Politic

Cine nu vrea ca aleșii locali să își facă publice CV-urile

Cosmin Marian Poteraș, senator neafiliat, vrea ca aleșii locali să fie obligați prin lege să-și depună la instituția în care activează, în termen de o lună de la validarea mandatului, și Curriculum Vitae. Iar instituția respectivă să aibă obligația ca, în alte maximum 10 zile, să publice aceste CV-uri pe paginile proprii de internet. Prefecții ar trebui să urmărească respectarea acestor reguli și să aplice amenzi contravenționale în cazul nerespectării legii. Guvernul arată, însă, că potrivit Constituției, studiile și experiența profesională nu reprezintă condiții pentru un candidat ca să poată fi ales în administrația publică locală, astfel încât a recomandat ca legea să nu fie adoptată în forma propusă. Lucru care s-a și întâmplat la Senat, unde proiectul a fost respins. În prezent, legea se află pe masa Camerei Deputaților, care este for decizional.

Senator neafiliat, ales, în decembrie 2022, pe listele USR-PLUS, Cosmin Marian Poteraș a depus, la finalul anului trecut, în Parlamentul României un proiect de lege care vizează modificarea și completarea OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, care vrea să introducă obligații inedite pentru aleșii locali. Poteraș explică, în expunerea de motive pe care se bazează această inițiativă legislativă, că „actuala legislație nu include o cerință explicită pentru aleșii locali de a-și face publice CV-urile după preluarea mandatului (…) Deși aceștia sunt obligați să depună declarații de avere și de interese, aceste documente oferă, în principal, informații financiare și asupra potențialelor conflicte de interese, nu și o privire asupra experienței profesionale și a calificărilor lor”, mai arată inițiatorul.

Astfel, parlamentarul neafiliat susține că „în contextul politic și social actual, există o nevoie crescută de transparență și de reprezentativitate din partea reprezentanților locali. Publicarea CV-urilor poate contribui semnificativ la acest obiectiv, permițând cetățenilor să obțină o înțelegere mai profundă a parcursului profesional al aleșilor lor”.

Amenzi de până la 10.000 de lei

Conform proiectului de lege în discuție, ar urma să fie introduse sancțiuni pentru nedepunerea declarației de avere, a declarației de interese și a Curriculum Vitae de către aleșii locali care își desfășoară mandatul în instituțiile administrației publice locale. Iar nerespectarea acestor prevederi legale referitoare la perioada de depunere, actualizare și publicare a CV-ului aparținând aleșilor locali ar urma să fie sancționată de către prefect.

Nedepunerea și neactualizarea CV-ului, la termenul prevăzut în această lege, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 6.000 de lei. Nepublicarea CV-ului, în termen de 10 zile, pe site-ul instituției constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei”, se prevede în această inițiativă legislativă.

Proiectul a fost analizat de către Consiliul Economic și Social (CES), care a emis un aviz favorabil. La rândul său, Consiliul Legislativ a avizat legea, tot favorabil, dar cu unele observații și propuneri. Spre exemplu, instituția apreciază că „nu este clar cui îi revine obligația publicării CV-ului” și menționează că „atât Consiliul Local, cât și Consiliul Județean sunt entități fără personalitate juridică, care funcționează ca organe colegiale, cărora nu le pot fi aplicate sancțiunile prevăzute de acest proiect de lege”.

Constituția nu impune condiția CV-ului pentru a candida și a ocupa o asemenea funcție

În schimb, în punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu susține adoptarea acestui proiect de act normativ, subliniind faptul că în articolul 37 din Constituția României se prevede că au dreptul de a fi aleși cetățenii cu drept de vot care îndeplinesc condițiile articolului 16 alineat 3, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice. Guvernul semnalează și posibile vicii de neconstituționalitate ale proiectului de act normativ, constând în lipsa de accesibilitate, claritate și previzibilitate a acestei legi.

Inițiatorul, sprijinit la vot în Senat doar de foștii săi colegi

Proiectul de lege al lui Cosmin Marian Poteraș a intrat în dezbaterea Senatului României, ca primă Cameră sesizată, în data de 19 decembrie 2023 și a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Drepturile Omului. În schimb, la data de 5 martie 2024, Comisia Juridică a Senatului a înaintat Plenului un raport negativ cu amendamente respinse. Aceste amendamente au fost introduse chiar de către inițiatorul proiectului de lege, care și-a însușit criticile din avizul Consiliului Legislativ.

La data de 11 martie 2024, Plenul Senatului a respins, prin vot, această lege. Din cei 105 senatori prezenți, au votat pentru adoptarea raportului de respingere 78 (12 de a AUR, 24 de la PNL și 42 de la PSD). Pentru adoptarea legii și împotriva raportului de respingere au votat 20 de senatori (3 neafiliați și 16 de la USR). De asemenea, toți cei 7 senatori UDMR prezenți în sală s-au abținut de la vot. În 18 martie 2023, proiectul de lege a fost transmis la Camera Deputaților, care este forul decizional. Aici, Comisia pentru Administrație Publică și Comisia Juridică au termen să depună raportul final până în data de 4 aprilie 2024.

Care este situația la Buzău

În prezent, în județul Buzău, doar pe site-ul Consiliului Județean sunt publicate, pe lângă declarațiile de avere și de interese, CV-urile membrilor deliberativului.

 

Un comentariu

  1. De aia a ajuns orașul ăsta în halul ăsta…cv ul foștilor membri PCR,carnetele roșii,dau rău în poza de profil.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker