Economic

Compania de Distribuție Energie Electrică, investiții în Buzău

Compania de Distribuție Energie Electrică România, unul dintre cei șase mari operatori naționali de rețele de profil, are un plan de investiții pentru anul 2022 în valoare de 689 milioane de lei, pentru modernizarea și dezvoltarea sistemului de distribuție. Astfel, pe lângă continuarea modernizării infrastructurii de rețea, compania are în plan și accelerarea digitalizării, dezvoltarea de canale interactive pentru interacțiunile cu utilizatorii, dar și crearea unui mediu de lucru modern, prin implementarea conceptului de distribuție digitală.

Compania a semnat run contract ce privește implementarea unui Sistem Inteligent de Distribuție, care vizează întreaga rețea din cele 18 județe în care operează, inclusiv județul Buzău. Contractul, estimat la peste 78,6 milioane de lei, a fost semnat cu Cuculus GmbH, Elsaco Solutions şi Simetrix Solution și include implementarea Platformei Cuculus ZONOS IoT pentru MDC (Meter Data Collection) şi MDM (Meter Data Management), precum şi o gamă largă de servicii adiacente, inclusiv operaţiuni pentru întreaga reţea de distribuţie, timp de opt ani.

Și anul 2021 a fost unul bun în ceea ce privește investițiile care s-au realizat, în valoare de 549 milioane de lei. Acestea au vizat îmbunătățirea calității serviciului de distribuție și creșterea eficienței operaționale, prin modernizarea, automatizarea instalațiilor, implementarea tehnologiilor moderne și creșterea eficienței energetic prin reducerea pierderilor în rețele.

Printre lucrările realizate anul trecut se numără:

  • Staţia de Transformare 110/20 kV în axul LEA 110 kV Bartolomeu – FS Râşnov, circuit comun cu LEA 110 kV ICA Ghimbav. Cu o valoare a investiției de 25.793.980 lei, lucrarea a avut ca scop mărirea capacităţii de distribuţie a energiei electrice din zonă, zonă aflată în permanentă dezvoltare.
  • Modernizare şi extindere Staţia de Transformare 110 kV – Tecuci, județul Galaţi. Cu o valoare a investiției de 10.118.000 lei, cea mai importantă staţie din nordul judeţului Galaţi, asigură bucla de 110 kV între Staţia Smârdan şi Staţia Focşani Vest, fiind racordaţi, la această staţie, producători importanţi de energie regenerabilă.
  • O altă lucrare reprezentativă de investiţii este modernizarea Staţiei 110/20/10kV Baciu, judeţul Cluj, cu o valoare totală de 9.639.999,81 lei.

În urma fuziunii Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud şi a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, de la 1 ianuarie 2021 a luat naştere Distribuţie Energie Electrică România. Noua companie deserveşte aproximativ 3,9 milioane de utilizatori, acoperind 40,7 la sută din teritoriul României, cu o rețea de 201.082 km, în următoarele 18 judeţe: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa

Articole similare