Cultură

Comoară din vremea otomanilor, descoperită în pădurea Topliceni

O tânără în vârstă de 23 de ani, pasionată de căutarea de comori cu detectorul de me- tale, a ieșit, alături de prietenii ei, să caute metale prin pădurile din comuna buzoiană Topliceni. Ramona Draghici  a avut surpriza ca detectorul să indice prezența în sol a unor obiecte metalice. Tinerii au săpat și au dat peste câteva sute de monede mari otomane și poloneze de argint, dar și monede mai mici. La o primă estimare, monedele datează din secolele XVI-XVII. Comoara va fi expusă la Muzeul Județean, după restaurarea pieselor.

Zonele Topliceni și Băbeni sunt cunoscute de specialiștii Muzeului Județean ca având potențial arheologic. De-a lungul timpului, specialiștii muzeului au avut acolo și cercetări cu diverse ocazii, inclusiv pentru întocmirea stu­diilor arheologice ca parte a documentației PUG-urilor pentru comunele din zonă. După această descoperire, detectarea în zonă pentru amatori va fi interzisă pentru că, explică directorul Daniel Costache, zona  va fi introdusă în Registrul Arheologic Național.

Chiar dacă Muzeul Jude­țean nu are în momentul acesta cercetări sistematice în zona în care au fost descoperite monedele, conform legii și procedurilor interne ale Muzeului Județean, „în momentul în care descoperirea ajunge la muzeu, sunt preluate și identificate coordonatele GPS ale locației apoi se face o verificare la fața locului și, conform prevederilor legale, auto­ritățile locale sunt obligate să asigure securitatea zonei. Noi, în timpul cel mai scurt, o vom introduce, așa cum am făcut de fiecare dată, în RAN (Registrul Arheologic Național), iar din acel moment, detecția în acea zonă va intra sub incidența legii, mai precis va fi interzisă. Acest lucru s-a mai întâmplat și ca urmare a descoperirilor din pădurea Spătaru, același lucru s-a întâmplat și ca urmare a des­coperirilor din zona Sătuc, de pe dealul de lângă satul Sătuc. Este o procedură standard”, explică directorul Daniel Costache.

Descoperire spectaculoasă prin numărul monedelor găsite

 „Din acea zonă mai provin descoperiri care sunt în patrimoniul muzeului nostru acum, dar, de departe, dacă ne luăm după ceea ce consideră publicul ca fiind spectaculos, aceasta este o descoperire care reține atenția. Este spectaculoasă descoperirea prin numărul destul de mare de monede găsite la un loc. Monedele sunt atribuite secolelor 16-17, Evul Mediu, o perioadă destul de bine cunoscută din punct de vedere al evoluției culturale, politice și sociale în zona Buzăului, tot actualul județ. Pentru acea epocă sunt des­coperiri comune. Spre deosebire de descoperirea precedentă, acest tezaur se compune strict din monede aflate în diferite stadii de conservare, fără să fie vorba și de alte piese, precum bijuterii sau alte obiecte, descoperite cu detectorul de metale”, spune directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Piesele descoperite au ajuns în laboratorul Muzeului Județean Buzău, respectân- du-se toate procedurile legale în vigoare. „Descoperirea a fost făcută și a urmat parcursul legal, adică a fost predată autorităților întocmai. Piesele au ajuns la noi și pentru că multe dintre monede sunt în calupuri de pământ; nu se pot desprinde manual, așa cum am fi tentați să credem. Ele sunt în laboratorul de restaurare al muzeului nostru pentru a fi îndepărtat pământul, pentru a fi extrase monedele din pământ – monedele întregi sau fragmentate -, și pentru recuperarea materialului textil, pentru că am observat și fragmente de material cel mai probabil provenind de la un săculeț în care monedele au fost depuse”,  sunt informațiile pe care le oferă directorul instituției de cultură cu privire la starea monedelor des­coperite.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker