Economic

Cel mai iute ardei din lume, creat la Buzău

Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură, și a fost prezentat pentru prima oară în anul 2014, la Congresul Mondial de Horticultură din Australia. Soiul
de ardei iute de la Buzău a întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină (substanța care conferă iuțeală ardeiului). Astfel, soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, a atras atenția comunității științifice prezentând o concentrație de două milioane de unități, dublă față de următoarele soiuri competitoare.

„Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre ardeiul iute a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de SCDL Buzău la ediția din acest an a International Horticultural Congress organizat în Franța”, potrivit unei comunicări a Ministerului Agriculturii. Lucrarea la care se face referire conține rezultatele obținute de cercetătoarea ing. Ovidia Agapie și a obținut premiul ISHS Young Minds pentru cel mai bun poster și va fi publicată ulterior în cel mai prestigios jurnal horticol.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a congresului trei lucrări coordonate de academicianul Costel Vînătoru, care au obținut aprecierea celor 2.500 de delegații din peste 150 de țări. Pe lângă soiul de ardei iute, Costel Vînătoru s-a mai prezentat și cu un soi de varză „Licurișca”, unul dintre cele mai vechi soiuri de varză de Buzău, care a contribuit la obținerea mai multor varietăți autohtone valoroase. Prima apariție în literatura de specialitate datează din 1926 și, datorită studiilor de restaurare, soiul este readus în atenția cercetătorilor din întreaga lume.

Reabilitarea acestui soi este un proces anevoios care presupune studiul originii sale, documentare de lungă durată, descoperirea și conservarea caracteristicilor tipice. Așadar, „Licurișca” își găsește originile în renumita varză de Buzău, unul dintre cele mai vechi soiuri care provine de la populația autohtonă stabilită în proximitatea Mării Negre și Mediteraneene. Soiul reabilitat poate fi introdus în viitor în producție și are potențial de comercializare datorită culturii timpurii, aspectului uniform și plat, conținutul suculent sau frunzelor subțiri și fine. Astfel, spune Costel Vînătoru, toate aceste calități făceau ca varza licurișca să fie „apreciată pentru că se așeza bine cu forma aceasta puțin plată la murat”. La ultima ediţie a Congresului Mondial de Horticultură organizat în 2018 la Istanbul, studiul despre tomatele româneşti prezentat de Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a primit Premiul pentru tinerii cercetători.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker