duminică, 17 ianuarie 2021

Comunicat PSD: Artiștii și scriitorii au nevoie de sprijin din partea statului

Încă din luna mai a acestui an, la nivel continental s-a făcut apel către statele membre ale UE să aloce sprijin concret artiștilor loviți brusc de pandemia de COVID-19 în condițiile în care toate sălile de spectacole sunt închise de peste nouă luni. Fiecare țară în parte a decis măsuri potri­vite specificului său. Spre exemplu, Austria va da câte 1.000 de euro lunar fiecărui artist atât timp cât va dura pandemia, iar Germania alocă 100 de mi­lioane de euro  pentru artiștii independenți și microîntreprinderile culturale.

Ce face România pentru artiștii care nu au mai urcat pe scenă de nouă luni? Oferă doar motive de înaintat petiții și de proteste, în timp ce aceștia nici măcar nu sunt pe lista Guvernului Orban pentru susținere în timpul pandemiei.

Social-democrații pro­pun în programul de guvernare măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru resuscitarea culturii națio­nale ce oferă identitate României. PSD are stabilite măsuri pe termen lung destinate creatorilor de cultură. În primul rând, PSD va crea un sistem de protecție și asigurare socială artiștilor și va înființa uniuni ale operatorilor culturali care vor avea ca obiectiv esențial protecția și asigurarea socială a artiștilor.

În premieră va fi dată atenție scriitorilor, care vor primi burse, le vor fi ­sti­mulate creațiile ficționale și non ficționale despre lockdown, solidaritate în singurătate sau valorificarea potențialului terapeutic al artelor. Mai mult, încurajați financiar vor fi și angajații care aplică remote work-ul în cultură.

Text asumat de Partidul Social Democrat – Filiala Buzău

2 COMENTARII

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!