Actualitate

Zece focare de pestă porcină africană, închise în ultima săptămână

În ultima săptămână, la nivelul județului Buzău au fost închise zece focare de pestă porcină africană și a mai fost declarat unul, transmite Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În momentul de față, potrivit aceleiași surse, pe raza județului mai sunt deschise 40 de focare. Medicul Iulian Moca, din cadrul DSVSA Buzău, spune că lucrurile s-ar putea îmbunătăți considerabil chiar înainte de Sărbători, ceea ce ar permite tranzacțiile cu porci, spre bucuria gospodarilor de la sate care vor să res­pecte tradițiile din preajma Crăciunului. „Având în vedere trendul  de scădere a cazurilor de pestă porcină, noi apreciem că până de Sărbători să nu mai avem cazuri, sau dacă o să avem, o să avem un număr foarte mic de focare. Sperăm că  până de Sărbători să le închidem pe toate, astfel încât crescătorii de animale să își poată desfășura activitatea în pragul Sărbătorilor de iarnă fără restricții, dar, bineînțeles, cu res­pectarea normelor de biosecuritate”, a mai spus Iulian Moca.

Diminuarea numărului focarelor este pusă de specialiști și pe seama răcirii vremii. „S-a terminat cu sezonul canicular în care vectorii, să spunem, că aveau un rol important în difuzarea bolii. Mă refer la muște, țânțari”, spune medicul DSVSA Buzău.

În ceea ce privește exploatațiile mari, la această dată sunt afectate de prezența focarelor trei ferme din cele patru de pe raza județului. Și nu pentru că ar avea acestea ­pro­bleme, explică medicul Iulian Moca, ci pentru că intră în zone de supraveghere de la alte focare care evoluează în localitate. „Din cele patru, doar una a fost redeschisă, cea de la Cili­bia. Acolo se poate desfășura activitatea de creșterea suinelor. La celelalte ferme focarele nu au fost închise din cauza faptului că în zonă au mai evoluat și alte focare, și mă refer aici la focare aflate în localitățile din jurul fermelor. Potri­vit legii, pe o distanță de 3 km în jurul focarelor e declarată zonă de protecție, iar pe o distanță de 10 kilometri în jurul focarului, zonă de supraveghere, unde nu intră și nu iese niciun porc”, explică me­dicul sanitar-veterinar.

Reprezentanții DSVSA Buzău reamintesc faptul că proprietarii sunt datori să respecte măsurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor profesionale, astfel încât virusul să nu pătrundă în exploatație. Ce înseamnă acest lucru, explică, pe scurt, medicul Iulian Moca: „Proprietarii să nu vândă și să nu cumpere de la persoane necunoscute animale a căror origine nu se cunoaște în ceea ce privește achiziția, să ­asi­gure condiții minime de biosecuritate în ceea ce privește accesul în zona de producție a porcilor, să aibă un echipament pe care să îl utilizeze numai atunci când administrează hrana porcilor, să nu administreze hrană animalelor sub formă de resturi menajere pro­venite chiar și din diferite surse și să le administreze drept hrană numai furaje”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker