Politic

Ciolacu către USR-PLUS: „Ieșiți de la guvernare sau semnați moțiunea de cenzură a PSD”

Partidul lui Barna și Cioloș anunță că ar putea susține o moțiune de cenzură împotriva lui Cîțu

„Incompetenții” din coaliția de guvernare „aruncă din nou România într-o criză politică majoră”, astfel a comentat președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, noul scandal care a inflamat spiritele în coaliția de guvernare. Liderul PSD a adăugat că USR-PLUS are doar două soluții: să iasă de la guvernare sau să semneze moțiunea de cenzură a PSD împotriva Cabinetului Cîțu. Miercuri seară, USR-PLUS a anunțat că ar putea susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

„Acești incompetenți aruncă din nou România într-o criză politică majoră doar pentru interesele lor. Din nou, și-au ales cel mai prost moment: când românii plătesc facturi duble la energie și gaze, iar prețurile au luat-o complet razna! Pentru a nu fi din nou penibili, USR PLUS au doar două soluții: ieșiți de la guvernare sau semnați moțiunea de cenzură a PSD! Ambele variante înseamnă vot în Parlament! Vreți să contați măcar acum?! Atunci ne vedem în plen, la vot!”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.

A doua criză guvernamentală majoră în Coaliție după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR-PLUS Vlad Voiculescu s-a declanșat miercuri. De această dată, scânteia a pornit tot de la Florin Cîțu care a pus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern proiectul „Anghel Saligny”. Totul fără acceptul USR-PLUS care acuză încălcarea programului de guvernare. Chiar dacă mutarea sa de forță a dus imediat la suspendarea ședinței de guvern și a resuscitat scenariul ieșirii de la guvernare a USR-PLUS, Cîțu nu renunță la planul său.

Care este miza premierului? Candidat la șefia PNL Cîțu le-a promis primarilor bani pentru proiectele locale. Cum se apropie congresul în care candidează la șefia partidului, edilii fac presiuni ca el să-și onoreze promisiunea. Cîțu se bazează și pe susținerea UDMR care vrea adoptarea cât mai rapidă a programului „Anghel Saligny”.

După încheierea intempestivă a ședinței de guvern și amenințări ale USR-PLUS mai mult sau mai puțin directe cu iesirea de la guvernare, Dan Barna a identificat „o potențială încălcare a protocolului”. El și-a exprimat totuși speranta că „vom discuta, vom găsi o variantă pentru a rămâne o colaborare cât de cât funcțională”.

Scandalul în coaliție se adâncește

Miercuri seara, USR-PLUS a anunțat că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, pe care-l acuză că a aruncat țara în criză politică, după ce acesta l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion. „USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern”, potrivit unui comunicat al formațiunii. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR-PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

„Ministrul Stelian Ion este propunerea USR-PLUS pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul partidului pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu”, arată un comunicat al USR-PLUS. De asemenea, Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie.

Premierul Câțu a anunțat miercuri seară că l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu a avizat proiectul „Anghel Saligny”. Propunerea de revocare a fost transmisă președintelui Iohannis. „Nu accept pe nimeni în Guvern miniștrii care să se opună modernizării României. Nu a reușit să se impună în Coaliție, nu a reușit să-și ducă la sfârșit proiectele, un exemplu e desființarea secției speciale. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu vrei să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului. Nu voi permite ca poporul Român să fie șantajat. Nu accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze”, a spus premierul, susținând că-și asumă această decizie. Florin Cîțu a făcut apel la USR-PLUS să nu iasă de la Guvernare.

Interimar la Justiție va fi Lucian Bode.

 

Un comentariu

  1. Ce simpatic e Colacu!
    Una e să semneze pe niște tabele și alta e să voteze o moțiune! Să zicem că se ajunge până la votarea unei moțiuni. Se votează. Pică guvernul. Vine neamțu’ bățos și sacadează iar: desemnez Cuțu premier.

Articole similare