Politic

Ciolacu, optimist în legătură cu intrarea în Schengen. Tudose, ba

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că îşi menţine părerea că pe data de 8 decembrie vom intra în Spaţiul Schengen şi că nu crede că alt stat al Uniunii Europene, stat prieten, cum este Austria, se poate opune pe nedrept intrării României în Spaţiul Schengen.

„Sunt ferm convins că vor fi discuţii până în ultima clipă. Şi eu comunic cu prim-ministrul. O să am, sunt ferm convins, şi o discuţie astăzi (marți, n.r.), dacă nu chiar o întâlnire, pe acest subiect”, a afirmat Ciolacu.

„Eu îmi menţin părerea că pe data de 8 decembrie vom intra în Spaţiul Schengen şi nu cred că alt stat al UE, stat prieten, cum este Austria, se poate opune pe nedrept intrării României în Spaţiul Schengen”, a mai declarat Marcel Ciolacu. El a afirmat că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice de foarte mult timp, iar pe data de 8 decembrie va fi un vot politic.

„Poate data viitoare”

Europarlamentarul social-democrat Mihai Tudose este însă pesimist în legătură cu șansele României de a primi vot favorabil admiterii în Spațiul Schengen. El a declarat marţi, la Antena 3, că el nu crede că se mai poate face nimic în privinţa aderării la Schengen şi nu ştie „ce naiba mai negociem, că toată lumea a recunoscut că am îndeplinit toate criteriile tehnice (…) Eu nu cred că vom fi nici pe ordinea de zi, ţineţi minte ce vă spun”, a mai spus Tudose, care spune că speră ca anul viitor, pe preşedinţia spaniolă, prim-ministrul spaniol fiind social-democrat, să avem mai mult succes.

„O să spun exact ce gândesc şi ce am aflat pe aici. Eu nu cred că se mai poate face nimic şi nu ştiu ce naiba mai negociem, că toată lumea a recunoscut că am îndeplinit toate criteriile tehnice care trebuiau îndeplinite. Eu nu cred că vom fi nici pe ordinea de zi, ţineţi minte ce vă spun”, a spus Mihai Tudose. El a precizat că miercuri se va face ordinea de zi pentru reuniunea Consilului Justiție și Afaceri Interne (JAI) şi a arătat că nu crede că România se va afla pe ordinea de zi pentru aderarea la Schengen.

„Va intra Croaţia fluierând şi Bulgaria şi cu noi nici nu vom fi pe ordinea de zi”, a mai afirmat europarlamentarul PSD, care a adăugat că „prezenţa noastră pe ordinea de zi va necesita din partea unor state o poziţie argumentată, de ce nu sunt de acord”.

El a mai comentat argumentele invocate de austrieci în decizia de a nu susţine aderarea României în Schengen: „Ultima dată când m-am uitat pe o hartă nu aveam graniţă cu Austria, poate au ei alte hărţi”, a spus Mihai Tudose, care a arătat că „sunt alte argumente, de ordin politic, economic, pe care nu le pot spune acele state, public, pe masă”.

Tudose a mai spus: „Eu sper că data viitoare, că va fi şi o dată viitoare. Acum, o să ziceţi că fac politică, dar principalii vectori, astăzi, când stăm de vorbă, în România sunt preşedintele, premierul, ministrul de Interne, ministrul de Externe. Toţi din familia PNL, din familia de dreapta. Comisia este condusă de dreapta, Parlamentul este condus de dreapta, e familia lor politică”, a spus europarlamentarul social-democrat, care a precizat că ţara care se opune, Austria, este guvernată de asemenea de dreapta. „Aşteptăm, poate data viitoare, pe preşedinţia spaniolă, prim-ministrul spaniol fiind social-democrat, să avem mai mult succes”, a mai afirmat Tudose.

Patru variante pentru ca România să intre în spațiul Schengen

Victor Negrescu

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că, în pofida opoziției Austriei, România are încă soluții pentru a intra în spațiul Schengen. Acesta oferă patru variante pe care autoritățile guvernamentale le-ar avea la dispoziție pentru un demers pozitiv:

Prima variantă este ca țara noastră să solicite menținrea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susțină.

O a doua variantă presupune ca România, cu suportul președintelui Consiliului European și al președinției cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens.

Varianta a treia ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria.

O ultimă variantă ar fi ca țara noastră să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare.

„Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat suntem în contact cu guvernele social-democrate europene, cu comisarii europeni, în special cu doamna Ylva Johansson, devenită un avocat al României, şi insistăm pentru ca Olanda să îşi clarifice susținerea pentru România printr-un vot în Parlamentul național”, susține Victor Negrescu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker