Actualitate

Comandor av. (r) ing. VASILE PRĂJESCU a auzit trâmbiţa pentru mobilizarea din Cer!…

Elena CĂPĂŢÎNĂ

… Şi a plecat să răspundă „Ordonaţi!” în faţa lui Dumnezeu. Pesemne că are nevoie de vreun specialist în inginerie aerospaţială, de un făurar de catapetesme, de vreun organizator de seminarii şi simpozioane pe teme istorice, medicale, culturale, de vreun redactor şef, neobosit, la o revistă în care îngerii să scrie adevărul despre origini.

Ştiindu-l voluntar, l-a chemat la El pentru a-l răsplăti cu onoruri îngereşti. Şi s-a dus! Cum putea refuza sau rata şansa de a se întâlni cu El? Şi-a turat propriul motor la maxim şi a lăsat în urmă o dâră densă, din care să putem scoate la iveală faptele lui pământeşti, că a fost ca un pom care se cunoaşte după roade.

A plecat dintre noi înainte de zorii zilei de 25 aprilie 2023, văduvindu-ne de multe activităţi frumoase, care ne umpleau sufletele de bucurie. Un om onest, implicat, voluntar, iubitor de semeni, de cultură, de limba română şi de glia strămoşească, pe care îl plâng colegii de la Şcoala Aripilor Româneşti de la Boboc, foştii studenţi de la Şcoala Militară de Aviaţie „Aurel Vlaicu” Boboc şi  colegii de la ARPIA Buzău, cu care a zburat de multe ori sau le-a urat „cer senin”. De fiecare dată s-a întors, dorind să aducă Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ. De aceea se implica în toate acţiunile care uneau oamenii cu sufletele curate, sperând ca numărul lor să crească şi să se depăşească „o anumită masă critică”, atât de necesară pentru ca binele să triumfe.

Chiar şi după ieşirea la pensie a fost neobosit, obiectele de mobilier din micul său atelier ajungând în multe case ale prietenilor. De remarcat că, în acest domeniu, a avut şi alte realizări de suflet: catapeteasma din capela de la Universitatea „George Bariţiu” – Centrul de studii Buzău şi catapeteasma, respectiv mobilierul din capela Şcolii de aviaţie de la Boboc. Şi a văzut că este bine! Poate că Bunul Dumnezeu l-a ales să meargă într-un loc unde este nevoie de o catapeteasmă a vremurilor noi, unde să domnească Pacea, că aşa îl ştim cu toţii pe Vasile Prăjescu – un făcător de pace. Căuta şi găsea soluţii, îşi spunea punctele de vedere, iar când propunea o activitate, cu siguranţă o realiza, căci Dumnezeu îi trimitea persoane potrivite cu care să se sfătuiască şi să-l sprijine, indiferent prin câte iţe încâlcite trebuia să treacă.

Îl plâng colegii din Fundaţia „Origini Carpatice”! Ca membru, a fost considerat un stâlp de nădejde, organizând simpozioane şi conferinţe naţionale pe teme istorice, reuşind să mobilizeze şi să atragă patrioţi, cunoscători ai istoriei noastre milenare, iubitori de limbă şi de glie.

În anul 2021 a reluat firul acestor activităţi, iar Simpozionul Naţional „Trecut istoric românesc. Martori culturali şi identitari”, desfăşurat în perioada 4-6 iunie, în Sala Consiliului Judeţean Buzău, s-a bucurat de participarea multor personalităţi şi de un program diversificat, antrenant şi plăcut, echipa de organizatori avându-l în frunte pe col. (r). ing. Vasile Prăjescu, motorul principal al evenimentului, care a reuşit să mobilizeze şi să atragă patrioţi, cunoscători ai istoriei noastre milenare şi iubitori de glie, la fel ca şi în cazul ediţiei a II-a, desfăşurată la Sărata Monteoru, în perioada 12-14 mai 2022. La ambele ediţii, a reuşit să aducă la Buzău, ca invitat, printre alte personalităţi, pe profesorul Ioan Birta cu o colecţie impresionantă de manuscrise foarte vechi.

Şi în 2023 Vasile Prăjescu avea agenda plină. Primul eveniment organizat prin Consiliul Judeţean Buzău, în parteneriat cu Asociaţia „Investeşte pentru viitorul tău”, cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, a fost seminarul cu tema „Sănătate publică. Profilaxia între necesitate şi posibilitate”, desfăşurat pe 1 aprilie 2023. Fără a fi o păcăleală, iniţiatorul şi motorul seminarului, Vasile Prăjescu a făcut eforturi demne de un om nobil, cu o inimă mare şi, chiar dacă a lipsit în ziua evenimentului (motive de sănătate!), a urmărit de acasă fiecare pas (transmisii live de pe telefon) şi trimitea mesaje, spunându-ne câte un amănunt de care să ţinem seama. Dar celelalte evenimente, din păcate, vor rămâne în aşteptarea unui alt iniţiator şi bun organizator, care să-i urmeze exemplul.

Cât priveşte revista „Origini”, putem spune că a fost pe mâini bune, redactorul şef Vasile Prăjescu identificându-se cu această publicaţie de suflet. Contacta colaboratorii, le solicita articole, corecta manuscrisul, solicitând sprijin şi altor colegi, pentru că îşi dorea să ajungă la zi, să fie tipărită pentru a fi distribuită în luna respectivă. Atunci când s-a ajuns la numărul 100 al revistei, Vasile Prăjescu a dorit să sărbătorească „Origini 100” cu un număr omagial, o retrospectivă a subiectelor prezentate pe parcursul a opt ani de la debut (august 2013) şi s-a realizat acel eveniment împreună cu Liga Scriitorilor Filiala Buzău, cu care a păstrat o strânsă legătură, evenimentele Ligii, la care era întotdeauna prezent, fiind amplu prezentate în paginile revistei, revistă în care a promovat şi articole ale unor tinere condeie. Colaboratorii şi membrii redacţiei îi vor simţi lipsa.

Poate că aceste evenimente au avut un răsunet la nivel naţional şi a meritat să fie menţionate în biografia lui Vasile Prăjescu, dar acţiunile sale au fost mult mai numeroase. Amintim: programul de colinde de Crăciun, în care a reuşit să implice persoane trecute de a doua tinereţe, cu care a repetat şi a colindat pe la casele acestora şi, în ziua de Crăciun 2021, în faţa enoriaşilor de la Biserica Sf. Dumitru; Conferinţa „Fiică, soţie şi mamă – roluri ale femeii în societate” organizată la biserica Sf. Dumitru, pe 8 martie 2022 el fiind iniţiatorul activităţii, împreună cu preoţii şi câţiva enoriaşi; „Ziua Iei”, organizată împreună cu Liga Scriitorilor, Filiala Buzău, având ca invitat un prieten venit de pe meleagurile Romanului, pr. dr. Florin Tuşcanu, cu o colecţie de carte veche, această activitate fiind găzduită de „Galeriile de Artă” Buzău, într-un cadru deosebit, cu o expoziţie de ii din Geoparcul Buzău, aflat în patrimoniul UNESCO; întâlnirea la Buzău a colaboratorilor „Origini”, organizată tot de Vasile Prăjescu, pe 28 decembrie 2022, la Centrul Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman” Buzău – un bilanţ în care fiecare a avut posibilitatea să ia cuvântul. Voia să le mulţumească tuturor şi să-i mulţumească pe toţi, deşi ştia că este greu, că oamenii sunt diferiţi, dar acum… ne-a iertat pe toţi.

Vasile Prăjescu se bucura ca un copil de fiecare dată când reuşea să vadă chipurile luminoase ale oamenilor. L-am pierdut! Ne-a părăsit! Lacrimile nu-l pot întoarce din drumul pe care a plecat călăuzit de îngeri.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l răsplătească pentru bunătatea lui!

(Elena CĂPĂŢÎNĂ este președintele Asociației „Liga Scriitorilor”, Filiala Buzău)

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker