sâmbătă, 30 mai 2020

Ciolacu: ,,Retragerea de la publicare a ordonanţei privind amânarea ratelor: o nouă dovadă de prostie şi haos”

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat pe Facebook că Ordonanţa care amână plata ratele românilor va fi corectată în şedinţa de Guvern de luni. „Ordonanţa care amână plata ratele românilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă! Câteva observaţii ale MFP (Ministerul Finanţelor Publice, n.r.) care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi (luni, n.r.) în şedinţa de guvern de la ora 17.00 corectăm această eroare”, a scris, luni, pe pagina sa de socializare, Florin Cîţu.

Ordonanţa prin care se amână plata ratelor de către români a fost adoptată, săptămâna trecută, de Guvern. Ministrul Finanţelor anunţa că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea ­de­bitorului, persoană fizică sau juridică. Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una şi nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020.

„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, două sau trei luni”, Florin Cîţu.

Acesta mai spunea că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgenţă. De asemenea, ministrul preciza şi cine poate beneficia de suspendarea ratelor la bancă: „Suspendarea plăţii ratelor bancare se acordă doar de­bitorilor ale căror venituri au fost afectate <direct sau indirect> de situaţia gravă generată de pandemia de Covid-19. Soli­citarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale”.

Florin Cîţu mai preciza că dobânzile se vor eşalona: „Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, cores­punzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul cre­ditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eşalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie la creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim cinci ani”.

Vestea retragerii de la publicare a ordonanţei privind amânarea ratelor românilor a dat din nou ocazia reprezentanţilor Partidului Social Democrat să critice prestaţia guvernului în general, şi pe cea a ministrului Finanţelor în special. Astfel, preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, califică retragerea de la publicare a ­res­pectivului act normativ drept ,,o nouă dovadă de prostie şi haos”: ,,Retragerea de la publicare a ordonanţei privind amânarea ratelor: o nouă dovadă de prostie şi haos în care acest Guvern aruncă românii şi firmele româneşti! Toată lumea a aşteptat de la Guvern măsuri concrete, ferme şi rapide. De aceea au fost învestiţi de Parlament. Dacă nu sunt în stare, măcar să nu încurce şi mai mult prin hotărârile adoptate! Românii şi firmele româneşti au nevoie de sprijin real, nu de un Guvern care să le facă situaţia şi mai grea. Nimeni nu mai are nici răbdare şi nici timp de a sta după bâlbele şi prostiile Guvernului!”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu, care mai spune că în această săptămână Parlamentul va adopta proiectul de lege al PSD legat de amânarea ratelor.

,,Vom adopta în această săptămână în Parlament proiectul PSD care prevede amânarea ratelor fără <dobândă la dobândă> şi fără penalităţi!”, a mai scris Ciolacu pe Facebook, adăugând: ,,P.S.: Izolaţi-l pe Cîţu, până nu distruge de tot economia românească!”.

loading...
error: Content is protected !!