Actualitate

Bilanţ 2019 | Câţi buzoieni au avut accidente de muncă şi câţi au căpătat boli profesionale

Tot mai multe accidente de muncă se înregistrează la Buzău. Cel puţin aşa reiese din statistica întocmită de inspectorii de muncă care au făcut un bilanţ al evenimentelor în care au fost implicaţi muncitorii de pe raza judeţului Buzău în anul 2019 şi au stabilit un trend al acestora prin comparaţie cu ceeea ce s-a întâmplat în anii precedenţi. Concluziile în ceea ce priveşte accidentele de muncă şi cauzele care au generat aceste evenimente au fost prezentate Prefecturii Buzău în cadrul şedinţei  Colegiului Prefectural. „Comparativ cu anul anterior s-a constatat o creştere a numărului de accidente, cât şi a numărului persoanelor accidentate, de asemenea creşterea numărului de accidente mortale”, au concluzionat inspectorii de muncă.

Concret, din raport reiese că la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău au fost înregistrate anul trecut 68 de accidente de muncă din care au rezultat 73 de accidentaţi. Opt persoane din rândul salariaţilor accidentaţi au decedat, iar alţi 65 dintre ei rămânând cu incapacitate temporară de muncă. Între evenimentele înregistrate a existat un accident colectiv de pe un şantier mobil care s-a soldat cu accidentarea a trei persoane, toate rămâ­nând cu incapacitate temporară de muncă.

Care sunt cauzele care au condus la producerea accidentelor de muncă

Inspectorii de muncă au consemnat 14 accidente, care s-au produs din cauza neefectuării la timp de operaţii indispensabile securităţii muncii şi alte 13  din cauza efectuării necorespunzatoare de comenzi şi manevre. La acestea se adaugă accidente: dependente de executant, din cauza căderii de la înălţime prin deze­chilibrare, din cauza neutilizării mijloacelor de protecţie din dotare, din cauza căderii de la acelaşi nivel prin dezechilibrare, din cauza tolerărării abaterilor de la respectarea normelor de securitatea muncii, din cauza expune­rii în afara sarcinilor de muncă prin deplasare/staţionare în zone cu pericol, accidente din cauza căderii de la acelaşi nivel prin alunecare şi prin împiedicare, din cauza repartizării unui executant cu instruire incompletă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, şi multe alte cauze.

Din punct de vedere al domeniului de activitate economică în care au fost înregistrate accidentele, cele mai numeroase au avut loc la colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor, ­fa­bricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, în industria construcţiilor me­ta­lice, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi industria metalurgică.

Care este situaţia cazurilor de boli profesionale, declarate în anul 2019

Accidentelor de muncă consemnate de inspectorii de muncă li se adaugă şi bolile profesionale confirmate de Direcţia de Sănătate Publică Buzău, şi acestea destul de numeroase, care afectează atât capacitatea de muncă, dar şi viaţa socială a buzoienilor.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Buzău se înregistrează două cazuri de azbestoză, datorate pulberilor minerale – fibre de azbest, două cazuri de astm bronşic profesional, datorate expunerii la iritanţi respiratori, cinci cazuri de discopatie lombară profesională, datorate poziţiilor vicioase prelungite, mani­pulării manuale a greutăţilor, un caz de silicoză, datorat pulberilor de dioxid de siliciu, un caz de bronşită cronică profesională, datorat iritanţilor respiratorii (tricloretilena), un caz de hipoacuzie bilate­rală, datorate expunerii la zgomot excesiv, un caz de aspergiloză bronhopulmonară profesională, datorat expunerii la fungi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker