Politic

Ciolacu: „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va trebui să ne poziționeze în centrul proiectului european”

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene este „o sarcină complexă, care va necesita un cumul de eforturi publice între toate instituțiile relevante ale statului implicate în acest proces și care, în final, va trebui să poziționeze România în centrul proiectului european”, spune, într-un comunicat de presă, președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, de­pu­tatul Marcel Ciolacu. Mai mult, premiera pe care țara noastră o înregistrează în primul semestru a acestui an ne obligă „să asigurăm o Pre­ședinție de succes, care să consolideze profilul țării noastre în rândul partenerilor și să genereze încredere în capacitatea Ro­mâniei de a media tematicile complexe aflate pe agenda europeană”, mai arată Ciolacu.

„Anul acesta marcăm un important examen de maturitate din istoria noastră mo­der­nă: deținerea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată de la aderarea țării noastre din 2007 când ne asumăm un rol atât de important la ni­vel european și, tocmai de aceea, avem datoria să asigu­răm o Președinție de succes, care să consolideze profilul țării noastre în rândul partenerilor și să genereze încredere în capacitatea României de a media tematicile complexe aflate pe agenda europeană.

Eforturile tuturor în această perioadă trebuie să se concentreze, atât din punct de vedere logistic, prin găz­duirea numeroaselor întâl­niri formale și informale care vor avea loc, cât și operațional, prin asigurarea prezidării gru­purilor de lucru și diverselor formațiuni ale Consiliului UE în care va trebui să asigurăm coerența, continuitatea și dinamismul legislativ al Uniunii Europene. Așadar, avem de îndeplinit o sarcină complexă, care va necesita un cumul de eforturi publice între toate instituțiile relevante ale statului implicate în acest proces și care, în final, va trebui să poziționeze România în centrul proiectului european.

Este important să reușim să facem acest lucru, mai ales din perspectiva tematicii pe care țara noastră va trebui să o gestioneze în această primă parte a anului: 2019 marchează o nouă etapă a proiectului european, trebuie gestionat cu foarte multă prudență și abi­li­tate momentul ieșirii Marii Britanii din UE – Brexit, precum și pregătirea ale­gerilor europarlamentare. De asemenea, printre altele, vom avea de mediat negocierea pentru viitorul cadru financiar multianual, adică bugetul Uniunii Europene pentru ur­mătorii cinci ani, dar și relația cu celelalte țări din ve­cinătatea UE, unele fiind caracterizate prin instabilitate, conflict sau neres­pectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Am toată încrederea că vom da dovadă de flexibilitate și perseverență și că putem fi o sursă de idei, inovare și cunoaștere la nivel european. Împreună trebuie să promovăm o imagine pozitivă, de stabilitate și coerență pentru a demonstra că România poate face față cu brio unui moment atât de important pentru orice membru al Uniunii Europene”, arată, într-un comunicat de presă, președin­tele PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu.

Un comentariu

  1. Pozitia pe care o ocupa astazi tara noastra este una de dirijor al unui cor de specialisti in administrarea unei organizatii internationale care se cheama UE. Sigur, ca tonul face muzica; este important insa cine da tonul, caci daca este un ton fals, de imagine, corul nostru nu va fi aplaudat de o parte importanta a lumii, adica cele cateva sute de milioane de europeni.
    Modul imperativ pe care liderii PSD il promoveaza de cateva luni de zile nu este suficient. Opozitia clameaza aspecte de pe o agenda comuna cu una europeana, mai mult sau mai putin vizibila. Cred ca un element de coeziune interna ar fi trebuit sa-l constituie agenda noastra la masa prezidiului, care ar fi trebuit sa fie una politica, definita clar si pe intelesul tuturor, incepand cu mediile romanesti si mai ales cele straine.
    Brexit-ul este o mare necunoscuta pentru multa lume; cati dintre politicienii nostri inteleg ce se intampla intre parlamentarii britanici, ce interese au ei, cum se lupta partidele reprezentate de sute de ani in camera comunelor sau camera lorzilor? Maine, vom asista la surprize importante pe aceasta tema.
    Bugetul multianual al UE – o palarie extrem de mare, un proces care vizeaza viitorul unei structuri politice europene aflata mai intai in fata unor alegeri furtunoase peste cateva luni de zile si abia apoi vom vedea pasi concreti spre un buget cu asa mare greutate. Noi nu avem aceasta viziune europeana, nici macar nationala; cel putin public nu am vazut aproape nimic cu viziune pentru urmatorii ani in ce priveste Romania. Vom asista la multe influente pe langa echipa romaneasca din partea multor state, care au interese mari si clare, multe nedclarate public.
    Analiza ar putea continua insa cert este un lucru, in aceasta etapa nu are ce cauta diletantismul, ambitiile personale, vizibilitatea unora sau altora, cine sta in prima banca s a m d.
    In rest numai de bine si multumim pentru imperativele „sa se faca si sa se dreaga”; sunt satul de astfel de abordari!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker