Actualitate

Amenzi de 360.000 lei pentru muncă la negru

În Buzău, vara aduce nu doar căldură, ci și intensificarea muncii la negru. Inspectorii de muncă au aplicat, în ultima lună, numeroase amenzi după ce au descoperit agenți economici care angajau persoane fără a le încheia documente legale.

În luna iunie, 13 angajatori au fost identificați că nu încheiaseră contracte individuale de muncă pentru mai mulți muncitori. Unii angajatori au primit la muncă salariați în perioada în care aceștia aveau contractul suspendat, iar alții țineau muncitorii la serviciu peste programul stabilit. În total, 19 muncitori din domeniul comerțului și al restaurantelor au fost găsiți cu drepturile încălcate. Inspectorii ITM Buzău au aplicat 13 amenzi pentru muncă nedeclarată, însumând 360.000 lei.

„Au fost identificați 13 angajatori care nu au încheiat cel târziu în ziua anterioară începerii activității în forma scrisă contract individual de muncă, prin consimțământul părților, au primit la muncă lucrători fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în Revisal, au primit la muncă salariați în perioada în care aceștia aveau contractul individual de muncă suspendat, au primit la muncă persoane cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit prin contractele de muncă cu timp parțial pentru un număr de 19 persoane primite la muncă în domeniile comerț, res-
taurante, prestări servicii.  Faptele angajatorilor definite de art. 15, indice 1, lit.a-d din Codul Muncii  drept muncă nedeclarată, au fost sancționate de inspectorii de muncă prin aplicarea de amenzi în cuantum de 360.000 lei”
, transmite ITM Buzău.

În unele cazuri, inspectorii au ajuns la agenți economici în urma reclamațiilor făcute chiar de muncitori. În total, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău au fost înregistrate 38 de petiții în luna iunie. „În luna iunie 2024, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău au fost înregistrate 38 de petiții în domeniul relațiilor de muncă. Au fost reclamate aspecte referitoare la neacordarea drepturilor bănești, nereguli privind timpul de muncă și timpul de odihnă, cazuri de muncă nedeclarată sau alte aspecte din domeniul relațiilor de muncă. De asemenea, au fost înregistrate 26 solicitări scrise de informații din partea unor persoane fizice sau juridice privind aplicabilitatea legislației muncii în domeniul relațiilor de muncă în contextul dinamicii modificărilor accelerate a acesteia, precum și alte date comunicate în baza protocoalelor”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Articole similare