Cultură

FOTO / „Top T”, festivalul buzoian „al rezistenței rock”, în format nou

Au început pregătirile pentru Festivalul „Top T”, organizat de Hair Redivivus și Fundația pentru Tineret, în parteneriat cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, cu susținerea Primăriei municipiului și a Consiliului Județean. Festivalul „Top T”, supranumit „Festivalul rezistenței rock”, este cel mai longeviv festival de profil din România și se va desfășura anul acesta în zilele de 13 și 14 septembrie, cu începere de la ora 17.00, recitalurile fiind completate de lansări de disc, prezentări de carte, expoziții de artă fotografică. Aflat la ediția cu numărul 36, festivalul vine cu un format nou în care două treimi dintre formații sunt din străinătate.

De-a lungul anilor, festivalul a găzduit pe scenă cei mai importanți artiști români de gen și a constituit o rampă de lansare pentru multe nume importante ale muzicii rock. În același timp „Top T” a oferit spațiu pentru formații din străinătate: Bulgaria, Grecia, Polonia, Franța, SUA, Suedia etc. Anul trecut, „Top T” a sărbătorit 40 de ani de existență cu o ediție spectaculoasă care a reunit nume care au scris istorie de-a lungul anilor. Anul acesta organizatorii își propun trecerea spre formatul internațional păstrând însă pe afiș două nume românești care nu au putut evolua în 2023, respectiv Taine și Altar. Cele patru trupe din afara țării care vor evolua la Buzău sunt: Frozen Crown, Xandria, Moon Safari și Vintage Caravan.

  • Frozen Crown este o trupă italiană de metal, revelație a anilor precedenți prin prezența scenică cu doua chitariste și o voce feminină.
  • Xandria este un nume de frunte al metalului simfonic european, trupa germană fiind în topul genului alături de Within Temptation, Nightwish sau Delain cu care au efectuat numeroase turnee mondiale.
  • Moon Safari, reprezentanți ai neo-progului suedez, a avut cea mai spectaculoasă revenire în anul 2023, după zece ani de pauză discografică și concertistică. Albumul lor „Himlabacken vol. 2” a fost catalogat de multe publicații internaționale drept cel mai bun album de rock progresiv al anului 2023.
  • Vintage Caravan este o revelație a noului val nordic; este o formație islandeză dinamică ce îmbină energia mileniului trei cu sonoritățile flower-power ale anilor ’70, cunoscută publicului nostru de la Artmania Sibiu sau din concertul Opeth, unde au evoluat în deschidere.

Programul festivalului

  • 13 septembrie: Taine (România), Frozen Crown (Italia), Xandria (Germania).
  • 14 septembrie: Altar (România), Moon Safari (Suedia), The Vintage Caravan (Islanda).

Articole similare