marți, 22 septembrie 2020

Ciolacu, plan pentru dărâmarea guvernului Orban: moțiune de cenzură și premier din afara PSD

Președintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a reacționat, joi, după anunțul Guvernului privind angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Ciolacu a anunțat că PSD, împreună cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, va depune moțiune de cenzură. Ciolacu le-a dat asigurări colegilor că nu se va intra în alegeri anticipate, pentru că partidul are capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară.

„Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD”, a declarat Marcel Ciolacu la Slatina.

Ulterior, acesta a scris pe Facebook că prin moțiunea de cenzură România va fi salvată de un ,,guvern incompetent și iresponsabil”: ,,După ce a călcat în picioare imaginea României și a cerut organismelor internaționale sancțiuni împotriva țării, PNL-ul vine astăzi și respinge toate principiile democratice și toate recomandările făcute de aceleași foruri internaționale. Angajarea răspunderii pe modificarea legislației electorale, chiar în perioada de precampanie pentru alegerile locale, are un singur răspuns din partea PSD: NU se schimbă regulile în timpul jocului doar pentru că un partid își dorește maximizarea scorului electoral înainte de a dovedi românilor cât de capabil este să guverneze. Vom depune moțiune de cenzură și vom salva România de un guvern incompetent și iresponsabil, care până acum nu a fost interesat decât de măsuri de austeritate, de creșterea vârstei de pensionare și de îndatorarea excesivă a României”.

Cum vrea PSD să contracareze planul PNL de a declanșa alegeri anticipate

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi: „E vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unu din cetățeni, pentru a avea legitimitate”. Ca urmare, liderii social-democrați au decis să depună moțiune de cenzură dacă Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi.

De asemenea, pentru a împiedica modificarea legislației și aplicarea alegerilor în două tururi, social democrații vor să sesizeze Curtea Constituțională. ,,O sesizare la Curtea Constituțională și un termen de dezbatere cât mai îndepărtat ar putea bloca aplicarea legii la alegerile locale din primăvară, mai ales că judecătorii Curții s-au mai pronunțat de două ori pe această speță. În acest context există șanse ca judecătorii să nu se grăbească, iar decizia să fie în favoarea noastră, mai exact o să fie declarată neconstituțională acțiunea Guvernului”, au explicat surse din PSD citate de HotNews.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi: „După cum bine știți, PNL susține alegerea primarilor cu 50%+1 din voturi. În urmă cu câțiva ani de zile am inițiat un proiect de lege de îmbunătățire a modalității de alegere a primarilor. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de cod electoral pentru a împiedica introducerea în plen și adoptarea în Camera Deputaților. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului”, a declarat Orban. „E vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unu din cetățeni, pentru a avea legitimitate”, a adăugat premierul, precizând că a luat decizia asumării răspunderii pentru că nu mai este nicio șansă ca proiectul de lege să treacă de Parlament.
Președintele Klaus Iohannis declarase miercuri că în foarte scurt timp guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi. Întrebat dacă este vorba despre o ordonanță de urgență, șeful statului a spus că Guvernul este cel care va face publică varianta la care va recurge. ,,În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”, a afirmat Iohannis.

Care este procedura angajării răspunderii Guvernului

Constituția prevede că Exe­cutivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. Procedura angajării răspunderii implică două consecințe: depunerea de către Parlament a unei moțiuni de cenzură sau nedepunerea de către Parlament a unei moțiuni.

O primă situație este cea în care Parlamentul depune o moțiune de cenzură în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă această moțiune este votată, atunci guvernul se consideră demis. În situația în care guvernul nu a fost demis prin moțiunea de cenzură depusă, proiectul de lege sau programul pe care și-a asumat guvernul răspunderea se consideră adoptat.

A doua situație este cea în care parlamentarii nu depun moțiune de cenzură și atunci proiectul de lege, programul sau declarația guvernului, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de guvern, se consideră adoptat. Aplicarea programului sau a declarației de politică generală devin obligatorii pentru guvern.

În acest context, procedura angajării răspunderii guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o modalitate legislativă indirectă de adoptare a unei legi, adică nu prin dezbaterea legii în cadrul procedurii legislative ordinare, ci prin dezbaterea unei problematici politice legate de rămânerea la guvernare sau demiterea guvernului.

1 COMENTARIU

  1. Suntem cu toții de acord că primarul ales în două tururi are mai multă legitimitate, reprezentativitate.
    P.S.D. știe că va pierde în viitoarele alegeri dar se agață de primarii în funcție….Ori, să fii primar și să pierzi alegerile din primul tur ar fi aproape imposibil…..De aceea, toată lumea își dă duhul pentru a avea două tururi și PSD să piardă puterea. Cred că dl. Johannis știe ce face …..

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!