul de lungă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker