Politic

Ciolacu, favorit al cursei prezidențiale

Chiar dacă sondajele se bat cap în cap

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, urmat de liderul PNL, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă cu 20 la sută şi de actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană, cu 17 la sută, conform unui sondaj CURS. Topul opţiunilor la votul pentru Parlament este deschis de PSD, cu 35 la sută, pe locul al doilea situându-se PNL, cu 24 la sută, şi apoi AUR, cu 15 la sută. Sondajul realizat de CURS şi publicat miercuri indică posibilitatea unui tur doi al prezidenţialelor în care cea mai înaltă funcţie în stat va fi disputată de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu ar fi votat de 30 la sută dintre alegători, Nicolae Ciucă de 20 la sută, locul al treilea revenindu-i lui Mircea Geoană cu 17 la sută. George Simion este creditat cu 13 la sută, fiind urmat de Elena Lasconi – 9 la sută, Diana Şoşoacă – 6 la sută, un candidat UDMR – 3 la sută, alt candidat – 2 la sută.

În cazul alegerilor parlamentare, cele mai multe opțiuni merg la PSD – 35 la sută, urmat de PNL – 24 la sută, AUR – 15 la sută, Alianţa Dreapta Unită – 12 la sută, SOS România – 6 la sută, UDMR – 5 la sută, alt partid – 3 la sută.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iunie-2 iulie, pe un eşantion de 1.067 de respondenţi cu drept de vot. Datele au fost culese prin interviuri faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este ± 3 la sută, la un nivel de încredere de 95 la sută.

INSCOP zice altceva

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7 la sută, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8 la sută, de liderul USR Elena Lasconi, de liderul SOS România Diana Şoşoacă, liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9 la sută şi de liderul AUR George Simion – 11,2 la sută, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Aproape trei sferturi dintre români spun că în mod cert vor merge la vot. Votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cele cu educaţie superioară şi gulerele albe declară într-o proporţie mai mare decât media că vor merge cu siguranţă la vot.

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85,8 la sută din total eşantion), 26,7 la sută dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană – independent (comparativ cu 23,7 la sută în mai 2024), 17,8 la sută pentru Marcel Ciolacu – PSD (18,2 la sută în mai), 14,3 la sută pentru Elena Lasconi – USR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8,6 la sută din opţiuni), iar 13,4 la sută pentru Diana Şoşoacă – SOS Romania (12,5 la sută în mai). Pentru Nicolae Ciucă – PNL ar opta 11,9 la sută dintre alegători (11,5 la sută în mai), pentru George Simion – AUR 11,2 la sută (13,5 la sută în mai), iar pentru Kelemen Hunor – UDMR 3.4 la sută (5,5 la sută în mai). 1, la sută spun că ar vota alt candidat (0,8 la sută în mai). Dacian
Cioloş nu a mai fost măsurat în sondajul din luna iunie.

Scenarii turul al II-lea

  • Mircea Geoană vs. Marcel Ciolacu. Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, 63,7 la sută dintre respondenţi care au ales un candidat ar vota cu secretarul general Adjunct al NATO, iar 36,3 la sută cu liderul PSD.
  • Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă. Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 63,7 la sută dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat
  • l-ar vota pe secretarul general adjunct al NATO, iar 36,3 la sută pe liderul PNL.
  • Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă. Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, 54.6 la sută dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PSD, iar 45.4 la sută pe liderul PNL.
  • Mircea Geoană vs. Elena Lasconi. Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale între Mircea Geoană şi Elena Lasconi, 66,2 la sută dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe secretarul general adjunct al NATO, iar 33.8 la sută pe lidera USR.
  • Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi. Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, 58 la sută dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 42 la sută pe lidera USR.
  • Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi. Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, 51,6 la sută dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PNL, iar 48,4 la sută pe lidera USR.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19-27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 la sută, la un grad de încredere de 95 la sută.

Articole similare