Sănătate

Cine și cum sprijină Spitalul Județean Buzău în lupta cu coronavirusul

Lupta  unităților medicale pentru limitarea efectelor pandemiei presupune utilizarea multor resurse financiare, materiale, dar mai ales umane, la un nivel fără precedent. În acest context, la nivel județean, sprijinul ONG-urilor și al mediului de afaceri au reprezentat un real ajutor pentru cea mai mare unitate medicală din județ și nu numai. Ei s-au alăturat eforturilor făcute de Consiliul Județean de a dota unitatea medicală pentru a spori siguranța personalului medical aflat în prima linie în lupta cu Covid 19, dar și a pacienților.

Sprijin pentru achiziții în regim de urgență

„Consiliul Județean ne-a ajutat necondiționat cu sume foarte mari. Oferta Consiliului Județean rămâne în continuare deschisă pentru a achiziționa materiale sanitare și aparatură medicală, având în vedere faptul că, prin ordonanța de urgență, spitalul nu putea achiziționa aparatură medicală în regim de urgență; doar prin Consiliul Județean puteam  face aceste achiziții, iar această instituție ne-a fost alături și orice propunere am avut, au fost făcute achi­zițiile”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău,  Claudiu Damian.

Donațiile strânse de organizațiile neguvernamentale într-un timp relativ scurt au fost folosite pentru achiziția de echipament de protecție pentru personalul medical, dar și pentru instrumente sanitare vitale în lupta cu coronavirusul. Provocarea a fost să se achiziționeze materialele pe care spitalul le putea utiliza.

„În cea ce privește societatea civilă, putem spune că a fost foarte receptivă. Nici nu a trebuit să facem noi solicitare, că organizațiile neguvernamentale, persoanele fizice și juridice, au venit în întâmpinarea noastră. Atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice, și fundațiile ne-au întrebat cu ce ne-ar putea ajuta. Le-am dat lista cu ceea ce ne trebuia, care cuprindea un necesar pentru materiale de protecție, precum și aparatele care ne-ar fi fost utile; apoi am ținut o strânsă legătură cu dânșii, pentru că ne-au întrebat ce caracteristici trebuia să aibă aparatura de care aveam nevoie. Astfel, pentru a nu cumpăra aparate care nu sunt conforme, am ținut o strânsă legătură cu ei, atât eu, cât și directorul de îngrijiri și personalul medical, medicii de specialitate. În perioada imediat următoare ar trebui să ne ajungă două-trei ventilatoare din astfel de sponsorizări”, a explicat mana­­gerul instituției medicale, Claudiu Damian.

Materiale de protecție conforme cu standarlele unității medicale

În ceea ce privește materialele de protecție, acestea au ajuns la spital în cantități mai mari decât aparatura. De asemenea, și aici, materialele donate unității medicale au trebuit să respecte anumite caracteristici.

„Orice cetățean știe că pe lista necesităților  noastre de protecție intră măștile, combinezoa­nele, halatele. Unii sponsori au identificat singuri furnizorii, iar alții ne-au întrebat și le-am și indicat, unde ar putea găsi un furnizor acreditat și cu prețuri bune. A fost o colaborare, dar trebuie spus că dânșii au venit în întâm­pinarea și ajutorul nostru fără să le solicităm noi. Întrebări au avut și la materiale de protecție pentru că, fiind spital, avem un regim mai aparte și materialele de protecție trebuiau să fie conforme. Și atunci am avut un dialog cu dânșii înainte de a achiziționa aceste echipamente de protecție, pentru a fi siguri că le putem folosi”, a mai declarat managerul spitalului, Claudiu Damian.

În momentul de față, stocurile Spitalului Județean de Urgență acoperă necesarul pentru o lună de zile, dar în continuare orice ajutor este binevenit, cu atât mai mult cu cât nu se cunoaște cât va mai dura această situație.

„Avem acum în stoc materiale consumabile pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a asigura continuitatea  actului medical și pentru a proteja personalul medical și pacienții, și vom face achiziții în continuare; întotdeauna ajutorul cetățenilor sau a persoanelor fizice și juridice este binevenit”, precizează managerul celei mai mari unități medicale buzoiene, expri­mându-și aprecierea față de cei care s-au dovedit solidari cu cadrele medicale în tot această perioadă. Societatea civilă vine în sprijinul donației și cei care nu aveau relații și timp pentru achiziția de echipamente sau materiale de protecție nu au achi­ziționat ei materialele sau aparatura ci au virat banii Spitalului Județean prin contract de sponsorizare, astfel încât unitatea medicală să se ocupe de achiziționarea materialelor necesare. „Pentru că am avut și astfel de solicitări, am postat pe site-ul instituției conturile unde se pot face donații”, a spus ­ma­nagerul Claudiu Damian.

Spitalul Județean de Urgență Buzău, prima unitate medicală dotată cu izoletă

Cele mai recente achiziții făcute de Consiliul Județean Buzău pentru dotarea Spitalului Județean de Urgență au fost o izoletă și un termoscanner pentru Unitatea de Primiri Urgențe. Mai sunt așteptate să sosească patru monitoare pentru funcții vitale și două electrocardiografe.

„Acestea au fost ultimele solicitări ale spitalului către Consiliul Județean. E primul spital dotat cu izoletă. Este aceeași izoletă pe care o folo­sesc cei de la ISU. Am adus la cunoștința CJ că vrem să achiziționăm această izoletă tocmai pentru a proteja personalul medical și pe ceilalți pacienți de un posibil infectat, astfel încât traseul până la partea radiologică sau până la investigarea sau intrarea ­res­pectivei persoane în ope­rație să fie făcută în siguranță”, a declarat managerul Claudiu Damian.

Termoscanner, la UPU

Termoscannerul de la Unitatea de Primiri Urgențe  este folosit, în special, la triajul pacienților aflați în sala de așteptare, dar și pentru ­mo­nitorizarea angajaților care întră în tură la UPU.

Camerele video performante au fost instalate la intrarea în secția UPU, în sala de așteptare, iar monitorul de control este amplasat în ­ca­mera de registratură. Aparatul măsoa­ră pe loc temperatura pentru toate persoanele care trec prin dispozitiv, iar senzorul de alarmă se activează când detectează o tempe­ra­tură a corpului mai mare de 37 de grade Celsius.

„La temperatura 37,2  grade Celsius pornește alar­ma. Dacă por­nește alarma, verificăm să vedem dacă este real sau este o alarmă falsă. Și venim cu termometrul și verificăm. Am avut astfel de situații, pentru că acum este cald afară și temperatura indicată este mai mare decât cea reală. Pe de altă parte, masca mai încălzește și ea pur­tătorul, de la aerul expirat”, spune șeful UPU Bu­zău, Adrian Zoican.

Un aparat similar a fost montat și la intrarea în sediul Consiliului Județean Buzău, pentru monitorizarea sa­lariaților și a tuturor ce­tățenilor care merg să își rezolve diferite probleme. Achiziția celor două termoscannere a fost făcută de Consiliul Județean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker