Sănătate

Omul care sfințește locul la Spitalul de Boli Cronice Smeeni

Noul centru social al Primăriei Smeeni a fost, marți după-amiaza, gazda evenimentului prilejuit de a 63-a aniversare de activitate neîntreruptă a Spitalului de Boli Cronice Smeeni, unitate medicală model în sistemul sanitar buzoian. Au fost prezenți, pe lângă anajații spitalului, reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai sistemului sanitar buzoian și ai unor companii farmaceutice.

Modernizarea Spitalului de Boli Cronice Smeeni, respectiv transformarea sa dintr-un stabiliment prăfuit de la țară într-unul la standarde europene, se datorează, în cea mai mare măsură, managerului Marilena Dobrescu – unul dintre campionii buzoieni la atragerea de bani europeni -, dar și autorității locale, care a asigurat finanțarea corespunătoare, atât pentru funcționare, cât și cofinanțarea pentru proiecte fonduri structurale. Povestea recentă a Spitalului de Boli Cronice Smeeni reprezintă, de fapt, o transpunere în viața de zi cu zi a proverbului „Omul sfințește locul”.

Deputatul Romeo Lungu

De altfel, în prezent, la Spitalul de Boli Cronice Smeeni se derulează un proiect european care privește înființarea unui centru balnear, a cărui cofinanțare reprezintă o problemă pentru autoritatea locală: 1,4 milioane lei. Invitat marți la Smeeni, deputatul social-democrat Romeo Lungu a promis că va face demersuri pentru obținerea sumei în cauză, fie la rectificarea din fondul de rezervă a guvernului, fie printr-un amendament la legea bugetului stat.

În 2010, în timpul guvernării lui Emil Boc, Spitalul de Boli Cronice din Smeeni își vedea soarta pecetluită, fiind propus spre desființare, după cinci decenii de activitate. Salvarea unității a fost accesarea fondurilor europene în vederea modernizării. Investițiile totale, făcute pe parcursul acestor ani, s-au ridicat la suma de 10 milioane de euro, întreaga sumă provenind din fonduri europene, iar planurile nu se opresc aici. Alte trei milioane de euro urmează să fie investite într-un centru balnear ultramodern, ce va fi construit în curtea spitalului și unde oamenii se vor putea bucura de piscine, săli de hidroterapie, fizioterapie și masaj.

„Am avut o evoluție constantă și permanentă, în ceea ce privește investițiile, în primul rând. Faptul că Spitalul de Boli Cronice Smeeni nu a fost desființat împreună cu alte spitale similare din țară, s-a datorat și faptului că aveam deja accesate fonduri europene, prin care am reabilitat aproape jumătate din spital. Ulterior, am îmbunătățit și condițiile hoteliere, dar și de diagnostic și tratament. Am dotat laboratoarele medicale și partea imagistică”, spune managerul Marilena Dobrescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker