Politic

Comunicat PLUS: „Primăria Buzău ignoră în continuare problema deșeurilor”

La nivelul Uniunii Europene, există o Directivă-cadru privind deșeurile, care stipulează că până în anul 2025 statele membre trebuie să colecteze selectiv deșeurile textile. Din păcate, în acest an România se va confrunta, probabil, cu o procedură de infringment (încălcarea legislației comunitare) din cauza modului defectuos în care tratează problema deșeurilor în general.

Un studiu realizat pentru Fundația World Vision Romania arată că jumătate dintre români își duc hainele vechi la reciclat, iar aproape 90% dintre cei care nu reciclează își doresc să o poată face. Studiul a fost realizat în mediul urban. De aici poate și cifra care pare mare. Dar prin reciclare se înțelege și donarea acestora către centre sociale sau, de ce nu, chiar donarea lor prietenilor sau rudelor (cum fac majoritatea).

Principala problemă cu care se confruntă cei care doresc să recicleze este lipsa containerelor pentru colec­tarea selectivă a deșeurilor textile. Românii sunt relativ bine informați cu privire la poluare și își doresc să recicleze deșeurile din gospodărie, însă nu au unde să o facă. Consider că Primăria este principalul responsabil de gestionarea problemei deșeurilor.

Deșeurile textile re­prezintă o sursa majoră de poluare. Din păcate, majoritatea articolelor de îmbră­căminte purtate și uzate ajung în gropile de gunoi municipale sau sunt arse. Efectele negative asupra sănătății provocate de poluarea cu deșeuri textile sunt în general cunoscute. Un exemplu clar este pericolul microfibrelor sintetice care ajung în carnea peștilor pe care îi consumăm și poluarea solului cu mate­r­ia­le textile care se descompun în sute de ani.

Soluțiile PLUS:

  1. Primăriile ar trebui să pună la dispoziția cetă­țenilor containere speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor;
  2. Nu trebuie să uitam sub nicio formă că reciclarea este o soluție mai bună decât aruncarea hainelor vechi la coș. Desigur, există și alte soluții, cum ar fi donațiile, urmate de reciclare și recon­diționarea hainelor uzate pentru a fi purtate o perioada mai îndelungată;
  3. Taxarea de către pri­mărie a ridicării selective a deșeurilor nu încurajează cetățenii să recicleze. Primăria Buzău percepe o taxă de 2,61 lei fără TVA / persoană pentru colectat, transportat și sortat deșeu reciclabil.
  4. În Buzău, doar la un cunoscut lanț de magazine din Piața Daciei am văzut punct de reciclare în incintă. Pentru fiecare sacoșă de textile primești un voucher din partea retailerului, pe care îl poți folosi în cadrul magazi­nului. Este un început, dar nu este suficient.

Concluzia este că autoritățile buzoiene nu își fac treaba, chiar și într-un domeniu care protejează viitorul copiilor și nepoților noștri.

Autor: Denisa ÇOBAN, candidat la Consiliul Județean Buzău din partea PLUS

Text asumat de Partidul Libertății, Unității și Solidarității – Organizația Ju­dețeană Buzău

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker