Educație

Colegiul Hasdeu, în sistem on-line două săptămâni

Inspectoratul Școlar Județean a aprobat, miercuri, solicitarea Colegiului Național „B.P. Hasdeu” de trecere în sistem on-line a tuturor claselor acestei unități de învățământ. Solicitarea a fost aprobată în conformitate cu art. 3, al. 2 din Ordinul comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății, care specifică: „În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile cone­xe pot desfășura activități didactice în sistem on-line cu aprobarea ISJ/ISMB”.

Colegiul Hasdeu devine astfel prima unitate de învățământ din municipiul Buzău care trece integral în on-line și a doua din județ, după Liceul Tehnologic Rușețu, care învață în acest sistem începând de miercuri.

În acest moment, în județul Buzău sunt trei unități de învățământ care funcționează integral în sistem on-line: Liceul Tehnologic Rușețu, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” și Centrul Școlar de Educație Incluzivă, care a adoptat această formă de învăță­mânt încă de la începutul anului școlar, însă din motive independente de pandemia de coronavirus, respectiv lucrări de modernizare a clădirii.

Avalanșă de cereri în Capitală și în județul Olt

În cursul zilei de marți a fost o avalanșă de cereri din partea școlilor din București de a intra în on-line, în special din teama părinților că li se îmbolnă­vesc copiii, a declarat ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta preciza, marți seară, că ­Inspectoratul Școlar București a primit solicitări de suspendare a cursurilor fizice din partea a 110 școli, ceea ce înseamnă aproape un sfert din totalul unită­ților de învățământ din Capitală, unde marți rata de infectare a ajuns la 14,71 la mia de locuitori.

,,Trebuie să fie aprobate aceste cereri pentru că, dacă părinții se tem atât de mult, atunci oricum nu își lasă copiii la școală (…) Aproape un sfert din școlile din București vor intra în online”, spunea Cîmpeanu.

Acesta anunțase încă de luni că inspectoratele școlare județene vor aproba toate solicitările venite din partea conducerilor școlilor de a trece în online, formulate în baza ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerul Educației, afirmând că există diferențe între școli și că directorii nu trebuie să aștepte o decizie centralizată.

El a mai spus că singurele inspectorate școlare din țară care se confruntă cu un număr foarte mare de cereri de trecere în on-line a școlilor sunt cele din București și Olt, județ în care au fost făcute 50 de solicitări. Sunt și multe județe, precum Tulcea, Sălaj, Bis­trița-Năsăud, Sibiu, Satu Mare, Brăila, în care nu a existat nicio cerere din partea școlilor de a trece cursurile în on-line. De asemenea, la Cluj și Timișoara, unde rata de infectare trece de 10 la mia de locuitori, au existat doar câte patru solicitări, a adăugat Cîmpeanu.

Cele două prevederi din noul ordin comun care permit închiderea școlilor:

Art. 3, alin. 2: „În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unită­țile de învăță­mânt/ unitățile conexe pot desfă­șura activități didactice în sistem on-line cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6”.

Art. 6 Alin. 9: ,,La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției ­conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker