Economic

Romcarbon, profit net de 3,27 milioane de lei în primul semestru

Romcarbon Buzău (ROCE) a obținut în primele șase luni ale acestui an venituri nete de 123, 3 milioane de lei, în creștere cu 38 la sută față de cele de la jumătatea anului trecut, în timp ce la nivelul rezultatului net, societatea raportează un profit de 3,27 milioane de lei față de pierderea de 0,03 milioane de lei cu care s-a confruntat în primele șase luni ale anului 2020, în plină pandemie.

În raportul ROCE se mai precizează și că vânzările au crescut: ,,Pe scurt, în Semestrul întâi al anului 2021, Romcarbon a performat mai bine decât în semestrul întâi al anului 2020 (…) EBIDTA operațional a înregistrat, de asemenea, o creștere cu 3,05 milioane de lei, reprezentând un +55% în comparație cu semestrul întâi al anului 2020. Cele mai mari pro­vocări ale semestrului întâi din 2021 au fost costul si disponibilitatea materiilor prime (granule din plastic). De la începutul anului 2021, costul granulelor din plastic a crescut drastic nu numai în ce privește prețul unitar, ci și în ceea ce privește viteza de creștere a acestui preț. Un alt aspect critic a fost acela al disponibilității granulelor din plastic pe piață, care nu a mai înregistrat vreodată o astfel de instabilitate. În această perioadă echipa de management, pe de o parte a acționat pentru ajustarea prețului de vânzare al produselor, astfel încât acesta să reflecte creșterea costului materiei, urmărind în continuare creșterea cantităților vândute, iar pe de altă parte, a depus eforturi foarte mari pentru a procura materii prime la cele mai avantajoase prețuri, în scopul asigurării activității de producție neîntrerupte. Pentru a susține planul de achiziție de materii prime, societatea a contractat o linie de cre­dit pe termen scurt în valoarea de 0,5 milioane euro”, se precizează în raport.

Cheltuielile cu materiile prime și consumabilele au urcat puternic la 89,7 mili­oane de lei, în primele șase luni din 2021, față de 58,74 milioane de lei în S1 2020, în timp ce cheltuielile cu be­neficiile angajaților au urcat cu 11%, până la 20,49 milioane de lei. În raport cu ultimul preț al acțiunii ROCE de ieri, de 0,274 lei, valoarea de piață a companiei la BVB este de circa 72,37 milioane de lei.

De asemenea, reamintim că Romcarbon a înregistrat în primul trimestru al anului 2021 venituri de 61,22 mili­oane de lei, o creștere de 26,88 la sută. Tot în primul tri­mestru, cheltuielile cu materiile prime au crescut de la 33,02 milioane de lei în anul precedent, la 46,05 milioane lei, înregistrând o creștere de 39,46 la sută. și cheltuielile angajaților au fost majorate cu 0,30 la sută, ajungând la 9,93 milioane de lei, de la 9,90 milioane de lei.

Compania a înregistrat în primul trimestru al anului 2021 un profit net de 296.248 lei, față de o pierdere de 162.818 înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările au fost pe plus pe toate segmentele de produse, înregistrând o creștere de 19 la sută la polimeri regenerați și de 10 la sută la materiale plastice. Pe parcursul anului 2020 compania a avut un câștig net de aproximativ 836.000 de lei.

Romcarbon este o companie recunoscută tradițional pe piața națională și europeană drept producător/procesator de plastic. Cu o experiență de peste 65 de ani în procesarea polietilenei, polipro­pilenei, PVC-ului și polistirenului, Romcarbon are reputația de a fi cel mai important producător de ambalaje de plastic din România și unul dintre cei mai mari angajatori din județul Buzău, numărând aproximativ 900 de angajați.

Compania este  deținută în proporție de 32,85 la sută de Living Plastic Industry Buzău, Joyful River Limited din Cipru având o participație de 20,5 la sută. Fabrica ,,Chimica” a fost înființată în anul 1952 cu profil de fabricație confecții și țesături de bachelită și aminoplaste.

În ultimul deceniu, Romcarbon a făcut parte din industria verde, alegând să investească într-unul din cele mai mari parcuri industriale de reciclare din Europa Centrală și de Sud Est. La mijlocul anului 2012, Romcarbon a lansat cea mai modernă fabrică de reciclare din România, putând astfel să închidă cercul reciclării.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker