Politic

Cine este noul premier al României, buzoianul Marcel Ciolacu

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a fost desemnat, marți, premier de către președintele Klaus Iohannis, el fiind al cincilea prim-ministru PSD numit de actualul șef al statului în timpul celor două mandate la Cotroceni.

„Coaliția de guvernare a decis să funcționeze pe un model nou pentru România: schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa în continuare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. După consultările de azi, nu este nicio surpriză, dar acum îl desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliției”, a spus Iohannis.

„Cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare.

Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și, datorită felului în care coaliția, guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare.

Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate.

În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp. Domnule prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului”, a spus Iohannis.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, după ce a fost desemnat premier de către preşedintele Klaus Iohannis, că îşi doreşte ca viitorul Guvern al României, condus de el, să fie despre economie şi reforme. El a mai arătat că până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat şi că îşi asumă cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme şi de Programul Național de Redresare și Reziliență. „Locul României e în Uniunea Europeană şi în NATO, indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcţie, drumul României este unul sigur şi cu stabilitate politică devine o certitudine”, a mai spus Ciolacu.

„Aş dori să îi mulţumesc domnului preşedinte al PNL, domnului Nicolae Ciucă, pentru gestul de onoare pe care l-a făcut şi nu aş dori să îi mulţumesc din postura de prim-ministru desemnat, aş dori să îi mulţumesc din postura de român, pentru că, prin gestul său, România a trecut într-o
nouă etapă, a trecut într-o etapă de democraţie consolidată”
, a spus preşedintele PSD.

Ciolacu a mai arătat că „dacă Guvernul condus de Nicolae Ciucă a fost despre stabilizarea României”, îşi doreşte ca viitorul Guvern al României, condus de el, „să fie despre economie şi despre reforme”: „Dacă Guvernul României condus de Nicolae Ciucă a adus şi a fost despre stabilizarea României, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră (Klaus Iohannis, n.r.), îmi doresc ca viitorul Guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie şi reforme. În primul rând, până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat şi pe urmă să venim la dumneavoastră pentru depunerea jurământului şi îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme şi de PNRR”, a spus Ciolacu.

Acesta a mai precizat că „locul României e în UE şi în NATO, indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcţie (…) Drumul României este unul sigur şi cu stabilitate politică devine o certitudine (…) Îmi doresc să mă ridic la nivelul acestei responsabilităţi”, a mai afirmat Ciolacu. 

Membru PSD de 31 de ani

Marcel Ciolacu este membru al Partidului Social Democrat începând cu anul 1992. În cadrul formațiunii social-democrate a deținut, atât la nivel local, cât și național, funcțiile de vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău (1996–2000), vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2000–2010), vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău (2000–2010) și președinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2010–2015). A fost președinte al Organizației Județene PSD Buzău în perioada 19 septembrie 2015 – 28 octombrie 2022, moment în care președinția organizației a fost preluată de senatorul Lucian Romașcanu.

Marcel Ciolacu a ocupat funcția de prefect interimar în perioada noiembrie-decembrie 2005, și apoi, în calitate de consilier local, a fost ales viceprimar pentru mandatul 2008–2012. La alegerile parlamentare din 9 noiembrie 2012, Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD în circumscripția electorală nr. 10 Buzău, unde l-a avut în postura de contracandidat pe democrat-liberalul Cezar Preda. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014 a devenit secretar al Camerei Deputaților.

După demiterea premierului Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose. În septembrie 2017, Ciolacu a asigurat interimatul la MApN, succedându-l pe ministrul demisionar Adrian Țuțuianu. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Liviu Dragnea. După încarcerarea acestuia din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant. Astfel, pe 29 mai 2019, Marcel Ciolacu a fost ales în funcție cu 172 de voturi „pentru” și 120 „împotrivă”.

La o zi după înfrângerea suferită de Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, Marcel Ciolacu a vizitat-o personal pentru a o convinge să demisioneze de la conducerea PSD. Pe 26 noiembrie 2019, Dăncilă a decis convocarea unei ședințe a Comitetului Executiv în care spera să îi convingă pe liderii locali, care erau hotărâți să o înlăture, să o lase să păstreze conducerea PSD. În CEx, cu excepția președintelui executiv Eugen Teodorovici, un loial al Vioricăi Dăncilă, toți ceilalți lideri și-au dat demisia. Deși inițial renunțase la intenția de a demisiona, Viorica Dăncilă și-a anunțat la finalul ședinței demisia din funcția de președinte al PSD. Deși conform statutului președintele executiv preia atribuțiile liderului partidului, odată dizolvată întreaga structură de conducere și bucurându-se de susținerea a 35 de organizații județene, Marcel Ciolacu a fost propus de colegi să ocupe interimar funcția de președinte. În august 2020, el a fost ales, de Congresul PSD, președinte al partidului.

Marcel Ciolacu are 55 de ani, a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universităţii Ecologice Bucureşti, precum şi studii de specialitate, în 2004, la aceeași instituţie de învăţământ. În perioada 2008–2009, a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare – Perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale Securitate şi buna guvernare”. Ciolacu are un masterat, absolvit în 2012, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, „Bazele sectorului public. Managementul finanţelor publice”.

Un comentariu

  1. Al 3 Prim ministru dat de Buzău, Marghiloman,Predoiu interimar și Ciolacu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker