Administrație

Chiliile: Modernizarea drumurilor locale, condiţie pentru atragerea proiectelor agroturistice

Într-o dezbatere pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, în judeţul Buzău comunele situate în zona montană, cu puţine excepţii, ar alcătui lista localităţilor în care administraţiile publice ar fi desfiinţate. Nu detaliem, acum, motivaţiile unor asemenea decizii, dar cel puţin teoretic şi comuna Chiliile s-ar regăsi printre unitățile administrativ-teritoriale în care toată activitatea s-ar reduce la funcţionarea unui birou, cu funcţiune de „ghişeu unic”. Sorin Valentin Zaman este unul dintre primarii buzoieni care încearcă, de mai mult timp, să determine autorităţile – judeţene sau chiar la nivel de minister, că o eventuală reorganizare administrativă nu trebuie să decidă sfârşitul unei anume comunităţi(!), din contră, mai ales în cazul localităţilor din zona montană, cadrul natural poate constitui o sursă de variante de utilizare şi locuire.

În acest sens, primarul Zaman a reuşit să atragă fonduri importante, în perioada 2018, pentru regularizarea cursului de apă a pârâului Sărăţel şi amenajarea de maluri, o lucrare de anvergură, la care s-a adăugat un alt proiect, la fel de important în problematica revitalizării turismului, prin reabilitarea şi modernizarea drumului ce facilitează accesul la obiectivul turistic Lacul Mocearu, o investiţie atrasă prin fostul PNDL. Lucrarea a făcut ca drmul să fie accesat în condiții de siguranță de turiști, cel puțin pe raza comunei Chilii.

După anul 2020, când Uniunea Europeană a lansat mai multe programe de finanţare şi în România, cu perspectiva 2021-2027, primarul Zaman a pregătit documentaţii care să atragă proiecte de investiţii, în special cele finanţate cu bani europeni, dar a ofertat şi la programele naţionale. În această perioadă, la Chiliile se află în derulare un proiect de investiţii, prin Programul Naţional „Anghel Saligny”, pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor de interes local. În total va fi vorba despre asfaltarea a 6,4 kilometri de drumuri, lucrare ce ar urma să fie finalizată la începutul verii, investiţie pentru care a fost asigurată, prin Ministerul Dezvoltării, o finanţare în valoare de 120 de miliarde de lei vechi. Un alt segment de drumuri va intra, de asemenea, într-un proces de reabilitare şi modernizare, de data aceasta pe un program cu finanţare europeană. „Documentaţia este depusă la AFIR Constanţa”, spune primarul Sorin Zaman, „şi acum aşteptăm vizita în teren, pentru evaluarea finală. Se pare că proiectul nostru a întocmit punctajul de eligibilitate, iar acum trebuie să se confrunte, la faţa locului, adevărul din documentaţii!”. După vizita în teren, proiectul va intra în faza de licitare, pentru atribuirea contractului de execuţie.

Tot în derulare se află un proiect pentru modernizarea şi eficientizarea energetică a clădirii în care funcţionează Primăria Chiliile, o finanţare obţinută prin PNRR, fonduri europene, în valoare de 7 miliarde de lei vechi. Primarul Zaman spune că la acest moment sunt executate lucrări în proporţie de 60 la sută, ceea ce înseamnă că în cursul lunii iunie s-ar putea face recepţia. Un proiect asemănător va fi dezvoltat şi pentru Şcoala Gimnazială; clădirea va fi anvelopată pentru eficientizare energetică, iar pentru obţinerea independenţei vizavi de consumul de energie electrică, vor fi montate panouri fotovoltaice.

2 Comentarii

  1. Segmentul din DJ 102F cuprins între Gura Văii și Chiliile nu a fost asfaltat niciodată! La fel cel cuprins între Chiliile și Mânzălești! Sunt vreo 15 km. Ultimul strat de asfaltat a fost pus prin 1985. Deci, de 30 de ani tot prin pietroaie și noroi se circulă pe acest drum județean.
    În schimb, tov. Neagu dă bani moldovenilor de peste Prut din banii noștri. Încă avem drumuri județene pietruite. În 2024! Rușine!
    Dacă asfaltau toate drumurile județene buzoiene nu s-ar mai fi alocat anual sume imense de bani pentru întreținerea drumului, pentru pietruirea drumului. Sunt mulți cei care câștigă bani din faptul că drumurile nu sunt asfaltate.
    Păcat de oamenii care locuiesc în acele locuri mirifice, păcat de oamenii care nu au apucat să vadă asfaltul în satul lor…

  2. La Chiliile totul este ok, problema este la Consiliul Județean Buzău care nu este în stare să reabiliteze DJ 102F. Un kilometru de drum dacă asfaltau anual, drumul era asfaltat până la Mânzălești, iar oamenii din zona Văii Sărățelului aveau o speranță, în condițiile date este foarte greu și vorbim tot mai des de depopularea satelor, pierderea tradițiilor și, în final, FINALUL SATULUI ROMÂNESC.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker