Actualitate

Cine cere rejudecare în dosarul crimei ascunsă 6 ani de o familie de romi din Ziduri

Cazul uciderii de către o familie de romi din Ziduri a unui cioban de 38 de ani din Alba, al cărui cadavrul l-au ținut ascuns timp de șase ani, zguduia opinia publică în urmă cu tot atâția ani. Pentru fapta lor, patru frați, doi bărbați și două femei, au fost condamnați la ani grei de închisoare. Oamenii satului spun însă că unul dintre ei ar fi adevăratul ucigaș, cel care de altfel s-a și autodenunțat în 2014, fiind cuprins de remușcări. Acum, după nici patru ani de la condamnarea definitivă, una dintre surorile lui, bazându-se pe acest aspect, vrea să i se rejudece cazul, astfel că a depus la Tribunalul Buzău o cerere de revizuire a fondului, respectiv a sentinței care, de altfel, a fost menținută și de instanța de apel.

În martie 2016, frații Muti, din comuna buzoiană Ziduri, care în 2008 au ucis un cioban originar din Alba și l-au îngropat pe câmp pentru a ascunde crima, au primit pedepse cumulate de 80 de ani închisoare.

Autorul principal a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârșit cu premeditare și cu lipsirea de libertate a victimei. Sentințele au rămas definitive.

Marian Muti a primit o condamnare la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârșit cu premeditare și cu lipsirea de libertate a victimei. Fratele său, Victor Muti, a primit o condamnare de 20 de ani de închisoare, iar cele două surori, Veta Muti și Tudorița Ghenciu, câte 15 ani închisoare.

Toți aceștia au fost găsiți vinovați de omorârea lui Dorel Greuruș, de 38 de ani, cioban din comuna Petrești, județul Alba, care trăia în concubinaj simultan cu cele două surori.

Tudorița Ghenciu vrea o revizuire a sentinței în cazul său, astfel că s-a adresat instanței, iar un prim termen de judecată a fost stabilit pentru 22 octombrie.

La începutul lui 2015, Marian Muti a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat și lipsire de libertate în mod ilegal, Victor Muti, zis „Tagoi“, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat și lipsire de libertate în mod ilegal, Veta  Muti, zisă „Nunuca“, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor, iar Ghenciu Tudorița, zisă „Cocica“, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor.

Crima înfiorătoare a ieșit la iveală după ce unul dintre cei patru, Marian Muti, a mărturisit fapta. La scurt timp, în toamna lui 2014, cei patru frați criminali au fost arestați.

Pe 8 august 2014, Marian Muti s-a prezentat la sediul I.P.J. Buzău, unde a declarat polițiștilor că, în cursul anului 2008, împreună cu fratele și surorile sale, Victor Muti, Tudorița Ghenciu și Veta Muti, ar fi ucis un bărbat, iar apoi ar fi îngropat cadavrul acestuia pe un câmp din ­sa­tul Heliade Rădulescu, comuna Ziduri. Polițiștii au efectuat cercetări în zona indicată și au descoperit mai multe fragmente osoase și obiecte de vestimentație, fiind dispusă o expertiză antropologică și una gene­tică. Pe 26 august, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R., fiind începută urmărirea penală, sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de omor.

Victima, îngropată de două ori

În luna martie a anului 2008, cei patru inculpați, frați, aflați în casa părinților lor din satul Heliade Rădulescu, comuna Ziduri, au aplicat victimei, în mod succesiv și repetat, lovituri cu pumnii și picioarele. Acțiunile de violență, împletite și coordonate, ale celor patru inculpați, desfășurate pe fondul consumului de alcool, au continuat și în timp ce victima era căzută la podea, astfel încât gravele leziuni traumatice produse au determinat decesul. Pentru a ascunde fapta și  împrejurările în care aceasta a fost comisă, inculpații au luat decizia de a îngropa cadavrul victimei. Astfel, aceștia au înfășurat cadavrul cu o pătură și cu o folie, după care l-au transportat cu căruța în afara sa­tului Heliade Rădulescu, pe un câmp aflat în apropierea unei păduri, punându-l în adâncimea unei brazde de tractor peste care au aruncat pământ.

În ziua următoare, gândindu-se că victima putea fi lesne des­coperită, atât din pricina faptului că în zona respectivă se efectuau lucrări agricole de primăvară cu utilaje, cât și datorită adâncimii mici a brazdei în care a fost îngropat cadavrul, inculpații Victor Muti, Veta Muti și Tudorița Ghenciu s-au întors cu căruța la locul unde a fost îngropat cadavrul, l-au dezgropat, apoi  l-au transportat în altă parte a satului, în zona cunoscută drept „Valea Colacului’’. Aici au săpat o groapă în care au pus cadavrul, apoi au acoperit-o cu pământ, pe care l-au tasat cu picioarele.

După ce au revenit în sat, aceștia au avut o nouă discuție cu Marian Muti, care rămăsese acasă, și în timpul căreia s-a ajuns la concluzia că locul în care a fost îngropată victima a doua oară ar putea da de bănuit datorită lipsei vegetației de la suprafața gropii respective. În acest context, inculpații au găsit o altă soluție, respectiv aceea de a acoperi locul unde fusese îngropată victima cu moloz, pe care l-au încărcat de la groapa de deșeuri a satului.

Fapta celor patru inculpați nu a fost descoperită până în anul 2014, când inculpatul  Marian Muti a sesizat organele de poliție.

În urma cercetării la fața locului efectuată de către organele de poliție, conform celor declarate de către individ, au fost descoperite mai multe fragmente osoase, precum și bucăți de material textil.

Analizarea fragmentelor osoase de către Institutul Națio­nal de Medicină Legală a relevat faptul că materialul scheletic prezenta leziuni traumatice peri-mortem, precum fracturi ale mandibulei și ale mai multor coaste. Leziunile sus menționate denotă prezența a cel puțin două traumatisme, unul cranio-cerebral și cel de-al doilea toraco-abdominal.

În raport de morfologia și mecanismul de producere al leziunilor, a rezultat că victima a fost expusă unor acțiuni violente succesive și repetate. Identitatea victimei a fost stabilită prin raport de expertiză genetică judiciară care a stabilit că fragmentele osoase aparțin  bărbatului de 38 de ani, din localitatea Petrești, județul Alba, a cărui dispariție a fost sesizată abia la data de 7 martie 2013, de către membrii familiei sale. Aceștia au declarat polițiștilor că, în cursul lunii ianuarie 2008, bărbatul ar fi părăsit locuința pentru rezolvarea unor probleme personale, iar ulterior nu i-ar mai fi contactat și nu ar mai fi revenit la domiciliu. Din cercetările efectuate, a reieșit că, în cursul anului 2007, bărbatul, care muncea ca cioban la Ziduri, ar fi început o relație de concubinaj cu o două surori, locuind la domiciliul lor din județul Buzău. Se pare că bărbatul omorât era un cunoscut din pușcărie al lui Marian Muti, pe care criminalul nu îl dorea în preajma surorilor sale. Rudele bărbatului au spus că el este adevăratul criminal.

Au mai sechestrat un concubin

„În ceea ce privește fapta de lipsire de libertate în mod ilegal reținută în sarcina inculpaților Muti Marian și Muti Victor, probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în anul 2007 (anterior, așadar, infracțiunii de omor), la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, aceștia, aflați tot în casa părinților lor, l-au legat cu lanțuri și sârme pe martorul H.T., iar în timp ce acesta se afla în imposibi­litate de a reacționa, au urinat pe el, momente surprinse într-o serie de fotografii care au fost răspândite ulterior la cunoscuți, una dintre acestea ajungând și în posesia organelor judiciare. Lipsirea de libertate a victimei a continuat până la venirea ajutorului șefului de post al comunei, care a procedat la eliberarea acestuia“, se precizează în rechizitoriul procurorilor. Bărbatul sechestrat ar fi avut un conflict cu una din surorile lor, cu care avea o relație de concubinaj.

Misterul dispariției unui copil de 1 an și patru luni

În timpul anchetei, Marian Muti a mărturisit că a omorât și un copil al familiei sale, un nepot, în vârstă de un an și câteva luni, după ce l-a lovit cu capul de asfalt.

În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că din familia extinsă a fraților Muti dispăruse de câteva luni un copil, lipsa nefiind declarată de rude.

Dosarul este în atenția procurorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Nici până astăzi, criminaliștii nu au găsit cadavrul copilului, deși au săpat pe câmpurile din zonă aproape o săptămână.

,,Prin același rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la infracțiunea prevăzută de art 188 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, victimă fiind un minor, în vârstă de aproximativ 1 an și 4 luni, constituidu-se dosar penal având autor necunoscut. Urmărirea penală nu a fost finalizată în cauză”, precizau în august 2019 reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul nu a fost închis, dar nici trimis în instanță.

Potrivit IPJ Buzău, copilul pe care l-ar fi ucis Marian Muti este singurul caz de dispariție a unui minor aflat în evidențele poliției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker