Politic

Ce valori buzoiene mai populează instituţiile statului: traseistul Alin Văleanu, în fruntea Fondului Român de Contragarantare

Buzoianul Alin Văleanu, la bază profesor de Fizică, conduce cu caracter provizoriu, din funcţia de preşedinte al Consiliului de ­Suprave­ghere, Fondul Român de Contragarantare. Mandatul său a expirat pe 13 mai, dar a fost prelungit până pe 13 iulie.

Alin Văleanu este un personaj cunoscut al politicii locale buzoiene, mai ales pentru viteza cu care a trecut prin mai multe partide cu reprezentare în judeţ. Membru al Partidului România Mare, el a candidat, în anul 2009, la alegerile europarlamentare pe un loc neeligibil. Ulterior, şi-a făcut apariţia în conducerea Partidului Noua Generaţie, al patronului Stelei, Gheorghe Becali, dar şi în Partidul Poporului-Dan Diaconescu, de unde a dispărut tot atât de repede cum a intrat. A reapărut în lumea politică buzoiană cu ocazia instalării în fruntea organizaţiei judeţene a Partidului Conservator a fostului deputat Gheorghe Coman, când s-a dovedit un excelent purtător de geantă a parlamentarului buzoian condamnat ulterior pentru corupţie. În primăvara anului 2015 devine preşedinte al Partidului Social Românesc, al fostului lider PSD Mircea Geoană, pentru ca, în iarna lui 2016, să apară în anturajul lui Teodor Atanasiu şi al lui Antonel Tănase, cei doi aspiranţi la calitatea de parlamentar PNL de Buzău, importaţi de la organizaţia centrală. De altfel, gurile rele spun că ,,propteaua” lui Văleanu ar fi chiar Antonel Tănase, în prezent secretar general al Guvernului, instituţie în care buzoianul nostru  este angajat pe funcţia de consilier.

Absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, Alin Văleanu a funcţionat ca profesor la colegiile naţionale ,,Alexandru Vlahuţă” Rm. Sărat şi ,,Mihai Eminescu” Buzău până în anul 2002 şi a fost lector de Bazele Informaticii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi. Ulterior a lucrat în sistemul privat, la firme de asigurări, dealeri auto şi la o bancă. În prezent este consilier la Secretariatul General al Guvernului şi este manager al unei firme care oferă soluţii de prelucrare şi procesare de documente şi de conversie electronică a documentelor fizice.

Ce este Fondul Român de Contragarantare

Conform siteului oficial, ,,Fondul Român de Contragarantare este abilitat prin lege ca, începând cu anul 2020, să acorde garanţii în numele şi contul statului în cadrul programului <O familie, o casă>, care înlocuieşte programul <Prima Casă> şi care va deveni operaţional odată cu publicarea nomelor metodologice specifice în Mo­nitorul Oficial al României. Până atunci, echipa Fondului Român de Contragarantare lucrează la aplicaţia dedicată programului şi pregăteşte infrastructura necesară gestionării cu eficienţă a acestua.

Pornind de la realitatea consacrată de faptul că IMM-urile sunt principalul factor al dezvoltării economice şi al creării de noi locuri de muncă, statul român recunoaşte că sectorul IMM este un domeniu de interes strategic, iar accesul la finanţare reprezintă una din pârghiile majore în dezvoltarea şi consolidarea acestuia. În acest context şi din această perspectivă, Fondul Român de Contragarantare (FRC) a fost înfiinţat la data de 9 decembrie 2009 cu sco­pul susţinerii accesului la finanţare a IMM-urilor, în temeiul OUG nr. 23/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 312/2009. Astfel, FRC este o instituţie financiară specializată, având un capital de 400 milioane lei, fiind organizată ca societate comercială administrată în sistem dualist şi care are ca acţionari statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice (68%) şi Fundaţia Post-Privatizare (32%). Obiectul principal de activitate al FRC este acordarea de contragaranţii la garanţiile oferite de fondurile de garantare împrumuturilor obţinute de IMM-uri de la instituţiile de credit din România. De asemenea, începând cu anul 2018, FRC acordă garanţii în nume şi cont stat în cadrul programului guvernamental <Investeşte în tine>. Beneficiarii acestor garanţii sunt persoane fizice care aleg să investească în propria educaţie, sănătate, cultură, sport şi/sau spaţiu construit”.

Consiliul de Supraveghere este alcătuit din şapte membri numiţi de catre Adunarea Generală a Acţionarilor şi are, între atribuţiile principale, selectarea şi/sau numirea Directoratului, supravegherea activităţii acestuia prin aprobarea schemelor de contragarantare şi a clauzelor convenţiilor-cadru cu fondurile de garantare, aprobarea strategiei de investire a resurselor, a rapoartelor ­anuale privind activitatea de audit intern şi control intern, precum şi regulamentul de organizare şi functionare, organigrama şi statul de funcţii etc.

2 Comentarii

  1. În sfârșit, după atâția ani de temenele și pe la întreg eșichierul clientelar în care și-a demonstrat imoralitatea și lipsa de valoare politică, a primit și bietul sinecurist un oscior. Semnificația generozității noilor împărțitori de sinecuri este marea secetă de resurse umane valide a holerei galbene. Să vedeți ce se vor îngrămădi să-i voteze buzoienii drept mulțumire că l-au cocoțat pe „fizicianul” Văleanu într-o importantă funcție economică!

  2. Are toate şansele să ajungă şi prim-ministru. Traseist este, nu are scrupule îşi urmăreşte strict interesul. De urmărit evoluția ulterioară

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker