Politic

Cine este buzoianul care a promovat-o pe ,,șefa banilor” din Ministerul Sănătății

O protejată a buzoianului Felix Stroe – social-democrat de frunte al județului Constanța-, Georgeta Bumbac, este consi­derată cel mai puternic om din Ministerul Sănătății. Premierul Ludovic Orban a schimbat-o din funcția de secretar general, dar aceasta a rămas pe funcția de director economic, scrie ,,Newsweek România”.

 ,,În timp ce era secretar general al Ministerul Sănătății, Georgeta Bumbac era membru în trei consilii de administrație, de unde a încasat peste 50.000 euro numai anul trecut. Ministrul Nelu Tătaru a propus premierului Ludovic Orban să o numească pe funcția de secretar general al MS pe Nicoleta Rusu, subalterna Georgetei Bumbac timp de aproape opt ani. Pentru ca tabloul să fie complet, la conducerea Corpului de Control al MS a fost adus Constantin Dina, tot pe filiera PSD Constanța, organizație condusă de Felix Stroe”, mai arată sursa citată.

De ce este considerată Georgeta Bumbac cel mai puternic om din Ministerul Sănătății? În urmă cu nouă ani, a câștigat prin concurs postul de director al Direcției Generale Economic, direcție care gestionează bugetul anual al Ministerului Sănătății, adică în jur 11,5 ­mi­liarde lei, respectiv 2,36 ­mi­liarde euro, pe an.

În octombrie 2017, „nașul” Felix Stroe – care i-a botezat copilul Georgetei Bumbac – a fost numit în funcția de ministru al Transporturilor de premierul Mihai Tudose. La scurt timp după numire, acesta și-a promovat „fina” în consiliile de administrație a trei companii strategice: Administrația Căilor Navigabile, Compania Națională Aeroporturi și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Doi ani mai târziu, pe 17 septembrie 2019, ministrul Sănătății Sorina Pintea a propus-o spre numire în funcția de secretar general al MS. Decizia de numire a fost asumată imediat de premierul de atunci, Viorica Dăncilă.

Conform declarației de avere depuse în mai 2020, Georgeta Bumbac a încasat 81.620 lei de la CNAIR, 83.852 lei de la Aeroporturi București, plus 45.624 lei de la Căi Navigabile. Pe lângă acești bani, de la ­Mi­nisterul Sănătății a mai primit un salariu anual de 132.629 lei. Practic, în fiecare lună primea un salariu cumulat de 28.643 lei. Adică în jur de 6.000 euro lunar. Contactată telefonic, Georgeta Bumbac nu a vrut să răspundă întrebărilor ,,Newsweek România”.

Subalterna lui Bumbac, numită secretar general

Premierul Ludovic Orban a decis să o schimbe din funcție pe Georgeta Bumbac în data de 26 martie 2020. În locul ei a fost numită Nicoleta Rusu, la ­pro­punerea ministrului Nelu Tătaru. Fostă subalternă a Georgetei Bumbac, Nicoleta Rusu a fost promovată tot de ministrul Sorina Pintea. După numirea în funcția de secretar general a Nicoletei Rusu a început haosul în Ministerul Sănătății. De exemplu, aceasta nu a vrut să rezilieze contractul de achiziție a celor 103 milioane de măști pentru persoanele vulnerabile, atribuit companiei Naguma Supply, deși a fost informată în scris cu privire la neregulile constatate în desfășurarea contractului.

Cine este Felix Stroe

Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955, în localitatea buzoiană Valea Teancului, din comuna Vernești. După ce a urmat cursurile Liceului ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”, în perioada 1970-1974, Felix Stroe a studiat la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” din Constanța, pe care a absolvit-o ca șef de promoție în 1978. De asemenea, între 1985 și 1987 a urmat Academia de Înalte Studii Militare București, Facultatea de comandă și stat major, pe care a absolvit-o cu media 9,45. În perioada 1978–1991 Felix Stroe a fost ofițer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eșaloanele, din care cinci ani comandant pe nave de război.

După 1991 și până în anul 2000 a desfășurat activități în domeniul privat, fiind acționar sau asociat și administrator la societăți comerciale din domenii ca turism, comerț, producție industrială, industrie alimentară și prestări de servicii. Între 2000–2003, Felix Stroe a fost viceprimar al municipiului Constanța, iar între 2000 și 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța.

Felix Stroe a primit, în anul 2010, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Constanța, iar în anul 2011 pe cel de Cetățean de onoare al munici­piului Komrat din Republica Moldova. Pe lângă cetățenia română, Felix Stroe o mai deține și pe cea moldovenească. El este căsătorit și are doi copii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker