Politic

Ciolacu, în căutare de soluții pentru testele antidrog

Premierul Marcel Ciolacu spune că a luat în considerare reacțiile românilor la testele antidrog pentru șoferi și a anunțat, luni, că va rezolva situația până joi: „Trebuie găsite soluţii ca să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, categoric, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă, unor oameni nevinovaţi”.

Modificările legale referitoare la testarea şoferilor români pentru droguri, cu un aparat care înregistrează un procent foarte mare de rezultate fals pozitive, înseamnă suspendarea permisului pentru luni de zile, până la analizele de sânge care infirmă testul inițial. Această schimbare legislativă a dus la proteste în București.

Premierul spune că vrea și să reducă timpul de așteptare pentru probele biologice analizate la Institutul Medico-Legal, unde testarea sângelui să dureze maxim trei zile. „Astăzi, din acest moment merg la Guvern şi am întâlnire cu ministrul Transporturilor, discutăm şi despre Valea Oltului şi despre Tarom, am cu ministrul Finanţelor, cu domnul Boloş, am întâlnire cu domnul vicepremier şi ministru de Interne, cu ministrul Energiei şi cu ministrul Fondurilor Europene. Discutăm toate problemele şi vedem ce punct trebuie să modificăm joi, în şedinţa de guvern, cu aplicarea legii. Totuşi, trebuie găsite soluţii ca să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, categoric, dar nici să facem o nedreptate, prin această luptă, unor oameni nevinovaţi. Categoric, răspunsul trebuie să fie între 48 de ore şi 72 de ore, de la INML. Până acum se făcea imediat dosar, în urma testului făcut. Toate aceste lucruri se vor lămuri joi”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că în privinţa achiziţiilor pentru realizarea acestor teste într-un timp rezonabil nu este vorba de un efort financiar. „E o sumă simbolică pentru Guvernul României, una sau două milioane de euro, o să vorbesc cu domnul Boloş”, a precizat şeful Executivului.

Întrebat despre cazurile în care şoferilor li se ridică permisul pentru că au luat o pastilă de răceală, premierul Ciolacu a răspuns: „Nu s-a întâmplat până acum acest lucru. Dumneavoastră puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”.

Articole similare